Nabîzade Nâzım yazdığı roman ön sözleri ve gazete yazılarında natüralizme bağlılığını belirtmiş ve natüralizm akımı üzerine detaylı bilgiler vermiştir. Bu anlamda Nabîzade Nâzım, Émile Zola'yı Türk okurlarına tanıtan ve natüralist tekniği edebi eserlerine uygulayan ilk yazarlardandır.
Değişik edebi türlerde eserler veren Emile Zola, dünya edebiyatının en ünlü yazarları arasında yer almaktadır. Eserlerinde Fransız toplumunun sorunlarını ayrıntılı şekilde dile getirmiş ve 1880'de edebiyata yeni giren natüralizm akımına öncülük etmiştir.
Natüralizm akımının kurucusu Fransız yazar Emile Zola'dır. Emile Zola'nın eserlerinin her biri natüralizm akımının en güzel örneklerini teşkil etmektedir. Zola'dan başka dünyada natüralizm temsilcileri arasında; Guy de Maupassant, Alphonse Daudet ve Goncourt Kardeşler yer almaktadır.
Émile Zola (1840-1902): Natüralizm akımının en önemli temsilcilerinden olan yazar, romanları için gerekli yaşam deneyimini zorluklar içinde geçen gençlik yıllarında kazandı. 1864'de ilk öykü kitabı Ninon'a Öyküler yayımlandı.
Natüralist yazarların başında Jack London, Emile Zola ve Guy de Maupassant yer almaktadır. Türk Edebiyatında ise Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Beşir Fuad doğalcılık akımının özelliklerini taşıyan birçok eser kaleme almıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Realizme ve romantizme tepki olarak doğan Natüralizm, doğalcılık adıyla da bilinir. Natüralist yazarlar roman, öykü ve tiyatro türündeki eserlerini sade bir dille kaleme almıştır. Ağdalı ve süslü ifadelerden kaçınan yazarlar, gerçeğin okura olduğu gibi aktarılması gerektiğini savunmuştur.
Edebiyatta insanı ve toplumu, deneye dayanan bir gözlemcilik anlayışıyla tabiatın bir kopyası olarak ele alan ve uygulayan akımdır. Türkçede felsefe terimi olarak doğalcılık diye karşılanmıştır. Naturalizm, romantik edebiyata tepki olarak doğan realizmin bir ileri aşaması olarak görülür.
Natüralizmin kurucusu ve en önemli temsilcisi kabul edilen Emile Zola'nın 1885'te yayımladığı Germinal, kömür madencilerinin çalışma şartlarını ve ya- şamlarını gerçekçi bir dille aktaran, dünya klasiği olmuş, önemli romanlardan biridir.
Emile Zola kimdir, Fransa'da natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. “Nana”, “Germinal” ve “Meyhane” en tanınmış romanlarıdır.
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
Bu akımın kuramsal temellerini Fransız Hippolyte Taine'in oluşturdu. Taine'in düşüncelerinden etkilenen Goncourt Kardeşler, ilk Doğalcı roman olan Germinie Lacerteux'u (1864) yazdılar. Ama edebiyatta Doğalcılık asıl anlatımını, Emile Zola'nın Le Roman expérimental (1880; "Deneysel Roman") adlı deneme yazılarında buldu.
. yüzyılın ikinci yarısında Fransa'da ortaya çıkan natüralizm, kendisinden önce cereyan eden realizm akımı ile ilgili olan, bir yandan da hayat, insan ve tabiata yönelik katı gerçekçiliği ile realizmin üzerine çıkan bir edebiyat akımıdır.
Natüralizmi bugünkü anlamda bir edebi akım haline getiren kişi hiç kuşku- suz ünlü Fransız yazar Emile Zola'dır (1840-1902). Yazar, 1880 yılında yayımladığı Deneysel Roman adlı eserinde natüralist romanın temel ilkelerini belirtir.
Bu dönemde, 1864 yılında, Zola'nın ilk eseri “Ninon'a Öyküler (Fransızcada “Contes à Ninon”)” yayımlanmıştır. [8][9] Ninon'a Öyküler'i 1867 yılında yayımlanan ve yazarı ilk kez ünlendiren Thérèse Raquin adlı eser izlemiştir.
Şiir, anı, hikâye, roman türlerinde ve bilimsel konularda eserler veren Nabizade Nazım, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilen Karabibik'in ve Türk edebiyatındaki ilk natüralist, tezli ve psikolojik roman denemesi olan Zehra'nın yazarıdır.
Servet-i Fünun akımının temsilcilerinden Nabızade Nazım'ın yazdığı Zehra adlı roman, Türk edebiyatındaki ilk natüralist roman kabul edilmektedir.
Edebiyatta doğalcılığın kurucusu olarak kabul edilen Zola, 1902'de evinde karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü.
Germinal, Latince'de tohum, tomurcuk, filiz anlamına gelen germen sözcüğünden türemiş Fransızca bir sözcüktür, Fransız Cumhuriyetçi takviminin 7. ayı anlamına gelir.
Germinal. Tohum anlamına gelen bu Latince kökenli kelime, üzerinde yaşadıkları toprağı çatlatacak ve insanların vicdanlarında yeşerip yüzyıllarca boy verecek bir bilinci ifade eder. Germinal, insanlığın merhamet ve umut duygularının sömürülmesi karşısında duyulan öfkenin ifadesidir.
Fransa'da, 1791 yılında Le Chapelier yasası ile işçi sendikaları, işveren örgütleri, toplu sözleşmeler ve grevler yasaklanmış; Grev yasağı 1864, sendika yasağı ise 1884 yılına kadar yürürlükte kalmıştır3.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Buna bağlı olarak da betimleme, Natüralist eserlerin en önemli anlatım biçimi olarak dikkat çeker. Roman, tiyatro ve hikâye gibi türlerde oldukça güçlü bir şekilde kullanılmıştır.
Yüzyılın ortalarında sanat dünyasında doğayı idealize etmekten bir türlü kurtulamayan Natüralist (Doğalcı) tasvirlerin yanı sıra hiçbir şeyi güzelleştirmeyen ama olduğundan daha çirkin de göstermeyen Realist (Gerçekçi) bir üslup doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri