Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir. SGK'nın internet sitesi üzerinden yapılan sorgulamalar için öncelikle T.C. kimlik numarası girilir, ardından “sorgula” butonuna basılarak sorgulama gerçekleştirilir.
Bunlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi sitesi. Diğeri de emeklilik ile ilgili birçok işlemi halledebileceğiniz e-Devlet Kapısı'dır. Öncelikle bu adrese tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
Bu süreç 1,5 – 2 ay sürer.
İlgili 33 soru bulundu
Emekli aylığının ödemesi, başvuru dilekçesi verildikten sonraki aydan itibaren başlatıldı. İlk maaşların Nisan ayında ödenmesinin ardından Nisan ayında dilekçe veren ve gerekli şartları karşılayan bir kişi ilk maaşını Mayıs ayında, Mayısta başvuru yapan kişi ise ilk maaşını Haziran ayında almaya hak kazanacak.
Emeklilere, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihi takip eden ilk ayın başında emeklilik maaşı bağlanır. Örneğin, emekli sandığına dahil olacak bir kişi, emeklilik talebini 18 Haziran 2022 tarihinde iletmiş ise emeklilik maaşı 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren bağlanır.
EYT başvuru sonuçları, SGK'nın DYS Evrak Takip sayfasına e-Devlet üzerinden e-Devlet üzerinden sorgulanabilecek. Ayrıca maaş bağlandıktan sonra telefona SMS bildirimi de gelecektir.
kimlik numaranızı ve e-devlet şifremizi girdikten sonra sisteme giriş yap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra yönlendirildiğiniz sayfada başvuru yılınızı seçerek Sorgula butonuna tıklamanız gerekmektedir. Böylelikle e-devlet üzerinden emeklilik başvuru sorgulaması tamamlanmış olur.
Peki bu ifadeler ne anlama geliyor? GELEN EVRAK BEKLEMEDE: SGK ile ilgili bir işlem yapmak için evrak teslim edildiğinde evrakın henüz işleme alınmadığını ve beklemede olduğunu ifade eder.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÜZERİNDEN ARAMA
Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.
SGK'nın verilerine göre 2022'de ortalama emekli aylığı bağlama süresi, SSK'dan emekli olanlar için 12,01 gün, Bağ-Kur'lular için 9,24 ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için ise 9,57 gündü.
5510 Sayılı Kanun'a göre, 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) kapsamındaki kişilerden emekli aylığı almaya hak kazananlara, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihten sonraki ay başından itibaren aylık bağlanır.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek ya da kurumu telefonla arayarak emeklilik başvurusunun durumu hakkında bilgi alınabilir. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun internet adresi üzerinden de emeklilik başvurusu yapılabilir.
Eğer ilk sigorta ya da başlangıç tarihinize göre emeklilik için gerekli olan sigorta prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlıyorsanız emekli maaşı bağlanma sürecine geçilir. Bu süreç başvuru yaptığınız Sosyal Güvenlik Merkezi'nin yoğunluğuna göre ortalama 1,5 ile 2 ay arasında sürer.
Emeklilik maaşı hakkında detaylı bilgiye e-devlet sistemi üzerinden ulaşılabilmektedir. E-devlet sistemi ile öğrenmek için, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu sisteme giriş sağlandıktan sonra arama motorunda size nasıl yardımcı olabilirim bölümüne Emekli Aylık Bilgisi yazarak sorgulatın.
E-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız. Arama kısmına "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonucu tıklayınız. İlgili bölümde, emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayabileceğiniz bir ekran görüntülenecektir.
SGK'ya iletilen evrakların beklemeye alındığı süreç sonrasında, sonuçlanma süresi değişebilir. Genellikle basit ve standart evraklar birkaç hafta içinde sonuçlanabilirken, daha karmaşık veya özgün evraklar daha uzun bir süre gerektirebilir.
SGK hizmet dökümü, sigortalı kişilerin sigorta bilgilerini gösteren bir belgedir. SGK hizmet dökümü belgesi, E-Devlet sistemi kullanılarak alınabilir.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylelikle prim gün sayısını ve çalışma sürelerini dolduranlar yaşa takılmadan emekli olabilecek.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı Nedir? SSGK Birikmiş Aylık Tutarı, hem isteğe bağlı hem de zorunlu primler dahil olmak üzere üye tarafından SGK'ya ödenen tüm primlerin toplamıdır. Bu tutar, herhangi bir zamanda Hesabım'a gidip “Aylık Katkı Paylarınızı Güncelleyin” seçeneğine tıklanarak güncellenebilir.
Eğer emekli maaşı tercih edilen bankadan alınmaya devam edilecekse bundan sonraki aylıkların tamamı bankamatikten çekilebilir. EYT başvurusu sırasında banka tercihi yapmayanların ilk maaşları ise doğrudan PTT'ye yatırılıyor” ifadelerini kullandı.
EYT düzenlemesi sonrasında emeklilik hakkı elde eden vatandaşlar, ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-Devlet'ten ya da emeklilik işlemleri sırasında SGK'dan seçebilecek. Böylece EYT'linin emekli maaşı tercih ettiği bankaya yatırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri