Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Uzatmayalım, sonuçta elma özelinde konuşulması gerekilirse basitçe: "Enzim + oksijen + polifenol" kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Tuzlu suda bekletin
Ardından dilimleri hazırladığınız tuzlu suda 10 dakika bekletin, çalkalayın ve buzdolabında hava geçirmez kaplara koyun. Sonrası mucize! Tuzlu suya yatırdığınız elmalar beş gün sonra bile, ilk kesildiği andaki rengini ve tazeliğini korumuş olacaktır.
Elma bıçakla ikiye ayrılır ve parçalardan birine limon suyu sürülür. Elmalar iki ayrı tabağa konarak bir saat kadar beklenir. Elmalarda bir değişim olup olmadığı gözlemlenir. Deney sonucunda limon sürülmüş elmanın daha taze kaldığı, diğerlerinin karardığı gözlemlenir.
Elmadaki (polifenol oksidaz adı verilen) enzimin havanın oksijeni ile birleşmesi ile bir renk değişimi olayı görülür, elma da kararmaya neden olur. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz, içindeki C vitamini, oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır...
İlgili 26 soru bulundu
1 - Renk : Bozulan meyveyi anlamanın yollarından birisi rengidir. Her meyvenin kendine has bir rengi olsa da bozulmaya çürümeye başladığı andan itibaren renk canlılığını kaybeder. Olağan renginin dışına çıkmaya başlar. Mesela elma, armut, ayva gibi meyveler bozuldukça kahverengi bir hal alırlar.
Elmaların (ve muzların, patateslerin, vs.) kararmasına neden olan şey, polifenol oksidaz isimli enzimdir. Bu, tirosinaz olarak da bilinir. Bu enzim, elma içerisindeki fenolik içeriğin oksijen varlığında tepkimeye girmesine neden olur ve bu tepkime, meyve dokularında kararmayla sonuçlanır.
Bir elma yaralandığında veya parçalara ayrıldığında, parçalanan kısım oksijene maruz kalır. Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Kararma olayında fiziksel bir değişme olduğu için fiziksel bir olaydır(ö67,ö93).
Elmaları mümkün olduğunca 0 dereceye yakın bir yerde saklayın. Elmaları buzdolabında veya bir apartman dairesinin cam balkonunda saklayın. Elmalar 1-2 kg'lık deliksiz torbalarda istiflenip saklanabilir. Bir balkonda veya sundurmada elmaları çanta veya kutularda saklayın.
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Elma, ağzı kapalı bir kabın içine konulsa bile kararmaya devam eder.
Düşük sıcaklıklar nedeniyle Black Diamond Elma Ağaçlarının koyu renkli meyveler içermesi Siyah Elma yetiştirmesine neden oluyor. Lezzetinde bir değişiklik yok. Sadece rengi Koyu Mordan Siyaha değişiyor.
Elma neden suda batmaz? Çivi içeriğinde hava bulundurmaz, bu nedenle suda batar. Ancak, Elma meyvesi, içeriğinde %25 hava barındırır. İçeriğinde hava olduğundan dolayı elma suya koyduğumuzda suyun üzerinde durur ve batmaz.
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir.
Çamaşırları beyazlatır. Bir maddeyi beyazlatır veya ağartır, amacı onun rengini çıkarmak veya açmaktır. Çamaşır suyu, oksidasyon yoluyla bu etkileri yapan bir kimyasal maddedir.
“…Tuzun, şekerin suda çözünmesi, elektron hareketiyle iletkenlik (Bakır tel gibi metallerin elektriği iletmesi) fiziksel değişim örneklerinden bazılarıdır” (Güntut, Güneş ve Çetin, 2017, 136).
Sarı Elmanın Faydaları
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün. - Sarı elma, yeşil elmalar gibi zayıflamak isteyenler için fayda sağlar. Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder.
Elmaların veya patateslerin kesildiklerinde kararmaları işte bu enzimlerden birinin 'polifenol oksidaz' diye adlandırılanın (biz kısaca -PPO- diyeceğiz) yarattığı bir sorundur. Bu enzim, yani PPO, havanın oksijenini alıp, elmada bulunan 'tanin' adlı kimyasalla birleştirerek kararmaya neden olur.
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgilere göre; meyvelerin en dış katmanında yer alan hücrelerin yüzeyi su ve hava geçirgenliği düşük bir yağsı madde ile kaplı durumdadır. Bu madde hücreler tarafından salgılanarak hücrelerin dış hava ile olan temasını engelliyor.
Malik asit bir türlü meyve asidi olup birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan organik bir bileşiktir. Malik asidin binlerce yararı bulunmaktadır. Malik asit özellikle ekşimsi meyvelerde ve elmada bulunan bir bileşiktir.
Elma bir kez ısırıldığında, havayla temas ediyor. Bu da elmaya bir parça asidimsi tadı veren tanen asidinin oksitlenmesini tetikliyor. Oksijenle birleşen tanen asidi, kahverengindeki polifenol bileşiklerine dönüşüyor. Elmanın ısırılan kısmı havayla ne kadar çok temas ederse, rengi o kadar çok kararıyor.
Diyetisyen Fatma Baysal, elmanın kabuğuyla yenmesinin faydalı olduğunu belirterek, “Elmanın sahip olduğu C vitaminin büyük çoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Çok iyi yıkanıp zararlı kalıntılardan arındırıldıktan sonra kabuğuyla beraber tüketilmesini öneriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri