“MADDE 14 – (1) Taşınmaz ticaretiyle iştigal edilen iş yeri ikamet amacıyla kullanılamaz ve bu iş yerinde başka bir ticari faaliyette bulunulamaz.
Gayrimenkul Danışmanlığı / Emlakçılık faaliyeti gösteren işletmeler; gayrimenkul alım / satım ve kiralanmasına aracılık etme, tapu işlemlerine aracılık etme, gayrimenkul yönetim hizmeti verme, değerleme hizmeti verme ve gayrimenkul ticaretine yönelik diğer hizmetleri verme dışında herhangi bir ticari faaliyette ...
Bilindiği üzere emlakçılık işi, ofis ya da bireysel çalışma ile yapılabiliyor. Başarılı bir emlak danışmanı olarak sektörde yer edinmiş çoğu kişi bireysel çalışsa da işe yeni başlayanlar için bu pek mümkün gözükmüyor. Nedeni ise alanda yeterli tanınırlığa ve sermayeye sahip olmama.
DUVAR - Emlakçılıkta yeni dönem bu sabah itibariyle başladı. Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
Emlak danışmanı olarak ofis açabilmek ve gayrimenkul alımı satımı faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için Üniversite veya Milli Eğitim Bakanlığı onaylı emlakçılık belgesi almak gereklidir. Dolayısıyla taşınmaz ticareti yapmak için emlak belgesi kursu ile emlak danışmanlığı eğitimi almak gereklidir.
İlgili 24 soru bulundu
Gayrimenkul danışmanlığı faaliyetinin ise serbest meslek faaliyet olarak kabul edilmesi ve serbest meslek kazancına ilişkin hükümler çerçevesinde vergiye tabi tutulması gereği zaten açıktır. Ancak gayrimenkul danışmanlığı hizmetinin emlâk komisyonculuğu niteliğine de bürünmemesi gerekir.
Belge masraf karşılığı 300 TL'dir. (KDV'den muaftır.) Sadece belge almaya hak kazanan kişilerden tahsil edilir. Belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde teşvikten yararlanan kişilerden bir defaya mahsus belge masraf karşılığı tahsil edilmez.
Akla ilk gelen sermayeye dayanmayan, hizmete dayana iş kollarının başında ise emlakçılık gelir. Göründüğünden çok daha meşakatli olan ve rekabetin büyük olduğu emlakçılık hem zor hem başarılı olununca büyük getiri getiren bir sektördür.
Emlakçı olmak için bu konuda eğitim almak ve sertifika sahibi olmak gerektiğini söylemek mümkün. Bu durum seviye 5 belgesi şeklinde ön plana çıkar. Bu sertifikaya sahip olabilmek için ise üniversiteler veya MEB onaylı şekilde 100 saatlik bir emlak danışmanlık kursuna gitmek gerekir.
Bir emlakçı olarak işe başlamak çok kolay, fakat başarılı bir emlakçı olmak zor ve zaman gerektirir. Uzman kişilerden oluşan bir ekibe sahip olmalısınız. Yavaş ve ağır davranan bir yapıya sahip ofisiniz var ise aşağıda yazdığımız bilgiler size göre değil. Kontrollü bir hıza sahip olduğunuz sürece kazanırsınız.
Sonuçta, emlakçılık yüz yüze iletişime dayalıdır ve çevrimiçi iletişim ve sosyal medya aracılığıyla büyür, yani her yerden yapılabilir ve takip edilebilir bir meslektir.
Kişinin iş yeri ruhsatı ve yetki belgesi alabilmek için en az 20 m² ofis kurmuş olma şartı getirilmiştir. Bu nedenle, emlak ofisi home office şeklinde hizmet gösterememektedir.
Bu faktörler arasında emlakçının çalıştığı yer, iş tecrübesi, müşteri portföyü, emlakçının eğitim seviyesi ve iş hacmi yer alır. Ancak, Türkiye'de çalışan bir emlakçının aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 14.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Emlak Danışmanı (Seviye 4) ve Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) yeterlilik belgelerinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Belge yenilemede uygulanacak ölçme değerlendirme yöntemi nedir? b) Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan performansa dayalı sınavların (P1) yapılması.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
Zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bankalar ile sürekli iş birliği içerisinde oldukları için kredis almanız konusunda size destek olur. Tapu mevzuatları işlemlerinde size yardımcı olur. Mülkün tüm riskli noktalarını inceleyerek gelecekte meydana gelecek sorunlara karşı tedbirler alır.
Taşınmaz ticareti ile ilgili işletmelerde çalışmak isteyen kişilerin mesleki yeterliliğe sahip olup olmadığını ölçmek için sınava tabi tutulmaktadır. Bu sınavlar öncesinde kişilere gerekli olan dersler verilmektedir. seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi sayesinde emlak ofisi açılabilmektedir.
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğin ilgili maddesinde “Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması” denilmektedir. Bu sebeple Üniversite onaylı belgelerde geçerlidir.
1- Meslek odasına kayıtlı olunması, 2- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, 3- Şubelerde şube müdürünün, diğer işletmelerde ise çalışanlardan en az birinin yetki belgesine sahip olması gerekecek.
Emlak ofisi açmak için öncelikle bir işyeri açma ve işletme izni almanız gerekmektedir. Bu izin için ilgili belediyeye veya ilgili müdürlüğe başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Bir emlak danışmanı dürüst, şeffaf ve etik olmalıdır. Ayrıca, müşterilerine karşı sorumlu olmalı ve onların çıkarlarını her zaman ön planda tutmalıdır. Müşterilerine doğru bilgi vermeli, gerçekçi beklentileri sunmalıdır.
Bu belge her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl geçerli olacak. Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat da alamayacaklar. Bu konuda artık son tarih 5 Aralık. Bu tarihten sonra cezai yaptırımlar söz konusu olacağından, yetki belgesi olmayanlar taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunamayacak” dedi.
Yeni dönem resmen başladı. Artık yetki belgesi olmayan kişiler bürodan ya da internetten emlakçılık yapamayacak. Emlak alım satımında ve kiralamada belirlenen sınırın üstünde para talep eden emlakçılara ise ceza kesilecek.
Birinci Oturum; TEORİK SINAV OTURUMU (90 DAKİKA) İkinci Oturum; MÜLAKAT (SÖZLÜ) SINAV OTURUMU (30-60 DAKİKA ARASI) NOT: Teorik sınavlar, grup halinde yapılır. Mülakat sınavları ise teker teker yapılır. Bu oturumda adaylara 3 farklı konudan 20' şer olmak üzere toplam 60 tane Test sorusu yöneltilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri