EMDR tedavi süresi, danışanın yaşadığı travma sayısına ve travma sonrası stres bozukluğunun başlangıç yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle, haftada bir ila iki kez olmak üzere toplam 6-12 seans şeklinde uygulanır.
Bazı kişiler birkaç seansta fayda görürken, diğerleri daha uzun bir tedavi sürecine ihtiyaç duyabilir. Bununla birlikte, EMDR terapisi genellikle 8 ila 12 seanstan oluşan bir dizi seanstan oluşur. Seanslar genellikle haftada bir kez yapılır ve her seans yaklaşık 60-90 dakika sürer.
Strese yönelik kendi kendinize EMDR yapmak için terapistinizin bilgisi dahilinde çalışmalı, yeterli bilgiye sahip olmalısınız. Terapinin erken aşamalarında danışanların kendi kontrollerinde göz hareketleri yapmaları önerilmez.
Emdr sonrasında bazı bireylerde olumsuz yaşantıların uzaklaştığı görülürken bazı bireylerde anının oluşturduğu aşırı duyarlılık, dayanılmaz rahatsızlık ya da derin üzüntü ortadan kalkar. Yani anıya karşı duyarsızlık gelişir. Bu duyarsızlıkla birlikte kişinin farkındalığı artar, yeni ve olumlu bir bakış açısı kazanılır.
EMDR kısa süreli terapiler grubundadır ve seansların süresi danışana ve danışanın yaşamış olduğu onu rahatsız eden duruma bağlı olarak değişmektedir. Yapılan araştırmalarda hem etkili hem de kalıcı olduğunu göstermektedir.
İlgili 43 soru bulundu
sıkça sorulan sorular; - EMDR terapisi kaç seansta hedefe ulaştırır? cevap: kesin bir seans sayısı verememekle birlikte, panik atak, sosyal fobi, TSSB gibi kaygı bozukluklarında yaklaşık 8-12 seans kadar sürerken, depresyon, çoklu travma gibi yoğun problemlerde 20-30 seans kadar sürebilir.
EMDR etkili midir? EMDR çok hızlı ve etkili bir terapi tekniğidir. Çoğu zaman ilk seansta etkisini göstermeye başlar ve danışanın daha iyi hissetmesini sağlar.
Duyarsızlaştırma aşamasında tetikleyicilerle de çalışılır ve etkileri ortadan kaldırılır. EMDR sonrasında, kişiler, genellikle anıya ait görüntüleri aynı netlikte hatırlayamaz ve anıyla ilgili aynı duygusal tepkileri yaşamazlar. EMDR, anının geçmişte kalmasını sağlar” diye konuştu.
EMDR, bu tür izole anıların işlenmesini sağlayan fizyolojik temelli bir terapidir. Beynin zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlar. Kilitli kalmış anı ile diğer anı ağları arasında ilişki kurulması, öğrenmenin sağlanarak bilginin adaptif bir şekilde depolanması mümkün olur.
İstisna durumlar; Adaptif veri işleme kapasitesi zarar görmüş yaşlılar,Demans, Epilepsi hastaları EMDR için uygun değildir. (İstisnai durumlarda doktor kontrolü ile çalışılabilir.) Hamilelik döneminde de düşük riski var ise uygulanmaz.
Olumsuz Her Şeyi Unutturur mu? EMDR rahatsız edici, acı veren anıyı unutturmaz. Ancak terapi sonrası, bu acı yüzünden hissedilen öfke, korku, üzüntü, kaygı, hayal kırıklığı gibi tüm olumsuz duyguların ortadan kalmasına yardımcı olur.
E.M.D.R seansı 90 dakika sürer. İlk yedi aşaması terapi, son aşaması izleme olmak üzere sekiz aşamada uygulanır.
EMDR bir hipnoz yöntemi değildir ve danışan terapi boyunca uyanık ve bilinçlidir. Danışanlar ile önceki yaşantılar ile ilgili anılar belirlenir. Sonrasında hedef anılara ulaşılırken danışana iki yönlü uyaranlar verilir.
Geleneksel terapi seanslarında terapistler, hastalarıyla genellikle haftalık veya iki haftada bir kez görüşme gerçekleştirirler. Bununla birlikte, ihtiyaçlara ve hedeflere bağlı olarak herkese uyan tek bir yaklaşım şekli yoktur.
Terapi 6-12 seans kadar sürmektedir. Bilişsel davranışçı terapide hasta öncelikle hastalığının ne olduğu ve sebepleri konusunda eğitilmektedir. Bunun yanı sıra nefes alma ve çeşitli gevşeme egzersizleri, stresle başa çıkma yöntemleri ile kişinin rahatlaması sağlanır.
20'e yakın bilimsel araştırma gösteriyor ki EMDR terapisi, travma sonrası stres bozukluğunun azaltılması ve tamamen ortadan kaldırılması için oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Ayrıcan E.M.D.R. takıntı ve endişe gibi psikolojik sıkıntılara bağlı semptomların da azalmasında etkili bulunmuştur.
Bunu da kendi kendine yapamazsın. Sadece göz hareketlerini yaptığında kuru kalır. Diğer bir önemli nokta da; terapistin hız ayarı yapabilmesidir.
TSSB haricinde travmanın sebep olabileceği ya da şiddetlendirebileceği psikiyatrik rahatsızlıklarda da EMDR terapisi son derece etkilidir. Çünkü travmaya maruz kalmış bütün psikiyatrik tablolarda EMDR terapisi kliniğin şiddetini azaltmakta ve tedavi başarısını artırmaktadır.
EMDR terapisi; travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak, fobiler, öfke kontrol problemleri, cinsel ve/veya fiziksel taciz travmaları, kompleks travmalar, yas problemleri, migren, fibromiyalji, psikosomatik ağrılar, yeme bozuklukları (anoreksiya nervoza, ...
Beyinden bilgi silinemez
Hâlihazırda hafızanın belli bir anıya yönelik olarak silinmesi zaten tıbben olanaksızdır. Beynimizde bilgiler bir bilgisayarın hard-diskindeki gibi kayıtlı değildir ve bilgisayarın hafızasından seçili bir dosyayı veya datayı siler gibi beyinden bilgiyi silemezsiniz.
EMDR terapi bazı durumlarda çok kısa sürede etkisini gösterebilirken, danışanların yaşadıklarına bağlı olarak bazı durumlarda çok daha uzun sürmektedir. Bu terapi yönteminde bazen tek bir seansta dahi aşama kaydedilebilmektedir. EMDR terapi için önerilen minimum 3 seansın yapılmasıdır.
Kötü veya travmatik bir anı, duygusal bir yük taşıdığı için kişinin yaşamında önemli bir etkiye sahip olabilir. Ancak, beyindeki sinir ağlarının yapısını veya kodlamasını tamamen değiştirmek ve bir anıyı silmek imkansızdır.
Yüz yüze EMDR terapisinin, online EMDR Terapisinden daha etkili ya da daha az etkili olduğu ile ilgili yeterince bilimsel araştırmalar mevcut değildir. Gerekli görülmediği sürece ve yüz yüze görüşme mümkünse, genellikle EMDR Terapisinin online (çevrimiçi) uygulanması tercih edilmez.
Terapist, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek (ki bu genelde terapistin parmağını danışanın gözleriyle takip etmek şeklinde olur), bu hareket danışanın beyninin her iki yarımküresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri