Hanefilere göre köpeğin kendisi değil, salyası, dışkısı ve idrarı pistir. Bunların bulaştığı yer de pis olup, böyle bir yerde namaz kılınmaz. Şafiî mezhebine göre ise köpeğin kendisi pistir.
Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse o elbiseyle namaz kılınır. Yalnız, köpeğin ağız suyu veya salyası ve tersi necistir. Hanefilerde esah olan, köpeğin bizatihi necis olmadığıdır, zira korunma ve avlanmada ondan yararlanılmaktadır.
“Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur.” (Salim derki: “EbuHüreyre bu hadisi rivayet ederken: “…Veya ziraat köpeği” derdi,) çünkü o ziraat sahibi idi.” Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti'zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 ...
Evin yeri ve konumu itibariyle ihtiyaç duyulduğunda, hırsızlara, arsızlara veya güvensiz kişilere karşı evi koruması ya da caydırıcı bir tedbir olması amacıyla, evin terasında veya bahçesinde (mümkünse özel kulübesinde olması daha iyidir) köpek barındırmakta bir sakınca yoktur.
Kur'an'da bütün iyi ve temiz şeylerin helâl kılındığı ifade edildikten sonra eğitilmiş avcı hayvanlar kullanılarak yakalanan avların helâl olduğuna temas edilmekte (el-Mâide 5/4), İslâm bilginleri de köpeğin avcı hayvan olarak kullanılmasının câiz olduğunda görüş birliği içinde bulunmaktadırlar.
İlgili 26 soru bulundu
Kehf Suresi, 22. ayet: (Sonra gelen kuşaklar) Diyecekler ki: "Üç'tüler, onların dördüncüsü köpekleridir." Ve: "Beştiler, onların altıncısı köpekleridir" diyecekler. (Bu,) Bilinmeyene (gayba) taş atmaktır. "Yedidirler, onların sekizincisi köpekleridir" diyecekler.
Diyanet İşleri Başkanlığı evde köpek beslemenin caiz olmadığı yönünde fetva vermektedir. Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir.
Köpeğe dokunmanın abdesti bozduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Köpeğe dokunmak insanın elinin, elbisesinin ya da dokunan yerinin kirlenmesine neden olmamaktadır. Ancak Hanefi mezhebine göre köpek salyası pis olarak değerlendirilmektedir. Maliki mezhebine göre ise köpek salyası da temiz sayılmaktadır.
İhtiyaç yokken evde köpek beslemek haram değildir, fakat hafif mekruhtur. Hukuk dilinde buna “tenzihi mekruh” denilir. Ancak bununla beraber köpek bulunan evde yaşanır, kılınan namazlar ve yapılan ibadetler de geçerlidir. Yeter ki kıldığımız yer veya seccade temiz olsun.
Gerek bu hadislerden gerekse köpeğin artığının necisliğiyle ilgili hadislerden hareketle fakihler, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğunu, ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslenmesinin câiz sayılmadığını söylerler.
Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda hurma çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir. Cennet'e gideceğine inanılan hayvanlardan biridir.
“Seferiyken kefaret orucu tutulur mu?” sorusuna Necmettin Nursaçan, farz olan oruç nasıl tutulabiliyorsa kefaretin de aynı şekilde tutulabileceğini belirtti. “Evde köpek beslemek günah mı?” sorusuna ise Nursaçan, Hz. Muhammed'in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.
Kehf / 22. Ayet
İnsanlar, bu kıssanın verdiği dersler üzerinde düşünecek yerde: “Onlar üç kişidir, dördüncüleri köpekleridir” diyecekler. “Beş kişidir, altıncıları köpekleridir” diyecekler. Bunların yaptıkları gaybı taşlamaktan ibarettir. Bir grup da: “Onlar yedi kişidir, sekizincileri köpekleridir” diyecekler.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
“Birinizin kabını köpek yaladığında, o kabın temizliği, birincisi toprakla olmak şartıyla onu yedi defa yıkamasıdır.” Hadis-i şerifteki 'yedi' ifadesi, bizzat 'yedi' defayı ifade ettiği gibi, çokluktan kinaye de olabilir. Bu sebeple, Hanefî fukahâsı, üç defa yıkamayı yeterli görmüşlerdir.
Buna göre, köpeği severken tüyleri elbiseye dokunsa bu elbise ile namaz kılınabilir. Ancak salyası elbiseye bulaşırsa, bu necâset-i galîza yani ağır pislik olur. Ağır pislik elbiseye el ayası kadar bulaşırsa bu elbiseyle namaz kılınmaz. Daha az olursa tahrimen (harama yakın) mekruh olarak sahih olur.
Değerli kardeşimiz, Köpeğe dokunmaktan dolayı abdest bozulmaz. Ayrıca köpeğin üzerinde necis bir şey yoksa değdiği elbise ile namaz kılınabilir. Bu hüküm Hanefi mezhebine göredir.
Bir evde bağlama bulunsa çalınmasa bile o odada namaz kılmak mekruh olur. İçki içilmese bile, içki bulunan odada namaz kılmak mekruh olur. Duvardaki resme tapılmasa bile, canlı resmi bulunan evde namaz kılmak mekruh olur. Bilgisayarda günah işleniyorsa o da dahildir, müzik çalınıyorsa o da dahildir.
hazreti âişe (ayşe) vâlidemizden rivâyet edilen bir hadis-i şerîfe göre hz. muhammed efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem'in yine hz.
Köpeğe veya köpeğin salyasına dokunmak, abdesti bozmaz.
Zaten Köpeklerin bulunduğu eve meleklerin girmediğini söyleyen Peygamberimiz köpeklerden uzak durmayı, dokunduktan sonra ellerinizi ya da köpeğin dokunduğu kabı temizlemenizi tavsiye etmektedir. “Köpek bir kabı yaladıktan sonra onu 7 defa yıkayın. O yedinin birini de toprakla temizleyin.” Buyurmuştur.
Hayır, bu su asla necis değildir, dokunduğu yeri de necis yapmaz; endişeniz olmanız, temizdir. Unutmamak gerekir, tuvalet ihtiyacından sonra yıkamayı el ile yapınca, o el zaten yıkanmaktadır ve elde hiçbir necaset kalmamaktadır. Elde necaset kalmadığına göre, el temizdir, ıslak el de temiz olur.
Şafiî mezhebine göre ise köpeğin kendisi pistir. Dokunduğu yeri de pis eder. Sonuç olarak namaz kılınacak yerlerin temiz olduğundan emin olunmak kaydıyla, köpek bulunan evin odalarında, Hanefilere göre, namaz kılmakta bir sakınca yoktur. Ancak ihtiyaten örtü veya seccade üzerinde kılınması gerekir.
Bu nedenle Maliki, Hanbeli ve Şafi mezheplerinde, bir defası toprakla olmakla birlikte yedi defa yıkanmadıkça köpeğin necâseti giderilmiş olmaz. Hanefi mezhebinde ise bulaştığı yerin üç kez yıkanması yeterlidir.
Bir şeyi yemek ya da kullanmak konularında "caiz değildir" sözü, haramdır ve helal değildir demektir. Örneğin "domuz etini yemek, içki içmek caiz değildir" derken, haramdır ve helal değildir, anlamında kullanılır. Mekruh olan bir şey için de "keraheten caiz" ifadesi kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri