Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından yararlanabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yazılı başvuranlara yatırılan primler iade ediliyor.
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
EYT için de belli bir prime ulaşma durumu ortaya çıkıyor. Ancak bazı sigortalıların değişik sebeplerden dolayı primleri eksik kalmış durumda. Bunları çalışarak ya da aydan aya isteğe bağlı ile ödeyerek tamamlamak mümkün. Fakat bunun dışında toplu olarak ödeme imkânları da bulunuyor.
Tek seferde çok sayıda prim ödemesi yapan, Otomatik Ödeme Talimatı vermek ya da ödemelerini elden tek tek yatırmak istemeyen müşterilerimiz için kolay ve verimli bir ödeme modelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Emeklilik için prim gün sayısı eksik olanlar veya daha yüksek yaşlılık aylığı almak, emeklilikte yaş sınırını küçültmek gibi sebeplerle sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmek isteyenler, koşulları varsa, Sosyal Güvenlik kurumuna başvurarak prim borçlanması işlemi yapabilirler.
Toptan ödeme almak isteyen kişiler,
SGK'ya Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesi ile bağlı olduğu il müdürlüğüne başvuruda bulunarak taleplerini iletebilirler. Ayrıca e-Devlet üzerinden de talepte bulunabilirler.
Toptan ödeme kapsamında söz konusu sigortalılara yapılacak prim iadesi oranı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası adına ödenen %20'dir.
Prim gününüz 3600 günden fazla 5450 günden az ise 60 yaşında emekli olabilirsiniz. Eksik prim günleri ancak erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması ile tamamlanabilir.
a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan, b) Kanunda belirtilen yaş şartını (kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş) doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan, sigortalılara yapılır.
Müfettişler işyerinde yapılacak denetimde belgeye dayanmadan yalnızca bir yıl geriye dönük hizmet ve prim artırımı yapabilmektedir. Elinizde ispatlayıcı belge bulunması halinde üzerinden ne kadar zaman geçmiş olsa da primlerinizin eksik yatırıldığı dönemlere ait düzeltme yapılacak, haklarınız iade edilecektir.
Ayda 30 günden az çalışan herkes bu statüde yer alır. 4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2024 yılında en düşük 6.399 TL, en yüksek 48.005 TL olarak belirlenmiştir.
Buna göre, sigortalı son yedi yıllık fiili prim ödeme süresinde iki veya üç ayrı statünde prim ödemişse, en fazla hangi statüde prim ödemişse o statüden; prim ödemeleri eşit ise son sigortalılık statüsünden emekli olacak.
TOPLU PARA ÖDEYEREK EMEKLİ OLABİLİR MİYİM? Vatandaşların pek çoğu toplu para ödeyerek emekli olma şansı ararken devlet böyle bir imkân tanıyor. Toplu para ödeyerek çalışmadan emekli olabilmek mümkün. Toplu para ödeyerek emekli olabilmenin birinci şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve ikamet etmektedir.
Ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanamaması durumunda, (ölen sigortalıya ilişkin koşulların gerçekleşmemesi) ölüm tarihi esas alınmak kaydıyla Kanuna göre hesaplanan ölüm toptan ödeme tutarı, sigortalının eşine, çocuklarına, ana ve babasına yine Kanunda belirtilen hisseler oranında paylaştırılır.
Örnek: 1/8/2019 tarihinde yurt dışında geçen 5400 gün sigortalılık süresini, günlük 85.28 TL kazanç üzerinden borçlanmak isteyen sigortalının bir günlük borçlanma tutarı, 85.28 x % 45 = 38,376 TL, toplam borç tutarı ise 38,38 x 5400 = 207.252,00 TL olacaktır.
Primini tamamlayamadığı için emekli olamayanlar için ise toplu ödeme alma imkanı mevcut. SGK'ya yapılan başvuru ile birlikte biriken primler geri alınıyor. Vefat durumunda ise bu haktan yakınları yararlanabiliyor.
Hangi durumlarda geriye dönük sigorta boşlukları doldurulabilir? İşte o imkanlar: Geriye dönük sigorta boşluklarını doldurma imkanı kanunlarda belirtilen hal ve durumlarda mümkün olmaktadır. Bu imkanları üç ana başlık altında sayabiliriz; 1- Hizmet borçlanması 2- Hizmet ihyası 3- Hizmet tespit davaları.
SGK'ya Para Ödeyerek Prim Günü Satın Alıp Emekli Olabilirsiniz!
İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. İsteğe bağlı sigorta primini en düşük 6399 lira, en yüksek 48 bin 5 lira oldu.
3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede 3600 gün emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 10.444 TL alabilecek.
Her 360 gün için % 2 olarak belirlendi. Buna göre de 9000 günü olan sigortalı toplamda ABO nı % 50 oldu. Ekim 2008 tarihinde 5510 Sayılı Kanun ile asgari ücretle çalıştıkça her ay ileride alacağınız emekli aylığı 3 Lira ile 15 Lira arasında düşmektedir.
SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
Özellikle 4/A sınıfındaki sigortalılar için, günlük sigorta primi aşağıdaki gibi hesaplanabilir: Bir günlük brüt ücretin (567,33 TL) belirli yüzdelerle çarpılması sonucu toplam 273,60 TL tutarında olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri