Tuvalette Allah kelimesi geçen her konuşma haramdır. Normal bir konuşma ise müslüman edebinde göre yanlıştır. Kısaca özetle tuvalette telefonla oynamak yada konuşmak zor da kalmadığı sürece dinimizce günahtır.
Uzmanların yaptığı açıklamalara göre tuvalette telefon kullanmanın inanılmaz zararları bulunuyor. Uzmanlar uyardı, telefonla tuvalete gittiğinizde çok büyük riskleri de göze alıyorsunuz. Tuvaletlere oranla 18 kat daha fazla bakteri bulunan telefonlar, kullanıcıların sağlığını riske atabilecek kadar tehlikeli görünüyor.
Aslında tuvalete telefonla girmek klozet kapağına çıplak elle dokunmak kadar zararlı. Aynı miktarda bakteri ve parazit elimize bulaşır” diye konuştu.
Tuvalette uzun süre kalmak, rektum ve anüs içinde basınç oluşmasına neden olarak basur olarak da bilinen hemoroid riskini artırıyor. Hemoroid, anüs içine ve çevresince genişlemiş kan damarları olarak bilinir ve özellikle kan pıhtısı oluşumu ile öne çıkar.
Tuvalette, konuşmayı gerektirecek bir durum olmadıkça konuşmak mekruhtur. Çünkü orası sohbet yeri değildir. Verilen selam bile cevaplandırılmaz. Ancak tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra selam alınır.
İlgili 34 soru bulundu
Soru: Tuvalette tükürmek neden günahtır? el Cevab: Tuvalette tükürmek hükümsüz bir fiildir. Tuvalet ihtiyacını giderirken tükürmek ihtiyacı oluşursa tükürülebilir. Tükürmek ihtiyaç dışı olarak mescidde mekruhtur.
6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. 7- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz. Aksıran ise, kalbinden Elhamdülillah der. 8- Tuvalette abdest bozarken, önü ve arkayı kıbleye getirmemeli.
İdeal bir dışkılama süresi ortalama olarak 3 dakikadır. Tuvalatte gazete okuma, sosyal medyada dolaşma veya başka bir şeylerle uğraşarak uzun vakit geçirmek oldukça sakıncalıdır ve hijyenik değildir.
Bu temelde iki sebeple olur. Birincisi; idrar yolu, üstünde bir daralma veya tıkanıklık olabilir ki idrar rahatlık ile penisten dışarı atılamaz. İkincisi; idrar yolu açıktır fakat mesane güçsüzdür ve idrarın yeterince güçlü pompalayamaz.
Uzun süre banyoda kalmak genel olarak sorun olarak görülmektedir. Banyoda geçirilen süre boyunca vücudumuzda oksijen ihtiyacı da artar. Buharlı bir ortamda uzun süre kalmak da kalp açısından zararlıdır. Bu zararları bertaraf etmek adına da kararında bir sürede banyo yapmak mantıklıdır.
Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir.
Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir.
1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur. 2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur'an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz. Boynunda Allah yazılı kolye bulunmamalı.
Merhaba, Tuvalette uzun süre kalmak boşaltım sisteminize zarar verebilir. Bu nedenle öncelikle gerekli tıbbi ve fiziksel muayene tetkiklerinizi yaptırmakta fayda var. Tıbbi muayene sonrası bir sorun teşkil etmiyorsa altında yatan nedenler araştırılmalıdır.
Nasreddin Hocaya sormuşlar, 'Hocam tuvalette iken sakız çiğnemek caiz midir? ' diye. Nasreddin Hoca da cevap vermiş, 'Caizdir ama siz yine de yapmayın. Sizi yemek yersiniz zannedebilirler.
Tuvalette tükürmek günah değildir, ama adaba aykırıdır. Tuvalette iken ağızda bir şeyin bulunmaması adab gereğidir. O nedenle tuvalette sigara içmek uygun bir davranış değildir. Yemek ve çay da yenip içilen nimetlerden olduğu için, bunun artığının tuvalete dökülmesi uygun olmaz.
Bu kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir.
Kabızlık genellikle çok ciddi bir sağlık sorununa neden olmasa da, semptomları geçtiğinde birey kendisini çok daha rahat hissedecektir. Bağırsak hareketleri arasındaki normal süre kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar günde üç kez büyük tuvalete çıkarken, diğerleri haftada sadece birkaç defa tuvalete çıkar.
Tuvalete gitme sıklığı; yaşam tarzı, stres seviyesi, beslenme şekli, gün içinde hareket etme durumuna göre değişiklik gösterebilmekle birlikte, günde 1-2 defa belirgin sıkışma hissiyatıyla birlikte tuvalete çıkmak "normal" olarak kabul edilir.
Daily Mail'deki bir habere göre, Singapur'da yaşayan Mee Yan Leong isimli kadın, 25 Mart 2009 tarihinde oturduğu tuvaletten tam 902 gün boyunca kalkmadı.
Tuvalette Kur'an okumak, Peygamberimizin ve/veya Allah'ın adını anmak caiz değildir; edebe aykırıdır. Fakat zamanımızda çok evlerde ve yerlerde, hem banyo hem tuvalet hem de abdestlik aynı mekanda bulunmaktadır. Böyle yerlerde ve durumlarda, tuvalet ihtiyacını giderirken Kuran ve hadis okuması caiz olmaz.
O zaman "ara gazı" misali 2-3 sn kadar nefes vererek istemli ıkınma yapılır ve dışkının milim oynaması sağlanır. Sonrasında nefes alınarak tekrar başa dönülür. Böylece rektumdaki dışkının, en az düzeyde ıkınmaya ihtiyaç duyarak çıkması sağlanır.
Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarı sıkışık durumda olan veya yemek hazırken namaza duran kişinin namazının faziletinin tam olmayacağını belirtmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
Açlık belâsının gelip çatmaması ve bereket hazinesinin kapanmaması için bu nimetin kıymetini bilip en ufak parçasını dahi zâyi etmememiz gerekmektedir. Bununla beraber, yenmeyecek hâle gelmiş ve nimet olmaktan çıkmış kırıntıların ve bulaşık suyunun zaruretten dolayı lavaboya dökülmesinde bir mahzur bulunmamaktadır.
İdrarın ardından tuvalette temizliğini yaptıktan sonra sızıntısı olmayan kişilerin, beklemeden hemen abdest almalarında bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri