Çocuklarda dahil olmak üzere her yaş grubundan hastalara uygulanabilir. Sadece bir kaç gruba risk attırmamak amaçlı uygulanmayabilmektedir. Kalp pili olan hastalarda sinir iletim incelemeleri yani elektrik verilen tetkik kısmı bazen yapılmayabilmektedir.
EMG çekiminde öncelikle çok küçük elektrik uyarım verilerek ilgili sinirlerde ölçüm yapılır. Verilen elektrik şiddeti çok düşük seviyede olup çocuğa herhangi bir zarar vermez yan etki oluşturmaz. Çocuklar genellikle iyi ve kolay tolere edebilmektedir. Gerekli olması durumunda iğne EMG tetkiki ile devam edilir.
Özellikle kas zayıflığı, kas spazmları, kas ağrısı, uyuşma, karıncalanma gibi belirtileri olan hastalarda, EMG testi ile kas ve sinir fonksiyonları değerlendirilir ve potansiyel hastalıkların tanısı konulur.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
EMG'nin hastaya hiçbir zararı yoktur. Sadece kalp pili olan hastalarda kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için elektrik verilerek yapılan sinir iletim incelemeleri bu hastalara yapılmaz.
EMG düşük riskli, güvenle uygulanan bir yöntemdir. İşlem sırasında kas ve sinir elektriksel aktivitesini ölçüm cihazına aktaran bir elektrot kullanılır.
EMG incelemesi genellikle yarım saat ile 1 saat arasında zaman alan bir işlemdir. Ancak incelemenin planlanandan daha fazla işlem gerektirmesi, hastanın hareket kısıtlılığı ya da kooperasyon eksikliği gibi nedenlerle nörofizyolog incelemeyi planladığı süreden daha uzun sürede sonuçlandırabilir.
EMG Kesin Sonuç Verir mi? Elektromiyografi (EMG) testi, kas ve sinir hastalıklarının tanısında yararlı bir araçtır ancak bu testin sonuçları tek başına bir hastalığın teşhisi için yeterli değildir.
Elektromiyografi, kasların doğal elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılan bir testtir. EMG sayesinde hastalığın nedeni kaslarda mı, yoksa kasları besleyen sinirlerde mi olduğu belirlenir.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz.
Yeni doğmuş bebeklerden en sonyaşa kadar tüm yaştan hastalara EEG tetkikleri yapılabiliyor. EEG tetkiklerinin bugüne kadar bulunmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Sağlık açısından en SAĞLIKLI güvenli tanı sistemidir.
Bebekler ve küçük çocuklarda güvenle uygulanabiliyor
Öncelikli ve yaygın olarak epilepsi tanısında kullanılan EEG yöntemi, epilepsi dışında da beynin çalışma ve işlevini bozacak hastalıkların varlığında, örneğin ensefalit (beyin iltihabı, ensefalopati (bilinç bulanıklıkları) yol göstericidir.
Uzun bir hazırlık süreci gerektiriyor gibi görünmesi nedeniyle “EEG kaç dk sürer? sorusunun sorulması olağandır. Ancak elektrotlar yerleştirildikten sonra aslında çekim işlemi 20-40 dakika sürer. Hazırlık süreci dahil olmak üzere işlem 1 saat sürer.
EMG tetkikine gelirken tok gelmek gerekir. Kolayca çıkarıp giyebileceğiniz giysiler ile gelinmesi önerilir. Cilde krem yada benzeri maddeler sürülmemesi ve cildin tozlu, yağlı, kirli olmaması gerekir.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
Bu nedenle size yapılaması istenen inceleme yöntemine göre zamanınızı önceden planlamanız önerilir. Açlıkta kan şekerinin düştüğü durumlarda EEG de düzensizlikler ortaya çıkabilir. EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir.
En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir. Daha sonra uygun egzersizlerle kasların güçlenmesine ve elastikiyetin artırılmasına çalışılır. İlerlemiş olgularda ise cerrahi yöntemlere başvurulur.
Araştırılan kasa iğnenin ucu direkt olarak yerleştirilir. İğne ucuna yakın olan kas bölgesinde o kasın kasılması için beyinden gönderilen uyarıların oluşturduğu elektriksel aktiviteler çok özel cihazlar aracılığıyla büyütülürler ve cihazın ekranından izlenirler.
Uzuvlarda yer alan kuvvet (motor) veya hissi (duysal) sinirlerin özel bölgelerde bası altında kalması veya mekanik olarak sıkışması sonucu yaşanan hasar tıpta “tuzak nöropatisi” olarak bilinin sinir sıkışmalarını ifade eder.
Bu testi el, bilek, diz ve dirsekte yer alan sinir sıkışmalarında, sinir kök basılarında ve yaygın sinir hasarı yapan metabolik hastalıklarda (böbrek yetmezliği, diyabet vb) kullanmaktayız. Gebelerde EMG testi tamamen güvenlidir. Hamileler EMG çekimini yaptırabilirler.
Tuzak nöropatiler, periferik sinirin anatomik seyri boyunca belli noktalarda farklı nedenlerden dolayı sıkışması sonucu ortaya çıkan, motor, duyu ve otonom defisitlerle karakterize tablodur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri