6245 sayılı Harcırah Kanunu'na istinaden; emekliliğini isteyen veya resen emekli edilen memur ve işçi personele, önceki tabirle, emekli yolluğu ödenmekte idi. Bu Kanuna istinaden ödenen emekli yolluk ödemesi birçok suiistimale uğratıldığından nihayet 2003 yılında 4969 sayılı Kanunun 1. maddesi ile kaldırılmıştır.
Kurumlarda, emekliliğini isteyen veya emekliye sevk ettikleri memurlarına bu işlemleri müteakip yol tazminatı ödemekle, yükümlü olmaktadırlar. 375 sayılı KHK de açık olarak belirtildiği gibi emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara gösterge x memur maaş katsayısı formülü şeklinde hesaplanarak ödenmektedir.
Memur Emekli Harcırahı Kaç Lira? 2023 yılı Ocak - Temmuz döneminde emekli olacaklara ödenecek yolluk tutarı; 13.558* 0,433684 = 5.879,88 TL - 44,63 TL Damga Vergisi = 5.835,26 TL net ödeme yapılacaktır.
Emekli yol harcırahı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamedeki ifadesi ile emekli tazminatı, memurluktan ayrılanlara ödenen bir tutardır.
Yani yol harcırahı adı altında değil de tazminat olarak ödenen ve kişilerin emeklilik adreslerine bağlı olmaksızın yapılan ve farklı tutarlarda olmaksızın herkes için aynı tutar üzerinden yapılan bir ödeme şeklidir.
İlgili 42 soru bulundu
Yolluk, yapılan bir seyahat sırasında, yeme, içme, konaklama gibi masrafların karşılanması için ödenen ücrettir. Genellikle milli eğitim çalışanları, din görevlileri, öğretmenler ve kamu çalışanlarına seyahatleri sırasında yolluk verilir.
Kamu kurumlarında çalışan memurlar, geçici ve sürekli işçiler emeklilik yolluğu alabilmektedir. İlgili hükümde “kamu personeli ve kamu kurumlarında işçi olarak istihdam edilenler” ibaresi yer almaktadır.
Maliye Bakanlığı da 18.09.2009 tarihli ve 12697 sayılı mütalaasında; ev eşyasını fiilen taşımayan memurlara harcırah ödenemeyeceği yönünde görüş bildirmiştir.
Memuriyet mahalli tanımına göre; memuriyet merkezi gibi ikamet edilen yer de memuriyet mahalli içerisinde sayılmaktadır. Bu sebeple, memuriyet merkezi dışında olmakla birlikte, ikamet edilen yerde görevlendirilen veya buraya atanan kişilere kural olarak sürekli görev yolluğu ödenebilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Görev sırasında vefat eden memur için kanuni varislerine harcırah ödenmez, ancak tazminat ödemesi yapılmaktadır.
Memuriyet mahalli içinde taşıt ile gidilmesi gereken bir yere görev ile gönderilenlerin (48 nci madde kapsamına girenler hariç) yol masrafı mutat olan taşıt aracına göre yapılacak gerçek masraf üzerinden verilir.
Memur ve Hizmetli için mutat taşıt masrafı ödenir. İki şehir arası bilet ücretini memura yol masrafı olarak ödüyoruz. Aile fertlerine memurun yevmiyesi ve yol masrafları tutarında ödeme yapılır.
Memurlar için 8 bin 77 TL'lik seyyanen zam ve maaş farkı ek bordro ile ödenecek. Memur emekli maaşı farkı ise 21 Temmuz'dan sonraki hafta hesaplara yatırılacak. DUVAR - Memurlara, yüzde 17,55 oranındaki artış maaşlara yansıtılırken 8 bin 77 TL'lik seyyanen artış ve 14 günlük maaş farkları ek bordro ile ödenecek.
Kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan seyyanen zam memur emeklilerinin aylık, ikramiyelerine yansımayacak. Ayın başında aylıklarını alan memur emeklilerine yüzde 25 zamdan oluşan fark da önümüzdeki günlerde yatacak. Yüzde 25'lik zam emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre istihdam edilen sözleşmeli personel, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendi kapsamında olmadığından emeklilik yolluğunun ödenmemesi gerekmektedir.
Eğer bir personelin atanması/tayini/ görevlendirilmesi memuriyet mahalli içinde kalırsa yolluk ödemesi yapılmamakta, memuriyet mahalli dışına olursa yolluk ödemesi yapılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı çıkardığı Harcırah Kanunu Tebliğleriyle memuriyet mahalli tanımını netleştirmiştir.
Yukarıda verilen bilgilere istinaden; 1) Memur statüsünde görev yapan personelin emekli olması halinde 13558 gösterge rakamı ile memur maaş katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar emeklilik tazminatı (emekli yolluğu) olarak kendisine ödenecektir.
– Harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında evlilik bağıyla bağlı olduğu eşi, – . Bakmakla yükümlü olduğu usul ve füruu ile erkek ve kız kardeşlerini ifade eder. – Kan bağı olmayanlara (evlatlık, üvey evlat, kayın valide, kayın ata gibi) harcırah ödenmez.
Ayrılırken alabilirsin. Ama ayrılırken yollugunu yaptırmadin diyelim, gittiğin yerden de alabilirsin.
İl Dışına giden öğretmenlerin yolluk işlemlerinde ilgili kişiden Nüfus Kayıt Örneği ve İkametgah Belgesi alınacaktır.
Mezkur kanun maddelerinden de anlaşıldığı üzere kişinin görev yaptığı yer gibi ikametgahı da memuriyet mahalli tanımına girdiğinden ikametgahlarının bulunduğu yere atananlara harcırah ödemesi yapılamaz.
aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar açısından yevmiye tutarı 63,00 TL'den 102,00 TL'ye, aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar açısından yevmiye tutarı 62,00 TL'den 100,00 TL'ye çıkarılmıştır.
KHK İLE KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARILAN EMNİYET PERSONELİ EMEKLİLİK TAZMİNATI (YOLLUĞU) TALEP EDEBİLİR Mİ? Bu hüküm kapsamında KHK ile kamu görevinden çıkarılan ve daha sonra emekli olanlar, EMEKLİLİK YOLLUĞUNU En son görev yaptığı İl Valiliğinden (İl Emniyet Müdürlüğünden) talep etme hakkına sahiptir.
Bu nedenle "istifa" edip daha sonra emekliliğini talep eden memura emeklilik/yolluk tazminatının ödenemeyeceği değerlendirilmiştir. Bu yönde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü'nün 08.11.2021 tarihli 2057076 sayılı görüş yazısı da bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri