Problem cümlesinin açık olması, konuyu tam olarak belirtmesi, konuya uygun olması ve konuyu sınırlayabilmesi gerekir. Problem cümlesi sadece konunun ne olduğunu göstermekle kalmaz, seçilecek yöntemin ne olacağına ve araştırmanın aşamalarına ışık tutar (Kaptan, 1973, 112-113).
Problem durumu ifadesinde nelere dikkat etmek gerekir derseniz size şunları önerebilirim… 1- Öncelikle problemin gerçekten bir “problem” olduğuna bizi ikna etmelisiniz. Bu da problemin kurgusunu ve bağlamları akıcı bir sıralama ile vererek mümkün olur. Mantıksal çelişkiler veya safsatalar olmamalıdır.
Bir araştırma makalesinde problemin ifadesi nedir? Problem cümlesinde, araştırmanızın çözmeye çalıştığı problemi belirtirsiniz. Çalışmanız, mevcut bilgi boşluğunu doldurmak için güvenilir çıktılar veya sonuçlar kullanacaktır.
PROBLEM: Bireyi fiziksel ya da düşünsel yönden rahatsız eden, kararsızlık ve birden çok çözüm olasılığı görülen her durum bir problemdir. Herhangi bir durumun problem olabilmesi için kararsızlık durumunun ve birden çok olası çözüm yolunun olması gerekir. Araştırma, problem çözmeye yönelik bir süreçtir.
Problem soru biçiminde belirtilirse, özel bir cevap gerektirecektir ve bu cevap çalışmanın amacı olacaktır. Araştırma probleminin seçimiyle ilgili yeterli kaynaklar incelendikten sonra, problemin araştırılabilirliği ilkesini göz önüne alarak açık ve sade bir dil ile araştırmanın temel problem cümlesi yazılır.
İlgili 32 soru bulundu
Problem; hakkında araştırma yapılacak, üzerinde düşünülecek, tartışılacak çözümlenmemiş bir sorundur. Problem; birey, engel ve amaç olmak üzere üç temel ögeyi içerir. Bu üç ögeden biri yoksa ya da hedefe ulaşmak için alternatif yol yoksa problem de yoktur.
Araştırma problem cümlesi nedir? Araştırma problemi ifadesi, bir araştırmacının araştırmak istediği problemin kısa ve kesin bir tanımıdır. Araştırmanın odağını tanımlar ve araştırma soruları veya hipotezleri geliştirmek için bir çerçeve görevi görür.
Problem, temelde, bireyin bir hedefe ulaşmada engellenme (frustration) ile karşılaştığı bir çatışma (conflict) durumudur . Bu engellenme hedefe ulaşmayı güçleştirebilir.
Sorun (Problem) cümlesinin yazımında açık sade bir dil kullanılır. Araştırma sorunu soru cümleleri şeklinde ifade edilmelidir. Sorun cümlesi çözülecek problemi kesin bir şekilde ortaya koymalıdır. Araştırmanın sınırları, araştırmada ele alınan değişkenler açısından kesinleştirilmelidir.
Varsayımlar/sayıltılar kanıtlanmasına gerek duyulmadan doğru olarak kabul edilen önermelerdir. Varsayımlar var olduğu kabul edilen durumları ifade etmektedir.
Bu kelime genellikle pıroblem şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı problem şeklinde olmalıdır.
Problem ise, çözümü olan fakat henüz belli koşullar altında çözüme ka- vuşturulamamış sorunlardır.
Varsayım: Bir araştırmanın olası sonuçlarına dair tahmine dayalı olarak oluşturulan önermedir.
İyi bir problem çözme süreci, öncelikle karşılaşılan sorunun ne olduğunu tam olarak anlamayı gerektirir. Sorunun belirli ve net bir şekilde tanımlanması, çözüm sürecinin temelidir. Sorunu anladıktan sonra, gereken verileri toplamalı ve analiz etmelisiniz.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Mümkün: Araştırma sorusu ampirik olarak uygulanabilir olmalıdır. Bu, sorunun veri toplama ve analiz etme, nicel ve/veya nitel verileri kullanma veya bilimsel literatürü okuma yoluyla yanıtlanabilir olması gerektiği anlamına gelir.
1. Problem, genelde sofistike olarak nitelenen ve problem sahasında göreli olarak az bilgi sahibi olan birinin anlayabileceği basitlikte hazırlanmalıdır. 2. Spesifik araştırma alanı tanımlanmalı ve sınırlandırılmalıdır. 3. Test edilecek hipotezler ya da cevaplandırılacak sorular belirtilmelidir.
Araştırma probleminin ifade edildiği problem cümlesi, soru cümlesi şeklinde yazılmalıdır. Problem cümlesinin açık olması, konuyu tam olarak belirtmesi, konuya uygun olması ve konuyu sınırlayabilmesi gerekir.
Araştırma sorunsalı; denenceler, stratejiler, araştırma içerisinde kuramsal olarak ele alınan sorunların tümü olarak düşünülebilir. Sorunsal, başlangıç sorusu tarafından ortaya konulan sorunu ele almak için alınan kararların kuramsal perspektifi veya yaklaşımıdır.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri