Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
Likralı kumaşlar tüm kumaş çeşitleri arasında en esnek yapılı olanlardandır. Kendi boyutunun beş katına kadar uzayabilen likralı kumaşlar bu yönü ile çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle lastikli yatak çarşafları için likralı kumaşlar tercih edilmektedir. Bu likralı kumaşlar esneklikleri ile ön plana çıkarlar.
Likra iplikler kumaşın esnek ve dayanıklı olmasını sağlar. Polimer yapıda olan bu iplikler doğal değildir. Bu sayede dokunacak kumaşın niteliklerine uygun şekilde ince ya da kalın olarak üretilebilirler. “Likralı ne demek?” sorusunun yanıtı “esneyebilen” şeklinde verilebilir.
Tayt / Likra / Elastan
Diğer sentetik kumaşlar gibi bunlar da poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden üretilir ve bu aynı zamanda kanserojen madde olarak kabul edilir. Bu kumaşlar ile uzun süreli temas, dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.
Likralı kumaşın çıkış noktası 'likra'dır ve likra; elastik sentetik bir kumaş olan elastanın ticari marka adıdır. Örme, gabardin, jarse, mira, süprem, scuba, saten, süet kumaş türleri gibi tercih edilen bir kumaştır. Sahip olduğu esnek yapı ile bilinen likralı kumaş; boyutunun 6 katına kadar esneklik sunabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Likra (en. Lycra), elastan ya da Spandex, elastik ve güçlü bir tür sentetik liftir. Polieter-Poliüre bağlarından oluşmuştur. 1958 yılında DuPont'un Waynesboro, Virginia'daki Benger Laboratuvarı'nda çalışan kimyager Joseph Shivers tarafından icat edilmiştir.
Jarse kumaşlar, stabil örme kumaş olarak tanımlanabilmektedir. İki yüzünün de aynı olmasıyla kumaş çeşitleri arasında öne çıkmaktadır. Sıkı örme yapılarıyla da dikkat çekmektedir. Diğer kumaşlarla birlikte de sıklıkla kullanılmaktadır.
Likralı terikoton kumaşlar %60 Pamuk-%35 Polyester-%5 Likra İçeriğine sahiptir. Fiziksel aktivitenin yoğun olduğu bir alanda kullanılan hemşire forması veya nöbet takımlarında bu esneklik daha da önem arz etmektedir.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
POLYESTER KUMAŞ LİKRALI MI? Polyester kumaşların her biri esnek değildir. Esneklik söz konusu olması için kumaş üretiminin içinde likraya yer verilmesi gerekir. Aldığınız giysilerin etiketinde kumaşı içinde bir miktar lycra olduğu belirtiliyorsa o ürün esnek ve likralı bir kumaştır.
Likralı terikoton, tüm sağlık çalışanlarının bildiği ince terikoton kumaşın likralı halidir. Pamuk oranı daha yüksektir ve likralıdır. Sektörde anlaşılmasını kolaylaştırmak için likralı terikoton olarak telafuz ediyoruz.
Pamuklu kumaşla kıyaslandığında daha esnek bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Giyim konusunda esneyen ve vücudu rahatlatan parçalara önem veriyorsan viskon tercih edebilirsin. Bu kalın ancak esneme gücü olan kumaş sayesinde günün her anında daha iyi hissedebilirsin.
Elastan Kumaş Esnek midir? Oldukça esnek olan ve esnekliği ile tüm kumaş türlerini geride bırakan bu kumaş türü, kullanıcılarına çok kolay bir hareket kabiliyeti yaratmakta ve hareketlere izin tanımaktadır.
Polyester kumaş, yapısı bakımından esnek ve düzdür. Kırışıklığı belli etmez. Spor ve şık giyim parçalarında kullanılır.
Bunun üzerine triko kumaş esner mi gibi sorular da sorulabilmektedir. Yapımında kullanılan iplikler ve lif formuna bağlı olarak triko kumaşlar çok esnek bir yapıya sahiptir. Bu da rahat kullanılabilmelerini mümkün kılmaktadır. Esnek yapıya sahip olan triko kumaşlar çok kolay bir şekilde kırışmaz.
Penye kumaş esner mi sorusuna da yanıt aranabilir. Bu kumaş türü de oldukça esnek bir yapıya sahiptir.
Viskon kumaş selüloz kullanılarak üretilen ve oldukça yüksek bir emiş gücüne sahip olan tekstil ürünleri arasında bulunur. Konforlu bir kullanım sunması ve hava geçirgen yapıya sahip olması giysilerinde rahatlık isteyen kişilerin tercih etmesini sağlar.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Viskon kumaş, pamuk kumaşa göre 2 kat daha fazla esneme özelliğine sahiptir. Bu sayede viskon kumaştan yapılan kıyafetler kişileri son derece rahat ve konforlu hissettirmektedir.
Pamuğun esnekliği, güçlü ve dayanıklı yapısı doğal elyafların özelliğinden kaynaklanmaktadır. %100 Pamuklu kumaşın esneme yetisi orta düzeydedir.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Koton kumaşlarda esneklik az miktarda bulunmasına rağmen esneklik içerisine likra eklemek suretiyle arttırılabilen kumaşlardır. Koton kumaş esnekliği pamuklu liflerden oluştuğu için az miktarda bulunmaktadır.
Scuba kumaş kalın yapıya sahip ve astar gerektirmeyen bir kumaş türüdür. Sentetik ve nefes alan bir kumaş olan scuba kumaş, pek çok kişinin kıyafet seçiminde tercih ettiği kumaşlar arasında yer alır. Scuba Kumaş Nedir? Scuba ya da bilinen adıyla dalgıç kumaş; dayanıklı yapıda ve vücuda oturan bir görünüme sahiptir.
Sandy kumaşlar kalın ya da ince örgü özelliği barındıran, dökümlü ve yazlık kullanıma uygun bir türdür. Polyester ipliklerden meydana getirilen Sandy kumaş, pliseli ve parlak yüzeyli elbiselerde kullanılmaktadır. Oldukça hoş ve parlak bir yapıya sahiptir. Polyester özellikli bir kumaş türüdür.
Piyasa anlayışına yönelik, tek plakalı olan yuvarlak biçimdeki örme makinelerinde, tek iğne yatağı üzerinde, tek iğne grubuyla üretilir. Süprem kumaş, kilitlerin yalnızca ilmek şeklinde sıralanması ile meydana gelen, düşük gramajlı ve pamuk ipliğinden imal edilen tek katlı olan örme kumaştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri