Emekli muhtar maaşı ne kadar? Görev süreleri boyunca çalışma hayatında olan muhtarların asgari ücret düzeyinde maaş aldıkları bilinmektedir. Emekli olunca da maaş almaya devam etmektedirler.2024 yılı verilerine göre emekli bir muhtar maaşı 11.566 TL.
2024 yılı itibarıyla emekli bir muhtarın maaşı ise 11.566 TL.
Muhtarlar, emekli olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmelidir: 15 yıl sigortalılık süresi. 3600 gün prim ödeme. 50 yaş
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Muhtar maaşı aylık ortalama 35.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Muhtar maaşı 28.000 TL iken, en yüksek ise 49.600 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz?
Muhtar azaları maaş almaz. Muhtar azalığı, gönüllü olarak yapılan bir iştir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu güncellemeyle birlikte, muhtarların alacağı maaşlar şu şekilde belirlendi: En düşük muhtar maaşı 2024 yılında 17.002 TL olarak belirlendi. En yüksek muhtar maaşı ise 18.500 TL olarak açıklandı.
Bu nedenle muhtar azaları herhangi bir maaş almıyor. Muhtar eşi maaş alıyor mu sorusu da vatandaşlar tarafından çokça soruluyor. Muhtarın eşi ve ailesi herhangi bir ücrete tabii tutulmuyor.
Dolayısıyla muhtar maaşını kim öder sorusunu yanıtlarken bu bilgiyi göz önünde tutmak gerekir. Muhtar maaşları, devlet tarafından ödeniyor.
Muhtar Maaş Hesaplama - Memurlar.Net. 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası Kanununun 1 maddesi uyarınca muhtar maaşları şu şekilde hesaplanmaktadır: 14.750 gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ile çarpılmaktadır. Bulunan miktardan sadece damga vergisi kesilmektedir.
Ticaret Engeli Yok: Muhtarlar ticaretle uğraşabilir, yeter ki muhtarlık unvanını kullanmasınlar ve görevlerini aksatmasınlar. Kamu Hizmeti Durumu: Muhtarlar kamu görevlisi sayılır, ancak memur değillerdir. Kamu görevlerini aksatmadan ticaret yapabilirler.
Muhtarların SGK Primleri
Muhtarların maaşlarından %20 uzun vadeli sigortalar için, %12,5 genel sağlık sigortası için ve %2 kısa vadeli sigortalar için olmak üzere %34,5 oranında sosyal sigortalar primi kesilmektedir.
MADDE 3. Köy ve mahalle muhtarlarından bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların bu aylıkları muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısıyle kesilmez.
Bu da 2017 yılına kadar muhtarlar sadece maaş alıyor ve isterlerse primleri kendileri ödemek kaydıyla 4/b sigortalı olabiliyorlardı. Bu tarihten sonra değişiklik yapıldı ve prim ödemelerini devlet üstlendi.
Madde 9 – İşbu kanun ile köye verilen işleri görmek (Köy muhtarının) ve (İhtiyar meclisinin) vazifesidir. Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur.
Emekli sandığı olarak bilinen bu sistemde yapılan düzenleme sonrasında 2006 yılında SGK altına 4C olarak girmiştir. 4C sigorta kapsamına hizmet için çalışanlar, muhtarlar ve kadrolu çalışanlar dâhildir.
Muhtar Bilgi Sisteminin şuanki veri durumu ; Muhtar Sayısı: 50.370. Başvuruda Bulunan Muhtar Sayısı: 32.130. Toplam Başvuru Sayısı: 139.160.
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir.
Bu açıklamanın ardından imam maaşları 2024 yılında ne kadar oldu merak edildi. İmam maaşları 2024 Ocak ile aşağıdaki gibi olmuştur: 2024 Ocak zammı ile yeni imam maaşı 49,25 zam oranı ile 41.222,85 TL olarak belirlenmiştir.
Muhtar azaları, muhtarın görevlerini yerine getiremeyeceği durumlarda muhtarın vekili olarak hareket ederler. Azalık görevi gönüllülük esasına dayanır, yani muhtar azaları herhangi bir maaş karşılığında çalışmazlar.
Bilindiği üzere 2017 yılı Mayıs ayından itibaren muhtarlarımızın sigorta primleri Devlet tarafından yatırılmaktadır.
5510 sayılı Kanun gereğince, emekli olmayan veya herhangi bir yerde SSK'lı çalışması olmayan muhtarlar isteseler de istemeseler de eski adıyla Bağ-Kur'ludur. Bu sebeple gerek muhtarların kendisi gerekse de Kaymakamlık ve Valilikler yasal süresi içinde seçilen muhtarları Bağ-Kur'a (SGK'ya) bildirmek zorundadırlar.
Aza Muhtar Oldu.
Son yapılan düzenlemelerle muhtarların primlerini de devlet yatırmaya başladı. Özellikle muhtarların primlerinin İl Özel İdareleri tarafından ödenmesi onlar için önemli bir avantaj haline geldi. Muhtarlar yapılan düzenleme ile 4B'li dediğimiz Bağ-Kur kapsamında görev yapıyorlar.
3 – (18) yaşını bitirmiş olmak, 4 – Hırsızlık, kaçakcılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile veya ağır hapis cezasiyle hükümlü veyahut kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, lazımdır.
Madde 22- (2) Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri