Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından
Starlink, SpaceX'in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için yıllardır üzerine çalıştığı uzay tabanlı bir sistem olarak biliniyor. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.
Uzay taşımacılık şirketi SpaceX'in içinde kurduğu Starlink uydu interneti şirketini geliştirdi ve 2019'dan bu yana neredeyse her hafta yörüngeye uydu atıyor. Bugüne kadar “tek başına” 4 bin 500 Starlink uydusunu yörüngeye oturttu. Hedefi, önümüzdeki yıllarda bu sayıyı 42 bine çıkarmak.
Starlink Türkiye'de Var Mı? ABD merkezli Starlink, Türkiye'nin kapısını çaldı.
Starlink, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılara yüksek hızlı uydu tabanlı internet erişimi sağlayan bir projedir. SpaceX tarafından geliştirilen Starlink, binlerce küçük uyduyu Alçak Dünya yörüngesine yerleştirerek bu hizmeti sunar.
İlgili 29 soru bulundu
TOGG'un Türkiye'de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla'nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla'nın yedinci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı.
Starlink'in Türkiye ücreti henüz belli olmadı. Fakat Starlink ekipmanları hane kullanımı için 600 dolarlık fiyata sahip. Bu ücret, kullanım alanına göre 2.500 dolara kadar ulaşabiliyor. Starlink'in aylık abonelik ücreti ise internet hızına bağlı olarak 90 dolar ila 500 dolar aralığında değişiyor.
Bloomberg'in haberine göre, Elon Musk deprem bölgelerinde internet bağlantısında yaşanan sorunlar nedeniyle Starlink uydularını Türkiye'ye göndermeyi teklif etti. Bir hükümet yetkilisi ise Türksat'ın yeterli olduğunu söyleyerek bunu reddetti.
Elon Musk, bugün yaptığı açıklamada bölgeye ücretsiz internet sağlayan Starlink uydularının aktif hale getirileceğini açıkladı: Elon Musk ayrıca X platformundan, "BM'yi ve uluslararası alanda tanınan diğer yardım gruplarını destekleyeceğiz" dedi.
2024 yılında Türkiye'de faaliyet göstermeye hazırlanan Starlink, 2023 yılında BTK'ya lisans başvurusu yaptı.
Ancak Starlink uyduları saatte 27 bin kilometre gibi yüksek hızla sürekli hareket ettiğinden, sinyal alıcı bir terminalin açısında en fazla 4 dakika kalabiliyor ve alıcıların arkadan gelen bir sonraki uyduya bağlanması gerekiyor.
SpaceX tarafından geliştirilen Starlink, uzak bölgelerde internet erişimini iyileştirmeyi amaçlayan bir uydu interneti sistemi. Sistem, yüzlerce uydu üzerinden düşük yörüngede internet sinyalleri göndererek, hızlı ve düşük gecikmeli bir internet bağlantısı sağlıyor.
Elon Musk'ın şirketi SpaceX'e ait Starlink uyduları Türkiye'de birçok şehirden çıplak gözle görüldü. Uydu interneti erişimi sağlamak için inşa edilen uydu takımyıldızı İstanbul, Ankara, Bursa, Konya ve Adana gibi şehirlerden gözlemlendi.
Uydular, afet sırasında sağladıkları sinyaller sayesinde internet yer alıcı ve vericilerine ulaşarak yerel olarak yayın yapmaya olanak sağlar. Sinyaller bir ev, iş yeri veya uzak konum sinyalinin uydu üzerinden bağlanmasını sağlar.
ALÇAK YÖRÜNGEDE YER ALAN İLK UYDU KÜMESİ
Starlink, Dünya yüzeyine çok daha yakın, yaklaşık 550 km yükseklikte dolaşan binlerce uydudan oluşan bir uydu kümesidir ve tüm dünyayı kapsar. Starlink uyduları alçak yörüngede olduğundan, gecikme süresi önemli ölçüde daha düşüktür - yaklaşık 20 ms karşısında 600+ ms.
Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Musk ise elektrikli otomobil şirketi sayesinde bu yıl 55,3 milyar dolardan fazla kazandı. Teknoloji milyarderinin serveti 192 milyar dolara ulaştı.
Program Ekim 2021'de Beta sürecinden çıkartıldı. Starlink tarafından sunulan hizmetin fiyatları kurulum bedeli 499 dolar, aylık ücreti ise 99 dolar olarak belirlenmişti. Bu internetin 50Mb/s ile 150Mb/s arasında bir hıza sahip olduğu aktarılıyor. Starlink premium hizmetini de kullanıma açtı.
Starlink Hangi Ülkelerde Var? SpaceX'e göre Starlink hizmeti 'dünyanın bağlantının her zaman zor olduğu bölgeleri için ideal'. Şu anda yalnızca ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve diğer bölgelerin belirli alanlarında mevcut olup, kapsama alanı 45 ila 53 derece kuzey enlemleri arasındaki bölgelere odaklanmıştır.
- Alçak yörünge uydularından olan Starlink uyduları, bulundukları yörüngenin özelliği gereği dünyayı günde 8-10 kez dolanıyor.
SpaceX, Starlink hizmeti için hedeflediği 1 Gbps hızına henüz Dünya'nın pek çok noktasına ulaşmayı başaramadı. Artan uydu sayısıyla bu hıza adım adım yaklaşılırken şirket, Haziran 2021'de hedef hızı 10 Gbps'ye yükseltmişti.
Hem Dünya yörüngesinde bulunan Starlink uyduları hem de GPS ve OneWeb uyduları etkileşimli harita üzerinden rahatlıkla görülebiliyor. Starlink uydularının görülebilmesi için satallitemap. space adlı web sitesi üzerinden uydulara göz atılabiliyor.
Herkes kriptoyu hak ediyor. Web sitesi, mobil uygulamalar, belgeler ve destek de dahil olmak üzere tüm platformumuz 20'den fazla farklı dilde mevcuttur. Starlink nereden alınır diye sorulduğunda, cevap her dilde basittir: Kriptomat'ta.
Starlink depozito ücreti ne işe yarıyor? Starlink'in henüz aktif olmadığı ülkelerde kullanıcılar depozito ücretini ödeyerek yerini şimdiden ayırtabiliyor. Depozito ücretini ödeyen kullanıcılar, Starlink aktif olduktan sonra öncelikli erişim hakkı elde ediyor. Starlink, 2024 yılında Türkiye'de kullanıma sunulacak.
DÜNYA HABERLERİ Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde ilk olarak Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili'yle bir araya geldi. Ardından Amerikalı milyarder iş insanı Elon Musk'ı kabul etti. Türkevi'ndeki görüşme basına kapalı gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri