Mr; hastalıkların teşhisinde oldukça önemli bir yere sahiptir, çekim esnasında hastaya herhangi bir zarar vermemektedir. Günümüz tıp teknolojisi sayesinde vücudun hemen hemen her bölgesinin emarı çekilmektedir.
MR ile Hangi Organlar İncelenir? MR ile vücuttaki bütün organları incelemek mümkün olmakla beraber, özellikle beyin, omurilik, sinirler, eklemler, meme, kalp ve damarlar, karın içi organlar için MR yapılır. Özellikle yumuşak dokuların incelenmesi için en uygun tanı yöntemidir.
İlaçlı MR, normal MR çekimine göre ilaçlı bir maddenin hastaya zerk edilmesiyle yapılan bir görüntüleme yöntemidir. MR, tıbbi anlamda en gelişmiş ve en üst düzey görüntüleme yöntemidir. Vücuda zararı olmayan bir yöntemdir.
Bazı MRG taramaları kontrast boya enjeksiyonu yapmayı gerektirir. Bu, bazı dokuların ve kan damarlarının daha net ve daha ayrıntılı görünmesini sağlar. Bazen kullanılan kontrast madde bulantı, deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olur. Bu yan etkiler genellikle hafif ve kısa sürelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Ortalama 15 – 45 dakika arasında sürer. İlaçlı emar vücuttan nasıl atılır? Çekimden sonra kontrast maddenin vücuttan atılması için bol bol su tüketilmesi gerekmektedir. Ve bu sayede kontrast madde idrar yoluyla vücuttan atılır.
MR sonrası herhangi bir ağrı olmaz. Zararlı röntgen ışınları kullanılmadığı için radyasyon yaymaz ve alerjiye yol açacak ilaç verilme zorunluluğu yoktur. Bu özelliğiyle de çok küçük bebeklerde ve hamilelerde de ilk 3 ayından sonra güvenle kullanılabilen bir yöntemdir.
Emar (MR) olarak da tanımlanan bu manyetik rezonans görüntüleme, belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net olarak ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılan bir tıbbi tekniktir.
Mr çekimi çoğu hasta için korkutucu olmaktadır fakat hastaya zarar teşkil edecek bir görüntüleme yöntemi değildir. Aksine hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde büyük bir role sahiptir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ile tüm vücut alanlarındaki hastalıkların tanı ve takibi tıbbi görüntüleme yöntemiyle yapılabiliyor. MR yumuşak dokuların, kemiklerin ve organların yapısının ve hastalıklarının yüksek kontrast çözünürlükte görüntülenmesine olanak sağlıyor.
Emar taramasının yapıldığı gün, üzerinizde metal eşya ve metal içeren (çıtçıtlı body gibi) eşyaları giymemeniz önerilir. Hastanede tüm metal eşyalarınızı ve aksesuarlarınızı çıkarmamız gerektiği gibi kıyafetleriniz yerine de hastane önlüğü giymeniz gerekmektedir.
Enjekte edilen bu madde sayesinde dokularda daha net görüntüler elde edilir. İlaçlı MR çektirenler yorumları çekimin ardından bu maddenin vücuttan atılması için bol su içilmesi yönündedir.
Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Emar görüntülenmesine tıbbın bütün alanları ihtiyaç duyar. Fakat Emar tetkikine en fazla ihtiyaç duyan tıp dalları; kas-iskelet sistemi sorunları ile uğraşan Ortopedi ve Travmatoloji, beyin omurilik sistemi hastalıkları ile uğraşan Nöroloji ve Beyin Cerrahisidir.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Bebek ve çocuk hastalarda ve kapalı alan korkusu olan yetişkin hastalarda uyutularak anestezili MR çekimi yapılabilmektedir. Anestezili MR çekimi için randevu alınması gerekmektedir.
Ancak ilaçlı madde kullanımı sonrası yan etkiler tek bir ilaçla kontrol altına alınabilmektedir. Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir.
MR/PET taramasının yapılacağı günü
İncelemeden önceki 6 saat içinde hiçbir şey yiyip içmemeli, çiğnememeli veya sigara içmemelisiniz. Su içebilir ve ilaçlarınızı alabilirsiniz. Tetkiklere gelirken kan şekerinin normal seviyelerde seyretmesi önemli bir rol oynuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri