Fındık kurtları, yumurta bırakarak ve beslenerek fındıklara zarar verir. İlk çıkışlarında fındık karanfilleri ve genç sürgünlerle beslenirler. Olgunlaşmamış meyveleri kemirerek delen kurt, fındık içini yemeye başlar. Fındık kabuğu bu durumda sarı bir renk alır, halk arasında sarı karamuk denilir.
Fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zararlı olur. Erginler öncelikle yeni oluşmakta olan meyvelerde zarar yapar, daha sonraları fındığın meyve kabuğunu, hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki etli kısımla beslenir.
TANIMI: Erginleri Kül renkli 6-7 mm uzunlukta,baş öne doğru uzayarak hortum görünümü oluşmuştur.,fındık renginde bir böcektir.hortum denilen yapı dişi bireylerde daha uzun olup,kendi boy uzunluğu kadardır. Bacaksız olan Larvalar tombul beyaz ve kıvrıktır.
Bayat fındıklar acı bir tada sahip olur. Bunun sebebi de genel olarak fındığın yanlış muhafaza edilmesi ve nem kapmasıyla ortaya çıkar. Bundan dolayı da bayat fındıklar acı oldukları için tüketilemez. Bundan dolayı eğer paketli kuruyemiş alınıyorsa, paketleme işlemindeki titizliğe özellikle önem göstermek gerekir.
Fındık, tohumu yenilen bir meyve türü olduğundan dolgun tohumlu meyve elde edilebilmesi için önce döllenmenin olması ve peşinden embriyo gelişiminin iyi olması gerekmektedir. Döllenme olmadığında içi boş meyve oluşmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Olgunlaşmamış meyveleri kemirerek delen kurt, fındık içini yemeye başlar. Fındık kabuğu bu durumda sarı bir renk alır, halk arasında sarı karamuk denilir. Olgunlaşan meyve bu şekilde zarar gördüğünde, kahverengi bir renk alır, halk arasında kara karamuk denilir.
Hasat zamanında yapılmalı erken veya geç hasattan sakınılmalıdır. Fındık erken toplanırsa; İç fındıkta buruşuk oranı ve kilo kaybı dolayısıyla randıman kaybı oluşur. Bu fındıkların uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir, kolayca bozulurlar, küflenme ve dolayısıyla aflatoksin oluşumuna neden olurlar.
Fındığın depo ömrü en az 2 yıldır. Bu süre ortam koşullarına göre artabilir ya da azabilir.
Bu kuruyemiş, ortalama 0 ila 2 derece sıcaklıkta 2 yıla kadar bozulmadan saklanabilir. Çok uzun ömürlü olmayan, ortalama 6 ay raf ömrü olan iç fındıklarda da durum benzerdir. Fındık kavururken bu süre çok daha kısadır. Fındıkları düzgün koşullarda sakladıktan sonra ise fındığın faydalarından yararlanabilirsiniz.
Fındık ve bademin içeriğinde yüksek oranda yağ vardır. Bu nedenle oksidasyona açıktırlar ve hızlı bir şekilde bozulabilirler.
Fındık Kurdu ve Kokarcası
Bu zarar şekline halk arasında "sarı karamuk" denir. Meyve normal iriliğe ulaştıktan sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır ve bu zarara da "kara karamuk" denir. Bir çift fındık kurdu ergini (dişi ve erkek); beslenme ve yumurta koyma yoluyla yaklaşık 200 meyveye zarar verebilir.
Fındık kurdu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hayvan bilimi Fındık bitinin fındık içinde gelişerek onun dökülmesine, değerini yitirmesine yol açan kurtçuğu.
1999 yılında dünyaya gelen ve 2022 itibarı ile 23 yaşında olan Berna Karagözoğlu, aslen Kastamonulu. Kastamonu'nun Elyakut köyüne kayıtlı olan Karagözoğlu, müziğe ilgisi ile tanınıyor.
Meyvenin içinde kurt varsa onda ilaç yoktur. O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır.
1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir.
Kurt komşusunu yemez Kurt komşusunu yemez. [1] "Aynı çıkar için çalışanlar birbirlerine zarar vermez" anlamında bir söz.
Fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabukları kendilerine has renklerini alamazlar ve donuk renkli olurlar. İç tam olarak kabuğu doldurmaz, halk arasında bezik tabir edilen buruşuk iç oranı artar, bu ise randıman ve ürün miktarını düşürür. Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşamaz.
620 – 670 adet kabuklu fındık 1 kg. gelmektedir.
Yani 1 kg fındık kırılır ve 550 gr iç fındık elde edilirse bu fındığa 55 randıman fındık denir...
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir.
Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve tahıllar üzerindeki küf tarafından oluşturulan aflatoksin, fazla miktarda tüketilirse, karaciğer kanserini tetikliyor.
Fındık içlerinin su içeriğinin % 6' yı, kabuklu fındıkların ise % 10-12' yi geçmesi istenmemektedir.
Kuruyemişler, kapalı kapların içerisinde uzun süre saklanabilir. Hava ile etkileşime girmesi, raf ömrünü kısaltır. Kuruyemişleri cam kavanozlara veya buzdolabı poşetine doldurarak ağızlarını kapatın. Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Kabuklu fındıkların saklanması fındık içi şeklinde olan kuruyemişlere göre daha kolaydır ve ömrü uzundur. Kabuklu fındıklar iki yıl ağzı açık sepetlerde ya da hava alan bez torbalarda saklanabilir. Ancak fındık içleri kuru, hava almayacak cam kavanozlarda rahatlıkla saklanabilir.
Zuruflarından ayrılan meyveler (fındıklar), bez veya beton zemin üzerine 2-4 cm kalınlığında serilerek, güneşli havalarda her gün 2-3 defa tırmıkla karıştırılmak suretiyle 3-4 gün boyunca kurutulmaktadır. Fındıkta ön kurutma da dahil havanın durumuna göre toplam kurutma süresi 15-20 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri