Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
Vekalet vermek istediğiniz kişiyle ya da o kişi olmadan onun nüfus cüzdanı fotokopisiyle notere giderek araç satış vekalet işlemlerini hallediyorsunuz. Noterden bir Avukata Vekaletname Verme: İşlemler tamamen aynı.
Fotokopi yoluyla çoğaltılarak noterce onaylanmış vekaletname üzerindeki fotoğraf kişiyi teşhise elverişli ise (yani vekalet verenin yüzü net görünebiliyorsa) ayrıca fotoğraf yapıştırılmasına gerek olmadan bu vekaletname ile tapuda işlem yapılabilir.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Vekaletname sahibi, notere başvurarak kaybolan vekaletin yeniden düzenlenmesini talep edebilir. Noter, vekalet sahibinin kimliğini kontrol ederek yeni bir vekaletname düzenler.
İlgili 43 soru bulundu
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
E Devlet üzerinden yapılacak olan sorgulamada arama bölümüne vekalet yazarak sorgulama yapmanız yeterli olacaktır. Çıkan arama sonucundan "vermiş olduğunuz vekaletnameler" linkini tıklayarak ilgili sorgulama ekranına ulaşabilirler.
Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
Bazı durumlarda kişilerin avukata vekalet vermeleri gereklidir. Vekaletname imzalamak için ise notere gidilir. Noter huzurunda imzalanana bir anlaşma ile kişi kendisine vekil atayabilir. Vekalet vermek için notere gitmek zorunlu değildir.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.
Aslı gibidir ile aslı arasında hiç bir fark yoktur. Hele noter onaylı nüsha ise, zaten asıl hükmündedir.
Boşanma davaları için verilecek vekaletnamede, vekalet verenin fotoğrafının olmaması durumunda diğer tarafın itiraz etmesi halinde fotoğraf yapıştırılması zorunludur.
Başka İlde Yaşayan Birine Vekalet Verme
Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir. Fotokopiyi çıktı alıp notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz. Şu kadar ki, gecikmesinde zarar doğabilecek hâllerde mahkeme, vereceği kesin süre içinde vekâletnamesini getirmek koşuluyla avukatın dava açmasına veya usul işlemlerini yapmasına izin verebilir.
Vekalet işlemleri sırasında çeşitli belgelere ihtiyaç olur. Ev satış vekaleti için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir: Vekalet verecek kişinin nüfus cüzdanı Vekil olacak şahsın nüfus cüzdanı aslı veya fotokopisi.
Öncelikle vekâlet verecek olan kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportunun notere sunulması gerekir. Buna ek olarak kime vekâlet verilecek ise onun adı, soyadı ve TC kimlik numarasının da notere verilmesi gerekir. İlgili bu bilgiler noter tarafından alınır ve vekâletnamede söz konusu bu bilgilere yer verilir.
Buhârî, Hac, 120-122 [1716-1718]). Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.
Kimlik belgeleriniz ile size en yakın Türk konsolosluğuna giderek süreci başlatabilirsiniz. Öncelikle noter vasıtasıyla ülkenize ait dil ile vekalet vermelisiniz. Bu dil yaşadığınız ülkenin dili olmalıdır. Sonrasında ise konsoloslukta yeminli tercüman ile çeviri yapılarak vekalet verme işlemi tamamlanacaktır.
Avukatın kendisinde bulunan ve dosyada muhafaza ettiği vekâletnamenin bir örneğini çıkarıp aslına uygunluğunu imzası ile onaylayarak kullanabilecek olup kullanılan vekâletname örneklerinin bütün yargı mercileri, resmî daire ve kurumlar ile gerçek ve tüzel kişiler için resmî örnek hükmünde olduğu kabul edilmiştir.
noterden aldığımız vekaletnameyi illa ki posta yolu ile mi göndermek zorundayız? fax veya email atsak geçerli olur mu? Noterden notere fax çektirebilirsiniz ancak alıcı ilde bulunan noterde onaylamak için ayrı bir ücret talep ediyor.
Vekaletname noter onaylı olmak zorundadır. Boş bir kağıt doldurulup imzalanarak vekaletname gücü kazandırılamaz. HMK 76 bu durumu açıkça düzenlemiştir. uygun örneğini, dava yahut takip dosyasına konulmak üzere ibraz etmek zorundadır.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri