Erik, elma ve şeftali gibi bazı meyvelerde doğal olarak bulunan, sindirimi zor bir şekerdir ve aynı zamanda sakız ve light gıdaları tatlandırmak için kullanılır. Vücut, fazla tatlı veya tuzlu yiyecekleri sindirmeyi sevmez. Sindirim problemi yaşadığınızda, hızla sindirilen besinleri tüketmek isteyebilirsiniz.
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor.
Elma, armut, kiraz, erik, kivi gibi diğer meyvelerin sindirimi 40 dakika zaman alır.
İlgili 40 soru bulundu
Sindirime İyi Gelen Gıdalar
Özellikle pancar, elma, avocado, yaban mersini, tatlı patates, havuç, salatalık, kuru erik gibi lifli sebze ve meyveler, sağlıklı bir sindirim sistemine destek olan gıdalardandır.
Yoğurt, bağırsak mikroflorasını olumlu etkileyerek sindirim sistemini destekler ve kabızlık, ishal, karın ağrısı, gaz gibi problemleri önler.
Metabolizmanın hızını yükseltmek için en önemli besinler lif içeren besinlerdir. Lif sindirim sırasında enerjiyi artırır ve metabolizmayı hızlandırır. Lif içeren bazı besinler;portakal, ıspanak,brokoli,elma, greyfurt, kale, lahana, kepekli tahıllar, kabak çekirdeği, fındık, badem ve yulaf olarak sıralayabiliriz.
Yoğurt vücutta kendi kendine sindirilebilen tek gıdadır. Bazı bünyeler yapısı gereği sütteki laktozu sindiremez. Bu durum fiziksel rahatsızlıklara neden olur. Sütte bulunan laktoz, yoğurtta laktik asite dönüştüğünden, yoğurdun sindirimi daha kolay olmakta ve gerekli besinler yoğurttan sağlanabilmektedir.
Sindirim: Vücuda giren herhangi bir besinin tam olarak sindirilmesi 24 saat sürüyor. Yağ oranı yükseldikçe sindirim süresi de artıyor. 600 kalorilik bir kızartma yemeğinin sadece mideden ince bağırsağa geçme süresi iki ila üç saat sürüyor. Kalan 20 saatte ise kalın bağırsakta işleniyor.
Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor. Bu madde hazmı ve sindirimi kolaylaştırıp, ürik asidi düşürüyor.”
Elmalar, lif bakımından zengin olduğundan, sindirim sürecine yardımcı olur. Düzenli elma tüketimi, düzgün bağırsak hareketleri ve kabızlık, ishal, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer mide rahatsızlıklarının önlenmesini sağlar.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Muz, içerdiği sodyum, potasyum, magnezyum ile yüksek kalorili tok tutan bir yiyecektir. Bu yüzden doyurucu ve sindirimi kolaydır.
Maden suyu, yeşil çay, zencefil çayı, kuşburnu ve kayısı çayları, karbonatlı su hazımsızlık için tedavi edici en etkili içecekler arasında yer almaktadır. Hazımsızlığa iyi gelen çaylar arasında nane ve limon çayı da yer almaktadır. Nane ve limon çayı midenin temizlenmesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
6. Salatalık, sindirimi ve kilo kaybını kolaylaştırır! Salatalık düşük kalorili olması ve yüksek miktarda su içermesi nedeniyle ideal bir kilo verme aracıdır. Her gün tüketilen salatalık, sindirim sorunlarını ortadan kaldırır.
Diğer hayvansal etlere kıyasla daha az yağlıdır ve bu sebeple düşük kalori sağlar, iyi kalite protein kaynağıdır ve daha az yağ ve doymuş yağ içerir. Sindirimi diğer etlere kıyasla daha kolaydır ( %91- 100 ) .
Islatma ve kuruma sırasında gerçekleşen hafif mayalanma da sindirimine kısmen katkıda bulunur. Dolayısıyla bulgur pirincin aksine tam besleyici özellik gösterir, sindirimi, yavaş olduğundan uzun süre tok tutar, kan şekerinde ani yükselmelere neden olmaz.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
Yemekleri küçük lokma ile ve ağzınızda tamamen öğütene kadar çiğneyin. Yemek miktarını azaltıp yemek süresini uzun tutun. Süt ve brokoli gibi laktozdan zengin gıdaların şikayetlerinizi artırıp artırmadığını test edin. Vücut fonksiyonlarını sürekli çalışır tutmak için, hareketli bir yaşam tarzını benimseyin.
Hazımsızlık için faydalı besinler tüketmek
Rezene, toz kimyon, zencefil, elma sirkesi, tarçın, anason tohumu, narenciye meyveler, nane, papatya, karanfil, ananas suyu gibi hazımsızlık problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olan birçok yiyecek-içecek vardır.
Ceviz Suyu Sİndirim Sİstemini Destekler
Ceviz suyu sindirim sistemini düzenler ve sindirim desteği sağlar. Sindirim sistemi için büyük bir destekçidir. Kabızlığı giderir. Gaz problemleri ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.
Proteolitik enzimler bir diğer adıyla proteazlar; et, tavuk, balık, yumurta gibi protein kaynaklarının sindirilmesinde görevlidir. Bu enzimler insan vücudunda pankreas tarafından üretilebileceği gibi bazı besinlerde doğal olarak bulunmakta, böylelikle de bu besinler hazmı kolaylaştırıcı etki göstermektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri