Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
Ama Hamsiköy sütlacı yemek için illa Hamsiköy'e gelmeniz gerekmiyor. Trabzon merkeze her gün buradan kalkan araçlar sütlaç götürüyor. Birçok yerde Hamsiköy sütlacı bulabilirsiniz. Ayasofya'ya yakınlarındaki Uğur Usta'nın hem Hamsiköy'de hem de burada şubesi bulunuyor.
*Öneri: Dilerseniz sütlaçtan bir kase ayırın, biraz soğutun, çırpılmış yumurta sarısı ile karıştırarak fırına vermeden önce sütlaçların üzerine daha iyi kızarması için 1-2 kaşık koyabilirsiniz. Afiyet olsun!
Hamsiköy Sütlacı'nın üretiminde yaklaşık olarak “1 litre çiğ inek sütü, 60 gram pirinç, 70 gram şeker ve yarım çay kaşığı tuz” kullanılmalıdır. Belirtilen oranlar birbiriyle paralel olarak değişim göstermektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen hamsiköy sütlacı, 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
1924 yılından beri yapılan bu sütlaç, tarçın ve fındık ile tatlandırılır. Hamsiköy sütlacının en önemli özelliği, yapımında yalnızca pirinç kullanılmasıdır. Nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericiler kullanılmaz. Fırında pişirilen bu sütlaç, bol fındık eşliğinde sunulur.
Bir kaba yumurta sarısı 1 yemek kaşığı un ve 1 çay bardağı su, tuz koyup karıştıralım. Hazırladığımız karışımı sütlaca ekleyelim hızlıca karıştıralım.
Sütlaç kaselerini, derin bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Kapların yarısına gelecek kadar soğuk suyu, sütlaçlara değdirmeden tepsiye dökün. Fırına verdiğiniz sütlaçları, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika kadar pişirin.
Hamsiköy sütlacı kıvamı nasıl olmalı? Püf noktaları Tarifte nişasta veya pirinç unu gibi kıvam artırıcı bir malzeme kullanılmadığından, sütlacın yavaş yavaş pişirilmesi ve kıvamını bulmasını beklemelisiniz. Hamsiköy sütlacı bol fındık serpilerek servis edilir.
Hamsiköy'de Sütlaç yenir, ama Yayla Lokantasında. O ünlü Hamsiköy sütlaçı işte tam burada yenir.
Zigana dağlarının eteklerin de kurulu Hamsiköy 1300 rakım yüksekliğe sahiptir. Adının manası ise 5 köy anlamına gelmektedir. Mübadele yıllarında burada yaşayan rum halk gidince Hamsiköy boş kalmıştır.
Trabzon'un Maçka ilçesinde Zigana Dağı eteklerinde bulunan ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yaklaşık bir asırdır sütlacıyla ünlü Hamsiköy, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.
Kendine hayran bırakan lezzet...
Adını Maçka'nın en yüksek rakımlı köyünden alan, günlük taze sütün tam 4 saat kaynaması ve fırınlanması ile ortaya çıkan Hamsiköy Fırın Sütlacı, Fatih Karadeniz Pidecisi tarafından orijinal tadında lezzet tutkunlarına sunuluyor.
Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir. Son olarak tepsi fırının en üst rafına yerleştirilir ve fırın ızgara modunda 230 dereceye ayarlanır.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir.
1 Litre Sütten 10 Porsiyon Sütlaç Kalabalık Ailelere Birebir Tarif.
Hepimizin bildiği 1 porsiyon klasik sütlaç (orta bir kase) 1 dilim ekmek yerine geçer. Gün içinde 1 bardak süt ya da 2 adet orta boyutlarda bir meyve yemek yerine yalnızca sütlaç tüketebilirsiniz. Sütlaç kalori değerleri şu şekildedir: 1 orta porsiyon (250 g) sütlaç 266 kcal.
2 tatlı kaşığı zerdeçal (Zerdeçal sarı rengini verecek.)
Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.
Altına 2-3 parmak kadar soğuk su doldurun ve sütlaçların üzerleri kabuk bağlayana kadar yaklaşık 10 -15 dakika bekleyin. 230 derece ısıtılmış fırının ızgara modunda tepsiyi üstten ikinci rafa yerleştirin. 8 dakika sonra tepsinin tersini çevirin 8 dakika daha kontrollü pişirin.
Fırında sütlacın üstü kaç dakikada kızarır? Çok eskiden hazırladığım fırın sütlaçların kızarmasını hızlandırmak için 1 adet yumurta eklerdim ama sonra fark ettim ki aslında buna hiç gerek yok. Fırınınızın ızgarası iyi çalışıyorsa 4-5 dakika içinde sütlacın üstü fotoğraftaki gibi harika bir kabuk bağlıyor.
Pirinçlerimiz şiştikten sonra soğuk sütümüzü ekleyelim, orta ateşte süt kaynayıp, sütlaç koyulaşana kadar yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakalım.
Trabzon'un Maçka ilçesinin, Hamsiköy köyünde yaşayan iki arkadaş tarafından bulunuyor Hamsiköy sütlacı. Hacı Osman Çavuş ve Ahmet Efendi, 1900'lü yılların başında Hamsiköy'de lokanta işletiyorlar. Ahmet Efendi'nin rahatsızlanmasıyla arkadaşı olan Hacı Osman Çavuş, pirinci haşlayarak Ahmet Efendi'ye yediriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri