Emekli çalışanlar Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi olarak çalışabilir. Normal çalışanlarda SGK primi +İşsizlik Prim kesintisi yapılırken Emekli çalışanlarda işsizlik primi kesinti yapılmamaktadır. Dolayısıyla emekli çalışanlar işsizlik maaşından yararlanamaz.
Siz emekli çalışan olduğunuz için Sosyal Güvenliği Destek Primine tabi olarak çalışıyorsunuz ve ücretinizden işsizlik sigortası primi kesilmiyor. Dolayısıyla da işsizlik sigortası primi ödenmiyor. Eh, gördüğünüz gibi bu prim ödenmediği için de işsiz kaldığınız zaman işsizlik maaşı alamıyorsunuz.
EYT'li çalışanlar işsizlik ödeneğinden yararlanabilir mi? Öncelikle şunu ifade etmek gerekir. Normal emekli olup çalışma hayatına devam edenler ile EYT kapsamında devem edenler arasında işsizlik sigortasından faydalanma bakımından mevzuatsal bir farklılık bulunmamaktadır.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Emekli olup çalışanın maaşı düşer mi, aylıkta kesinti olur mu? Emekli olup çalışanın maaşı düşmez. Emekli çalışan net asgari ücretine işveren payı ve iş kazası primi dâhil edilmiyor. Emekli aylığı bağlanıp çalışmaya devam edenlerden destek primi kesintisi yapılıyor.
Emekli aylığını yükseltme konusunda dikkate alınması gereken farklı faktörler bulunmaktadır. Sigorta prim ödeme süresi, yüksek maaşla emekli olma, prim gün sayısını artırma, bireysel emeklilik sistemine katılma ve ek gelir kaynaklarına yönelme gibi adımlar, emekli aylığının artmasına katkıda bulunabilir.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemi olan sigortalı işsizlere 6 ay, 900 gün sigortalı olarak çalışan işsizlere 8 ay, bin 80 gün sigortalı olarak çalışan işsizlere 10 ay süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son 4 aydaki brüt maaşınızın ortalaması alınıyor. Bunun yüzde 40´ı işsizlik maaşı olarak ödeniyor.
Emekli olup bir işyerinde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan işçi, kendisinden işsizlik sigortası primi kesilmediğinden kısa çalışma ödeneğinden faydalanamaz.
Sabah gazetesi'nin haberine göre SSK'lı olarak emekli olan kişiler, emekli olmaları nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanıyor. 25 yıl aynı işyerinde çalışan bir kişi emekli olurken 25 aylık brüt ücreti tutarındaki kıdem tazminatını alarak işten ayrılabiliyor.
Yeniden işsiz kalan çalışan belli şartlarda kalan işsizlik maaşını alabilir. Emekli olan işsizlik maaşı alabilir mi? Emeklilik ya da 15 yıl 3.600 gün şartıyla ayrılanlar alamıyor.
Yeniden işsiz kalan çalışan belli şartlarda kalan işsizlik maaşını alabilir. KAÇ KEZ ÖDENİYOR? İşsizlik maaşı aldıktan sonra iş bulup çalışan bir sigortalı tekrar işsiz kalırsa yeniden ödenek alabilir. Ancak bu kez yine 3 yılda 600 gün şartına bakılıyor.
Kendi İsteği ile İşten Ayrılan İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi? İşçi haklı bir nedenle işten ayrılmış ise işsizlik maaşı alabilmektedir. Haksız bir sebeple sözleşme feshi yapan işçi işsizlik maaşı alamaz. Hizmet akdi sonlandıktan sonra 30 gün içinde işsizlik maaşı için başvuru yapılabilmektedir.
Kaç ay işsizlik maaşı hak etmiş olursanız olun ancak işsiz kaldığınız günler kadar size maaş ödenecektir. ◾Geriye dönük işsizlik maaşları tek seferde ve toplu olarak ödenmektedir . Yapılacak ödemede , geriye dönük faiz işletilmektedir.
Normal çalışanlarda SGK primi +İşsizlik Prim kesintisi yapılırken Emekli çalışanlarda işsizlik primi kesinti yapılmamaktadır. Dolayısıyla emekli çalışanlar işsizlik maaşından yararlanamaz. Normal çalışandan prime esas kazancından %1 işçi %2 işveren payı olmak üzere toplam %3 oranında işsizlik prim kesintisi yapılır.
Son üç sene içerisinde en az 600 gün prim ödememiş olan veya hizmet akdinin feshinden önce 120 gün çalışmayan kişiler, İŞKUR ödeneğinden yararlanamaz. Hizmet akdi feshedildikten sonraki 30 gün içerisinde başvurularını tamamlamayan yeni işsizler, söz konusu ödeneği almaya hak kazanamaz.
İşsizlik sigortası tazminatı aldığımda aynı zamanda devletten işsizlik maaşı da alabilir miyim? Evet her ikisinden de yararlanabilirsiniz.
Bu durum 4447 sayılı Kanun'un 52/1 maddesi gereğince, işsizlik maaşı alırken aynı zamanda yaşlılık maaşı alanların ödenekleri kesilir şeklinde açıklanmıştır. Emekli olan kişi işsizlik maaşı şartlarını karşılasa da karşılamasa da işsizlik maaşı alamaz.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
İŞKUR'un işsizlik maaşı için belirlediği şartlar arasında, en az 120 gün çalışmış olma kriteri de bulunmaktadır. Kişinin işten ayrılması öncesinde en az 120 gün (4 ay) süresince çalışmış olması gerekmektedir. En az 120 gün süreyle işte çalışan bireyler, işsizlik ödeneğine hak kazanabilirler.
Buna göre de 9000 günü olan sigortalı toplamda ABO nı % 50 oldu. Ekim 2008 tarihinde 5510 Sayılı Kanun ile asgari ücretle çalıştıkça her ay ileride alacağınız emekli aylığı 3 Lira ile 15 Lira arasında düşmektedir.
Emekli, 2024 yılında en düşük 17.000 TL alırken, en yüksek 42.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Emekli, Temmuz 2023 yılında ortalama 18.800 TL maaş alıyordu. "Emekli 2024 yılında ne kadar zam aldı?", eleman.net'ten öğrebilirsiniz.
Ancak 2023 yılında başvuran herkes bu yıl içindeki enflasyon artışlarından yararlanacak ve bu artışlar maaş hesaplamalarında kullanılacak. Şimdi ödenen farklar nereden kaynaklanıyor? Burada kök aylığı 6.000 TL olan bir EYT'li için 16 günlük hesap bu miktar üzerinden yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri