Nemsiz bir ciltte, deri altındaki hücreler kuruluğu ortadan kaldırmak için aşırı sebum üretimine başlar. Bu da cilt yüzeyinde yağlı bir tabaka görünümü olarak yansır. Ciltte aşırı yağlanma ve parlama sorunu oluşmaya başladıysa bu nemsiz kalan cildin ilk işaretlerinden biri olabilir.
Nemsiz Cildin Belirtileri Nelerdir? Nemsiz cilt kendini mat ve donuk bir görünüm ile beraber ciltte rahatsızlık ve gerginlik hissi ile gösterir. Cilt kaşınır ve özellikle cildin su ile temasından sonra ciltte pullanma görülür. Ancak bu belirtilerin hepsi geçicidir ve her cilt tipinde görülebilir.
Cildinizin kuru veya yağlı olduğunu anlamak için elinizle masaj yapabilirsiniz. Yağlı ve kaygan bir his bırakan bölgeler çoğunlukta ise yağlı; kuru veya orta olan bir his kalıyorsa karma ya da kuru bir cildiniz olduğunu anlayabilirsiniz.
Genellikle kuru cildi olan çocukların yanaklarında ve kollarında görülür (atopik dermatitin bir parçası olarak ortaya çıkar). Kuru cilt: Geçici rahatsızlık, hafif gerginlik ve hafif deri soyulması. Çok kuru cilt: Belirgin rahatsızlık ve gerginlik hissi, yoğun deri soyulması, çatlaklar.
KURU VE ÇATLAMIŞ ÇİLT ENFEKSİYONA AÇIK OLUR
Cilt yeterli şekilde nemlendirilmezse oluşan kuruluk, çatlaklara ve yırtıklara yol açabiliyor, bu da cildi dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara açık hale getiriyor. Ayrıca alerjik kişilerde yünlü giysilerin etkisiyle kontakt dermatitler kış aylarında daha çok görülüyor.
İlgili 32 soru bulundu
Kuru cilt tipinde ise ilk karşımıza çıkan işaret pul pul dökülme sorunu oluyor. Burun kenarlarında, dudak çevresinde derinin pul pul döküldüğünü görüyorsan kuru cilt tipine sahipsin demektir. Kuru ciltte gerginlik hissi de yaygındır. Nemsizlik her cilt tipinde görüldüğü gibi kuru ciltte sıklıkla karşımıza çıkar.
VİTAMİN A EKSİKLİĞİNDE İZLENEN DERİ PROBLEMLERİ
Süt, yumurta, yağ, karaciğer, böbrek ve balık yağı en zengin VİTAMİN A kaynağıdır. Yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde ise en çok alfa-karoten ve beta-karoten şeklinde bulunur. Vitamin A eksikliğinde ciltte kuruma, kırışıklıklar ve ince pullanmalar görülür.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı, susam yağı, badem yağı, gibi sağlıklı yağlar ile cildinizi nemlendirebilir daha parlak ve yumuşak bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu yağların faydalarından yararlanmak için yalnızca vücudunuza dairesel hareketle masaj yaparak sürmeniz yeterlidir.
Bu yağ eksikliğinin nedeni sert sabunlar, hava, güneşe maruz kalma, egzama ya da genetik kaynaklıdır. Kuru cildin en büyük handikabının nemsizlik nedeniyle çabuk kırışması ve erken yaşlanması olduğunu söyleyebiliriz.
Kuru ciltte nem, doğal yağlar eksiktir ve yüzey bariyeri daha zayıf olabilir. Sıklıkla gergin, kaşıntıya yatkın ve rahatsız olarak hissedilir, pullanabilir veya hatta çatlayabilir.
Bu yüzden güneşe maruz kalınan açık ortamlarda daima güneş kremi kullanılmalıdır. Buhar banyolarından ve doğal yağlardan faydalanın. Buhar banyoları cildi nemlendirmek için iyi bir tercih olabilmektedir. Buhar partikülleri ciltteki gözeneklere yavaşça işleyerek nemi cilt altına hapseder.
Kış aylarında zorlu hava koşullarına karşı savaşan ve nemini kaybeden cilt, yaz aylarında da hava sıcaklığının getirdiği su kaybı ile nemini kaybedebilir. Su tüketimi ve iklim şartları dışında kişinin duygu durumu da cildin nem dengesini etkileyebilir.
Su, cildi doğal olarak nemlendirir. Çünkü gerçek nemlendirme ancak derinin altından, yani doğal suyla olur. Derinin nemi çeşitli dış etkenlerle azaldığında, ki bu yaz aylarında artış gösterir, deriyi dışarıdan nemlendirmek yetersiz kalır.
C vitamini serumu kullanarak daha hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz. B3 ve B9 vitaminleri: Cildi nemlendiren vitaminlerin başında B3 gelir. Bu vitamin, aynı zamanda, UV ışınlarının sebep olduğu negatif etkilerin azalmasına yardımcı olur. Cilt tonunu gözle görülür biçimde eşitlemeye katkıda bulunur.
Yanaklarınıza, alnınıza, çenenize ve burnunuza dokunduğunuzda sebum oranı fazlaysa, cilt tipiniz yağlı; az ise normal, yok denecek kadar az ise kurudur. Yüzünüzde hem kuru hem de yağlı bölgeler tespit ediyorsanız karma cilde sahipsiniz demektir. Diğer bir yöntem ise kağıt mendil yardımı ile uygulanır.
Kuru Cilt Nedir? Kuru cilt genellikle, cildin yumuşak ve esnek olmasına yardımcı olan su ve yağ bakımından fakirdir ve pürüzlü, donuk bir görünüme sahiptir. Kuru cilde sahip kişilerin yanakları kırmızı görünebilir; ciltlerinin daha az esnek olduğu fark edilebilir.
Karma ciltlerin en bilinen özelliği, ciltte hem yağlı hem kuru bölgelerin olmasıdır. Yanaklarda kuruluk sebebiyle pul pul deri dökülmesi oluşabilirken yağlı bölgelerde siyah noktaya yatkınlık, parlak görünüm ve genişleyen gözenekler sık görülen durumlardır.
Cilt Kuruluğu Hangi Hastalığın Habercisidir? Cilt kuruluğu atopik dermatit, sedef hastalığı, kontakt dermatit, hipotiroidi, böbrek hastalıkları ve şeker hastalığı gibi hastalıklarda sık görülmektedir. Bahsedilen önlemlerle cilt kuruluğunuz geçmiyorsa hekime başvurmanız önerilir.
5- Cilt problemleri: D vitamini düzenli aralıklarla ve yeteri kadar alınmadığı takdirde cilt problemlerine de yol açar. Ciltte kuruluk en yaygın belirtileri arasında gösteriliyor. Kişiler ne kadar çok losyon ve yağ kullanırsa kullansın cilt problemleri olanca hızıyla devam etmektedir.
D vitamini yeterli miktarda alınmadığında cilt bariyerinde bazı sorunlara neden olur. Bu sorunların en sık yaşananı ise cildin kuruyup dökülmesidir. D vitamininden uzun süre eksik kalındığında bazı cilt problemlerine de yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri