2003 yılından itibaren ise gösterge rakamı üzerinden tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Yani günümüzde emekli olan memur emekli olduğu zaman tek seferlik harcırah ödemesi almaktadır. Emeklilik tazminatı (harcırah) ödemesi 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir.
Kurumlarda, emekliliğini isteyen veya emekliye sevk ettikleri memurlarına bu işlemleri müteakip yol tazminatı ödemekle, yükümlü olmaktadırlar. 375 sayılı KHK de açık olarak belirtildiği gibi emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara gösterge x memur maaş katsayısı formülü şeklinde hesaplanarak ödenmektedir.
İşçilere emeklilik tazminatı ne zaman artmaktadır? İşçilere ödenecek emeklilik tazminatı 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle ne kadar oldu? Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 4/D sürekli işçilere, emekli olurken kıdem tazminatının yanı sıra 'harcırah' olarak da ifade edebileceğimiz emeklilik tazminatı ödenmektedir.
Genel olarak biri görevin yapılması amacıyla bulundukları yerden (memuriyet mahallinden) başka bir yere sürekli veya geçici görevle gönderilen memur ve hizmetlilerin yolculuk edecekleri taşıt araçlarına ödeyecekleri ücreti ifade etmektedir.
Bu madde hükmüne göre emekliliğini isteyen memura söz konusu tazminatın ödenebilmesi için "çalışmakta iken/istihdam edilirken" emekliliğini istemesi gerekmektedir. Bu nedenle "istifa" edip daha sonra emekliliğini talep eden memura emeklilik/yolluk tazminatının ödenemeyeceği değerlendirilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
2003 yılından itibaren ise gösterge rakamı üzerinden tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Yani günümüzde emekli olan memur emekli olduğu zaman tek seferlik harcırah ödemesi almaktadır. Emeklilik tazminatı (harcırah) ödemesi 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir.
Bakanlar Kurulunun belirlediği emekli yolluğu miktarı üzerinden ödeme emri hazırlanarak ikişer nüsha dosya düzenlenir. Hazırlanan dosyanın bir nüshası Muhasebe Müdürlüğüne gönderilir, diğer nüshası ise birimde dosyalanır. Muhasebe Müdürlüğü tarafından tahakkuk eden miktarlar kişilerin banka hesaplarına aktarılır.
– Harcırah verilmesini gerektiren olay sırasında evlilik bağıyla bağlı olduğu eşi, – . Bakmakla yükümlü olduğu usul ve füruu ile erkek ve kız kardeşlerini ifade eder. – Kan bağı olmayanlara (evlatlık, üvey evlat, kayın valide, kayın ata gibi) harcırah ödenmez.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Rah sözcüğü ise yol anlamına gelir. Harcırah ise yolluk manasında kullanılır. İş gezilerinde görevlilere yol masraflarını karşılaması için yapılan ödemeye harcırah denir.
sadece yeni ikamet mahalline götüreceği kimseler için harcırah ödenmesi mümkündür. Yurt içinde veya yurt dışında sürekli bir göreve naklen atananlara sürekli görev yolluğu olarak yol gideri, yol gündeliği, aile gideri ve yer değiştirme gideri ödenir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre istihdam edilen sözleşmeli personel, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendi kapsamında olmadığından emeklilik yolluğunun ödenmemesi gerekmektedir.
Yolluk, yapılan bir seyahat sırasında, yeme, içme, konaklama gibi masrafların karşılanması için ödenen ücrettir. Genellikle milli eğitim çalışanları, din görevlileri, öğretmenler ve kamu çalışanlarına seyahatleri sırasında yolluk verilir.
Yurtiçinde verilecek gündelikler her yıl Bütçe Kanununun H-Cetvelinde yayımlanır. 01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arası Yurtiçi gündelik yolluk miktarları: Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar 465,00. Ek göstergesi 6400 (dahil) - 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 435,00.
Kurum içi veya kurumlar arası nakil halinde harcırahı hangi kurum öder? 6245 sayılı Kanunun "Harcırahın sureti tediyesi" başlıklı 57 nci maddesinde, "Harcırah hizmetin taallük ettiği kurum bütçesinden ödeneceği" hüküm altına alınmıştır.
Bugün açıklanan %64,77'lik yıllık enflasyon oranıyla zam miktarı da belli oldu. Memura ve memur emeklisine %49,25 zam yapıldı. Buna göre 2024 yılında en düşük memur maaşı 22 bin TL'den 34 bin 215 TL'ye yükseldi. En düşük memur emekli maaşı ise 9 bin 876 liradan 14 bin 739 liraya yükseldi.
gidilecek yere varış saatine kadar geçen her 24 saat için bir gün esas alınır. ∎ Seyahat müddetinin her 24 saati aşan kesri tam gün sayılır. gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı “konaklama gideri” olarak ayrıca ödenir. ödenecek ücretlerin hesabında, gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı esas alınır.
Yurt İçi Gündelikler
Mükerrer 32416 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki “H Cetveli”nde tespit edilmiş olup; en yüksek derece Devlet memuru için yurt içi gündelik miktarı 480,00 TL olarak belirlenmiştir.
mahallerinden başka yere naklen atananlara, eski görev yerinden itibaren yolluk ödenir. Açıktan atamalara sürekli görev yolluğu ödenmez. hesaplanır. mahalline atanan memur veya hizmetli eşine (c) bendi uyarınca hesaplanacak miktarın yarısı ödenir.
Harcırah, ücretten sayılmaz ve fazla çalışma hesabına katılmaz. Bu nedenle harcırah alarak çalışan işciye, çalıştığı süre için ücretinin % 150 zamlı olarak fazla çalışma ücreti ödemesi gerekmektedir.
Bir Günlük X Gün Sayısı X Dövizin Kuru (15.01.2021 tarihli Merkez Bankası kuru ) = Toplam Tutar. 99 Euro X 1 X 8,9797 TL (15.01.2021 tarihli Merkez Bankası kuru ) = 888,99 TL. yevmiye tutarını bulmuş oluruz.
Harp zaruretleri ve olağanüstü haller dolayısıyla memuriyet mahallerini terketmeye mecbur olan memur ve hizmetlilerden kurumlarınca gösterilen mahalle veya memuriyet merkezine en yakın il veya ilçe merkezine gidenlere o mahallere kadar bu Kanun hükümleri gereğince yol masrafı ve gündelik verilir.
Ev taşıma işlemi gerçekleştirmeden sadece ikametgah aldırarak yolluk talep edilemez. Bu konuda MEB'in tüm il milli eitim müdürlüklerini uyarması gerekmektedir.
Emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaksızın, 12,105 (sürekli görev yolluğu katsayısı) x 0,06446 (maaş katsayısı) = 780 TL tutarında yol tazminat ödenir.
Sürekli görev yolluğu memur ve hizmetlilere eski memuriyet mahallinden yeni görev mahallerine kadar kendilerine ve aynı zamanda aile fertlerine ait ev eşyalarının fiilen taşıtılması ve diğer zorunlu giderlerine karşılık olarak verilmektedir.
Normal tayinlerde memur asıl görevli olduğu yer ile atandığı yer arasındaki mesafeye bağlı olarak her bir Km için gündeliğin %5'i oranında yapılan ödemedir. Eş durumunda da bu ödeme %5 oranında tam olarak yapılmaktadır, ancak istisnası mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri