Prof. Dr. Türk, meyvenin vücuda sağladığı katkılardan yararlanılmak isteniyorsa, elma, armut, portakal gibi tüm meyvelerin yemekten en az 2 saat önce ya da yemekten en az 2 saat sonra yenmesi gerektiğini söyledi.
Her çeşit elma çok değerli. Gün içinde herhangi bir öğünden sonra yenebilir. İsterseniz sabah kahvaltısından, isterseniz öğle yemeğinden, isterseniz akşam yemeğinden sonra yiyin, fark etmiyor. Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor.
✓ Sabah, aç karnına yenilen elma; kanı temizler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. ✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar.
Elma yiyenlerin, özellikle elma suyu içenlerden daha az yemek yediği görüldü. Araştırmaya imza atan bilim adamları, yemekten biraz önce meyve yemenin tokluk seviyesini ve kalori tüketimini etkileyebileceğini belirtti.
Meyvenin hiçbir şekilde ana öğünle birleştirilmemesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, yemek ile meyve tüketiminin arasına en az 2,5 saat konulması gerektiğini savunuyorlar. Uzmanlara göre meyve yemenin ideal zamanı sabah vakitleri. Aç karna tüketildiklerinde meyveler, kilo kaybı için enerji sağlar.
İlgili 19 soru bulundu
Prof. Dr. Türk, meyvenin vücuda sağladığı katkılardan yararlanılmak isteniyorsa, elma, armut, portakal gibi tüm meyvelerin yemekten en az 2 saat önce ya da yemekten en az 2 saat sonra yenmesi gerektiğini söyledi.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
Ara öğünlerde tüketilen elma sayesinde ana öğüne kadar tok kalabilirsiniz. Gece uyku öncesinde tüketilen elma ise; ani açlık krizlerini bastırır. Uykuda metabolizmanın çalışmasını sağladığı için gece elma yemenin zararı yok faydası vardır.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler.
Lif bağırsak faaliyetlerini düzenler ve sindirim sisteminin çok daha hızlı ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda şeker oranı düşük bir meyve olan elma, aç karnına yendiği takdirde kilo vermenize yardımcı olur. Kırmızı ve yeşil elma tokluk hissi verdiği için ara öğünlerde de sıklıkla tüketilebilir.
Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor. Her türlü hastalığa iyi gelen elmanın, ihtiva ettiği organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye son derece faydalı olduğu belirtildi.
Her gün bir elma yemenin sağlığınıza zarar verme olasılığı çok düşüktür. Aksine bedeni dış etkenlere karşı korumaktadır. Fakat günde birden fazla elma yemek olumsuz yan etkiye neden olabilir! Özellikle, lif alımınızı kısa bir süre içinde hızla artırmak, gaz, şişkinlik ve mide ağrısı gibi semptomlara neden olabilir.
Metabolizmayı hızlandıran elma, vücudunuzdaki yağları yakmaya yardımcı oluyor. Özellikle karın bölgesindeki yağları yakmakta etkili olması, elma diyetini popüler bir hale getirmiştir.
Meyvelerin büyük çoğunluğu 30 dakika içinde sindirilir. Sindirimin sağlıklı ve hızlı şekilde tamamlanması için vücudunuza 30 dakika süre verin. Midenizde yediklerinizin sindirimi sırayla gerçekleşir. Örneğin önce et, üstüne meyve yediyseniz, mideniz önce eti sindirmeye başlar ve bu yaklaşık 3 saat sürer.
Peygamberimizin (asm), iştahı kesmek için yemekten önce meyve yediğine dair bir bilgiye rastlamadık. Tirmizî'nin Şemâil'de kaydettiği rivayetlerden, Peygamber Efendimiz'in (asm); kavun, karpuz ve salatalık yediklerini ve bunları çok sevdiklerini öğreniyoruz.
Sabahları aç karnına bir adet yeşil elma tüketerek çok daha sağlıklı ve parlak bir cildin sahibi olabilirsiniz. Yeşil elmada bulunan siyadin, epikateşin ve C vitamini, antioksidan görevi görür. Bu sayede vücutta dolaşan zararlı serbest radikalleri azaltır.
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün. - Sarı elma, yeşil elmalar gibi zayıflamak isteyenler için fayda sağlar. Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder.
YEŞİL ELMA DAHA SAĞLIKLI
Ancak Yapılan araştırmalar yeşil elmaların kırmızı elmalardan biraz daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif içeren yeşil elma, kan şekerini dengeleme konusunda daha başarılı. Ayrıca kırmızıya göre şeker ve karbonhidrat seviyesi daha düşük.
Aç karnına tüketildiği takdirde atardamarlarda plak olmasını engeller, kalp kasını güçlendirir, kalpte iltihap oluşumunu engeller. Beyin sağlığına iyi gelir. Dişte plak oluşumunun önüne geçer. pH seviyesi yüksek olan bu meyve ağız kokusuna karşı da savaşır.
Diyet yaparken elma; diğer meyveler ve diğer besin guruplarıyla birlikte tüketilmelidir. Sağlıklı beslenme programında her gün elmanın büyüklüğüne göre 1 ya da 2 adet elmaya yer vererek yağ kaybı sağlanır. Her gün 1 adet elma yemek diyet yaparken yağ kaybına yardımcı olmaktadır.
Elbette var! Elma ve yoğurt beslenme programlarımızda ayrı ayrı tükettiğimiz sevilen iki faydalı besindir. Her iki besin de yağ yakıcı özelliklere sahip olduğundan kilo verme konusunda favori diyet şekli olabilir. Mideye ağır gelmeyen ve tok tutan yoğurdu elma ile beraber tüketerek kısa zamanda kilo verebilirsiniz.
Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, geç saatlerde yenen meyvedeki fruktozun kana daha kolay geçtiğini ve yağ oluşumuna sebep olarak kilo oluşumuna neden olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri