SSK, Bağ – Kur, Kamu, Banka ve Borsa sandıklarından emekli olanların maaşına ise rızası olmazsa haciz konulamaz. Fakat üstte belirttiğimiz gibi bankaların önceden aldığı bu rıza geçerli değildir. Ancak, SGK'nın emekli kişiden prim, SGDP gibi bir alacağı var ise emekli maaşını haczedilebilir.
Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması mümkündür. Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması dilekçesi verilerek, haciz kaldırılabilir. Ancak bunun için dörtte bir sınırın geçilmiş olması veya izin dışında haciz konulması söz konusu olmalıdır. Aksi takdirde haciz kaldırılmayacaktır.
Yargıtay karar verdi: Emekli Maaşına Bloke Konulamaz.
Banka Kredi Borcu İçin Emekli Maaşında Kesinti Yapabilir Mi? Banka, emeklinin yaptığı ve imza ederek ödemeyi taahhüt ettiği “Kredi Sözleşmesi” gereğince emekli maaşında kredi borcuna istinaden kesinti yapabilir. Bu ödemelerin emekli maaşından haciz kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
Şayet kanuni şartlar sağlanmadan emekli maaşına haciz konulduğu anlaşılırsa, icra mahkemelerinde icra memur muamelesini şikayet davası açılarak, hukuka aykırılık ortadan kaldırılabilir. Ayrıca tahsil edilen para için istirdat davası açılması da mümkündür.
İlgili 34 soru bulundu
12 ay boyunca hareketsiz kalan emekli maaşı hesabı banka tarafından bloke edilir. Blokeli emekli maaşının iadesi, doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu'na sağlanır. Bloke işlemi, sahibi tek başına yaşayıp maaşını çekemeyen veya vefat etmiş hesaplar için uygulanır.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Kişinin borcundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alınan emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değildir. Fakat bu yasağın üç istisnası var; Nafaka borçları Vergi borçları
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Kredi borcu ödenmediği takdirde ise sözleşmede yer alan bu hükme dayanılarak borçlu hakkında icra takibi başlatılıp emekli maaşının haczedilmesi talep edilmektedir.
Bloke nedeni ile bu parayı kullanamazsınız. Blokenin kaldırılması için Vergi Dairesine olan borcunuzu ödemeniz gerekmektedir. Ödeme yapılır yapılmaz söz konusu hesap üzerinde bulunan bloke kaldırılır. E-Haciz sisteminde elektronik ortamda çevrimiçi olarak bütün icra işlemleri yapılabilmektedir.
Yani emekliler SGK prim borçları nedeniyle emekli maaşı blokesi ile karşı karşıya kalabilirler. Bir başka istisna ise nafaka alacaklarıdır. Nafaka alacakları da diğer borçlardan ayrı bir yerde sınıflandırılmıştır. Emeklinin nafaka borcu varsa bu borçtan dolayı maaşına bloke ve haciz işlemi uygulanabilir.
Maddede düzenlenmiştir. Blokeyi MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) koyduysa, kanunda blokenin kaldırılmasına ilişkin bir süre düzenlenmiştir. MASAK tarafından blokenin konulmasından itibaren 7 iş günü içinde bloke kaldırılır. Ancak uygulamada genellikle bu süre 15 ila 60 gün arasında sürmektedir.
– 5510 Sayılı Kanunun 4/a (SSK) ve 4/b (BAĞ-KUR) maddesine tabi olarak emekli olanların emekli maaşları 5510 Sayılı Kanunun 93. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “… nafaka borçları dışında haczedilemez…” hükmü gereği vergi borcu için haczi mümkün değildir.
Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.” şeklinde düzenlenen 93. maddesi birlikte düşünüldüğünde, emekli aylıkları haczedilemez.
Cevap: Öncelikle, emekli maaşına bloke konulamaz, haczedilemez. Promosyona bloke konulması ise biraz tartışmalı bir konu. Kimi hukukçulara göre verilen promosyon emekli maaşının bir parçası, eklentisi olduğu için ödenen promosyona bloke konulamaz.
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
İcra takibi başlatıldıktan sonra ödenmez ve itiraz da edilmezse icra takibinin kesinleşmesi sonucunda alacaklının haciz isteme yetkisi doğar. Burada alacaklı banka hesabınıza haciz konulmasını da icra dairesinden talep edebilir. İcra dairesi alacaklının talebi sonucunda banka hesabına bloke koyabilecektir.
Haciz müzekkeresi ile borçlunun üçüncü kişi nezdinde doğması muhtemel hak ve alacaklarının haczi mümkün ise de, icra dairesince, haciz tarihinden sonra, üzerine bloke konulan hesaba yatırılan ve borçluya ödenen paranın üçüncü kişi bankadan tahsili yoluna gitmesini gerektirir bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Ancak emekli bir kişinin kefil olduğu bir borç sebebiyle emekli maaşına hiçbir surette bloke konulmaz. Bankalar emeklinin hesabının maaş hesabı olup olmadığına bakmadan bloke koymaktadır. Ancak bu durumda emeklinin rızası alınmaksızın maaşına bloke konulmaktadır.
Emekli maaşı üzerine bloke koyma konusu yasalarda yer almaktadır. Yasada belirtilene göre emekli maaşına bloke koyma hakkı yoktur. Aynı maddenin açıklamasına göre nafaka alacakları ve Sosyal Güvenlik Kurumunun alacakları hariç kişinin emekli aylığından kesinti yapılamamaktadır ve üzerine bloke konulmamaktadır.
7 bin 500 liraya kadar çıkan promosyonlara haciz konulabileceğine dair emsal bir karara rastlamadığını belirten Atay, ''5510 sayılı kanunun 93'üncü maddesinde sayılan gelir aylık ve ödenekler dışında banka hesabında bulunan mevduata bloke ve haciz konulabileceğine ilişkin kararlar verilmiştir'' dedi.
Bir hesap bloke konulduğunda, genellikle bu hesaba yatan maaş gibi düzenli ödemeler de etkilenir. Bloke durumunda, hesaba gelen para çekilemez ve hesap sahibi bu miktarı kullanamaz. Blokenin sebepleri genellikle hukuki ya da finansal sorunlar olup, borçlar ödenmeden veya yasal süreç tamamlanmadan bloke kaldırılmaz.
Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz. Haciz işlemi borçlu olan kişinin üzerine olan mallarda uygulanır.
Banka maaşın ne kadarına el koyabilir sorusunun cevabı, İcra ve İflas Kanunu'nda belirlenmiştir. Buna göre, banka maaşına el koyma işlemi, işçinin net maaşının dörtte birinden fazla olmamak üzere yapılır. Yani, maaşınız 6.000 TL ise, en fazla 1.500 TL'si haczedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri