Avustralyalı bilim adamları, süper yoğun elmastan oluştuğuna inandıkları bir gezegen bulduklarını söylüyor. Dört bin ışık yılı uzaklıktaki bu gezegen, dış katmanlarını kaybetmiş dev bir yıldızın kalıntıları olabilir.
Neptün ve Uranüs gibi buz devi gezegenlerin derinlerinde elmas yağmurları yağıyor olabilir. Neptün ve Uranüs gibi buz devi gezegenlerin derinlerinde elmas yağmurları yağıyor olabilir.
Dünya'dan 40 ışık yılı uzakta olan gezegen, dünya'nın yaklaşık 2 katı büyüklüğündedir. Gezegenin en önemli özelliği elmastan oluşmasıdır. Ayrıca bilim adamlarının açıklamalarına göre, "daha önce de elmas gezegenler bulunduğunu ancak bunun diğerlerinden farklı olarak güneşe benzer bir yıldızı olduğunu" belirtiyor.
Evet uzayda dolaşan ve Dünya'nın 2 katı büyüklüğünde olan bir elmas kütlesinden bahsediyoruz. Peki bu miktarda bir elmas kaç para eder diye sorarsanız, rakam her hesap makinasının ekranına sığamayabilecek büyüklükte bir rakam ediyor: 26,9 Nonilyon Dolar. Yani bugünkü para ile yaklaşık 70 Nonilyon TL.
Uzaydan dünyaya düşen bazı göktaşlarında az miktarda elmasa rastlanıyor. Yeni araştırmalar, bu elmasların uzun zaman önce parçalanan gezegenimsi bir yapıda oluşmuş olabileceğine işaret ediyor.
İlgili 15 soru bulundu
Elmasın en çok bulunduğu yerler olarak, Avustralya, Güney Afrika (Kimberley'de), Güney Amerika, Endonezya ve Hindistan sayılabilir.
Parmaklarınızla tuttuğunuz elmasa nefesinizi üfleyerek buharlaşmasını sağlayın. Üflediğiniz nefesinizle elmas üzerinde puslu bir görüntü elde edeceksiniz. Elmasınızın üzerindeki pus hızlıca yok olursa, elmasınız gerçektir. Bu sürecin uzaması elmasınızın sahte olduğunu gösterecektir.
Amerikalı bilim insanları Jüpiter ve Satürn gezegenlerinde 'elmas yağmurları' olabileceğini ortaya koydu. Bu gezegenlerin atmosferi ile ilgili yeni veriler bol miktarda karbona işaret ediyor.
Cullinan, 26 Ocak 1905'te Güney Afrika'nın Cullinan kentindeki Premier No. 2 madeninde keşfedilen, 3.106,75 karat (621,35 g) ağırlığıyla şimdiye kadar bulunan en büyük işlenmemiş elmastır.
Ses dalgaları kullanılarak yapılan tektonik incelemeyle yeryüzünün derin katmanlarında 1 katrilyon ton miktarında elmas olduğu anlaşıldı. 1 katrilyon ton = 1000 trilyon ton, rakamla 1.000.000.000.000.000 kilo anlamına geliyor.
Merkür, Güneş Sistemi'ndeki en büyük demir gezegenidir (diğer karasal gezegenler silikat bazlı gezegenlerdir), ancak Güneş Sistemi dışındaki ötegezegenler içerisinde daha büyük demir gezegenler görmek mümkündür.
Sonunda, bu nem bulutları oluşturmak üzere yoğunlaşır, ardından yağmur olarak yere düşer ve sonunda bir kez daha su buharına dönüşür. Uzayda sıvı suyun olmaması, yerçekimi etkilerinin azalmasıyla birlikte, uzayda Dünya benzeri yağışların gerçekleşemeyeceği anlamına gelir.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur.
Ülkemiz her ne kadar fay hatlarıyla dolu olsa da, ne elmasların yeryüzüne çıkacağı kadar toprak hareketliliği ne de elmasları püskürtecek volkanik bir hareketlilik saptanmamıştır. Yani kısaca ülkemizde henüz elmas çıkartıldığına dair bir bulgu yoktur.
Elmas madenlerindeki elmaslar karbon atomlarının 150 km derinde yüksek ısı ve basınç altında başkalaşım geçirmesiyle oluşuyor. Buzlu gaz devi olarak tanımlanan Uranüs ve Neptün'ün derinliklerinde ise ısı ve basınç o kadar artıyor ki düzenli elmas yağmuru görülüyor.
Milyonlarca yıl devam eden doğal bir süreç sonucunda son halini alan elmas, kristal yapısı ve yüksek parlaklığı ile bilinir. Işığı olağanüstü bir şekilde kıran ve yansıtan elmas göz alıcı bir parlaklığa sahiptir.
810,00 TL Fiyatlarımıza KDV dahildir.
PIRLANTADA KARAT NEDİR? Bir 'karat', bir elmasın ağırlığını belirtmek için kullanılan elmas endüstrisine özel bir ölçü birimidir. Bir karat 200 miligrama eşittir, örneğin 5 karatlık bir taş 1 gram ağırlığında olacaktır.
Venüs'te yağmurun H2SO4 (sülfürik asit) olmasının nedeni, gezegenin yüzeyindeki sıcaklığın 460°C'ye kadar yükselebilmesidir. Bu yüksek sıcaklık, suyun buharlaşmasına ve atmosferdeki su buharının H2SO4'ün oluşumuyla tepkimeye girmesine neden olur.
Bilim insanları Jüpiter ve Satürn'de helyum yağmurları yağdığını deneysel kanıtlarla doğruladı. Jüpiter ve Satürn gibi esasen hidrojen ve helyumdan oluşan gezegenlerde helyum yağmuru yağdığı, yaklaşık 40 yıl önce tahmin edilmişti.
JÜPİTER,SATÜRN,URANÜS VE NEPTÜN
Güneş Sistemi'nin gaz devlerinde ise durum daha büyüleyici. Bu gezegenlerde yağmur, elmas şeklinde yağıyor.
Eskidikçe değeri artan bu yüzük modellerinin bakımına da dikkat etmek gerekmektedir. Su ile temas eden pırlanta yüzük modellerinde yıpranma ya da bozulmalar meydana gelmez. Ancak özellikle kimyasallarla temas giren yüzüklerde ışıltıda azalmalar meydana gelebilir.
Elmasın toprak altında dağınık olduğu yerler olduğu gibi cevher kayaları şeklinde bulunur. Çıkarılan balçıklı kumlu cevher birçok işlemden geçirilir. Yoğun bir sıvıda yüzdürülür ve ağır minerallerin dibe çökmesi sağlanır. Sonra aşağı yukarı titreşimlerle elekten geçirilerek elmasın açığa çıkmasına çalışılır.
Elmasın ışıltılı gösterişini ortaya çıkaran en iyi kesim biçimi pırlanta olduğu için zamanla elmastan öne çıkmıştır. Manevi ve maddi olarak pırlanta daha değerli olarak kabul edilir. Kısaca açıklamak gerekirse elmas pırlantanın işlenmemiş ham hali pırlanta ise sadece kesimin ismidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri