Emaye ürünler sağlıklıdır. Nikel alerjisi olanlara tavsiye edilir. Yüksek ateşe dayanıklıdır. Yapışmaz.
1-Emaye kek kalıplarının en büyük özelliği emayenin camsı yapısı sayesinde keklerin pişirildiği kaba yapışmamasıdır. 2- Emaye kek kalıpları emayenin ısıyı hızlı ve eşit dağıtması sayesinde kekleri normalden daha fazla kabartır ve daha kısa sürede pişirir.
Teflon kek kalıbı modelleri de granit olanlar gibi yapışma yapmadığından sıklıkla tercih edilir. Silikon kek kalıbı modelleri eğilip bükülebilmesi ile bilinir.
Emaye Fırın Tepsisi börekler, poğaçalar, kek, hamur işleri ve tüm fırın yemekleri yaparken kullanılabilir. Emaye kaplama ile ısıya karşı dayanıklı olan tepsi, yağlanarak yapışmaz hale gelebilir. Tepsi içinde pişirme kağıdı da kullanabilirsiniz.
Oda sıcaklığına gelmiş tereyağı yardımıyla kalıbızın tüm iç kısmını güzelce yağlayın. Ardından kalıbınızı güzelce unlayın. Unlarken dikkat etmeniz gereken nokta fazla unları silkelemek. Silkeleyin ki kek pişerken unlar tabanına yapışmasın ve tadını bozmasın.
İlgili 26 soru bulundu
Keklerin Kalıba Yapışmasını Önlemek
Sıvı yağ olduğundan, fazla olması, kekin görüntüsünü ve uygulanacak yöntemin başarısını olumsuz etkileyebilir. En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir.
Kek kalıptan çıkmazsa, altına ıslak bir havlu koyup bekletin ve çıkarmayı deneyin. Kekinizin kalıptan çıkartırken dağılmaması için, oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.
Emaye yapışır mı sorusunun cevabı evet pişirme yaptığınız yemekler sulu değilse yapışma ihtimali yüksektir.
Emaye ürünler, çizilmediği sürece sağlık açısından zararlı değildir. Ancak fazla yıprandığında ve çizildiğinde içindeki bileşenler, besin ile temas eder. Bu da zararlı hale gelmelerine yol açabilir. Emaye ürünlerin zararlı bir hale gelmesini önlemek ve daha uzun süre kullanmak için, tahta kaşık kullanmanız önerilir.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
İlk olarak kaliteli ve sağlıklı materyal kullanılmış ürünleri tercih etmelisiniz. Daha sonra kalıbın yanmayan ve yapışmayan özelliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Son olarak ise kek kalıbının boyutu ve şekline karar vermelisiniz.
Isıyı tüm bölgelere eşit dağıtma özelliği olan döküm kalıplarla kekleriniz daha eşit pişebilir. Özellikle ekmek gibi kıvamı yoğun bir harcınız varsa döküm kalıplar kullanmak her noktanın aynı kıvamda olması açısından ideal olacaktır.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Pişirme işlemi sırasında fırının kapağını açmayın. Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin. Bu sayede pişirme işleminden sonra da sıcaklığını koruyacak ve içinin çiğ kalma ihtimali düşecektir.
1- Emsan kek kalıbı
25 cm çapa sahip. Döküm kek kalıbı, düşme ve çarpma gibi durumlarda yamulma olmuyor. İçi ve dışı ısıya karşı dayanıklı, yanma yapmıyor.
Emaye çaydanlıklar uzun yıllar kullanılabildiği için tercih edilmektedir. Tercih edilmelerinin bir diğer sebebi ise emaye çaydanlıkların şık görünümleridir. Ancak kireç ve leke sorunu hem emaye çaydanlığın görünümü açısından hem de sağlığımız açısından sorun yaratmaktadır.
Bulaşık makinesinde yıkanabilirler. Buzdolabında saklanabilirler. Fırında hatta bütün ısıtıcılarda kullanılabilirler.
Sıcak bir çay keyfi yapmak isteyebilirsiniz. Emaye bardak ile içeceğiniz çayın lezzetini hiçbir bardakta bulamazsınız. İçerisindeki sıvının sıcaklığını uzun süre boyunca koruyabilirler. Emaye bardaklar ve kupalar özellikle sıcak içecekleriniz için idealdir.
Anlamı Emaye, emay ile kaplanmış olan anlamına gelir. Emay ise, silisyum, soda, boraks, kurşun oksit, potasyum hidroksit ve renk verici metal oksitlerin eritilmesiyle oluşturulan, bazı maddeleri korumak veya parlaklık kazandırmak için kullanılan saydam veya donuk cam benzeri bir ciladır.
Kaplandığı metale estetik görünüm kazandırması, sert olması, aşınmaması, asitlere ve alkalilere karşı dayanıklı olması emayenin avantajları arasında gösteriliyor. Ayrıca emayenin pürüzsüz bir yüzeye sahip olması kolaylıkla temizlenmesini sağlayarak mikroorganizma tutunmasını önlüyor.
Emaye kaplamanın dayanıklılığı aynı zamanda mutfak araç ve gereçlerinin indüksiyon (elektrikli) ocaklar dâhil olmak üzere tüm ocaklarda kullanılmasını ve bulaşık makinesinde yıkandığında zarar görmemesini sağlar.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri