Kolon güçlendirme yöntemleri arasında, betonarme bölümün artırılması, kolona yeni kesitlerin eklenmesi veyahut kolonun demir bir kafes içerisinde alınarak yeni bir destek yaratılmasıyla olmaktadır. Aynı zamanda eski ve yeni kolonun kaynaştırılması için de işlemler yapılmaktadır.
Kolon güçlendirme işlemi için beş katlı bir binayı örnek vermek gerekirse, ortalama 40 gün süreceğini söyleyebiliriz. Tabii ki belirttiğimiz gibi bu süreç, kullanılan yöntem ve materyal yapısına göre değişiyor.
Kolonlarda oluşan hasar derecesine göre bir, iki, üç ya da dört taraftan mantolama yapılabilir. Mantolama, mevcut kolon etrafına boyuna takviye donatısının yerleştirilmesi ve etrafının normal veya helozonik etriye donatısı ile sarılması ve mevcut betonun etrafının beton dökülerek kapatılması işlemlerine denir.
Kolon güçlendirme ve mantolama adıyla bilinen uygulama, betonarme kolonlar üzerindeki nihai yük kapasitesinin artırılması amacıyla yapılan işlemler prosedürüdür. Deprem bölgesinde yer alan ülkemizde, özellikle yüksek riskli yapıların kontrol edilmesi ve çeşitli yöntemlerle güçlendirilmesi konusu büyük önem taşır.
Betonarme yöntemiyle yapılacak olan kolon güçlendirme çalışmalarında kolonların etrafına yeni demirler örülüp kalıbı çakılır. Sonrasında ise eski kolon, yeni kolonun içerisinde kalacak şekilde güçlendirme işlemi yapılır.
İlgili 43 soru bulundu
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Binanın yapısına göre farklı yöntemlere başvurulur. Güçlendirme teknikleri arasında mantolama veya gömlek geçirme, yeni ve eski betonları kaynaştırma, kanat ekleme, çelik mantolama, epoksi enjeksiyonu, kolon mantolama, betonarme mantolama gibi gibi teknikler bulunur.
Yukarı maddeleri kapsayan Güçlendirme Projesi Paketi maliyeti; Yaklaşık olarak 90.000 TL ile 120.000 TL aralığında değişmektedir. (Bu fiyata yapı denetim harcı ve bina ile ilgili belediyenin talep edeceği harc, vergi tutarları dahil değildir.)
Hasarlı yerel kısımlar, basınçlı su veya hava ile temizlenip, kopan veya burkulan donatıların kesilerek kaynakla eklendikten sonra betonlanması yoluyla onarılabilir. Kirişlerin, gerekli durumda dört veya üç tarafından beton manto giydirilerek güçlendirilebilir.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.
Kolon güçlendirme yöntemleri arasında, betonarme bölümün artırılması, kolona yeni kesitlerin eklenmesi veyahut kolonun demir bir kafes içerisinde alınarak yeni bir destek yaratılmasıyla olmaktadır. Aynı zamanda eski ve yeni kolonun kaynaştırılması için de işlemler yapılmaktadır.
Güçlendirme yapılacak binada eğer ki sadece zemin ve temele güçlendirme yapılacak ise binada yaşayanlar evi boşaltmalarına gerek yoktur. Fakat Güçlendirme tüm binaya yapılacak ise binanın komple boşaltılması gerekebiliyor.
Bina ağır hasarlı veya orta hasarlı ise kullanıma uygun değildir, boşaltılmalıdır. Orta hasarda kullanıma devam etmek için güçlendirme yapılmalıdır. Hasarsız ya da Hafif hasarlı olması durumunda gerekli tadilatlar yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.
Güçlendirme hasar almış yapılara uygulanabildiği gibi henüz hasar almamış yapılara da uygulanabilir. Güçlendirmenin öncelikli amacı söz konusu yapının belirlenmiş bir sismik emniyet seviyesine taşınmasıdır. Bu nedenle hazırlanacak olan güçlendirme projeleri güncel deprem yönetmeliği esas alınarak yapılmalıdır.
Yeniden yapımla gerçekleştirilen kentsel dönüşüm yaklaşık 18 ay, güçlendirme ile kentsel dönüşüm 6-8 ay kadarsürüyor. Ayrıca güçlendirme yapılması düşünülen binanın maliyeti, yıkıp yapma maliyetinin yaklaşık 1/3'üne denk geliyor.
Riskli yapı kararı kesinleştikten sonra kat maliklerinin toplantıya çağırılması yasal zorunluluk. Güçlendirme yapılması için 4/5 çoğunluk aranıyor. Sonrasında teknik rapor ile güçlendirmenin mümkün olduğu kanıtlanıyor ve belediyeye ruhsat başvurusu yapılıyor.
Kiriş güçlendirme uygulaması bu ekstra çalışmalara göre şekil almakla beraber aynı zamanda uzman görüşüne göre de belirlenmektedir. Ortalama bir ay gibi bir süre verebiliriz.
Deprem hasarı ile ortaya çıkan kolon ve kiriş hasar onarımında epoksinin rolü bilimsel olarak açıklanmıştır. Çatlakların genişliğine, uzunluğuna ve/veya derinliğine bağlı olarak beton, zemin veya kiriş, kolon çatlakları epoksi enjeksiyonuna benzer farklı yöntemler ve teknikler kullanılarak onarılır.
Hafif çatlaklı kirişler, epoksi veya çimento şerbeti enjeksiyonu ile onarılabilir. Kirişlerde çatlak onarımında epoksi enjeksiyonu işleminin başarılı olması için, betonun yeterli dayanıma sahip olması gerekir.
Binaya yapısal malzemeler koyarak ve birbirlerine bağlayarak güçlendirmenin mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, bina maliyetinin yüzde 40'ını geçmediği sürece güçlendirmenin daha ekonomik bir çözüm olduğunu söylüyor. Şurada Paylaş! Güçlendirme yapılmadan önce binanın mevcut durumuna yönelik hesaplamalar yapılıyor.
Bununla ilgili de daire başı 100-150 bin TL'lik ilave maliyet geliyor. İnsanlar da bu işin sonunda sağ salim dışarı çıkabilir. Belki bina hasar görür ama insanlar sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir." Buna göre; Bina güçlendirme maliyeti daire başına ortalama 250 bin TL civarında yer alıyor.
Güçlendirme İçin Kullanılan Malzemeler
Ülkemizde üç farklı malzeme ile bu çalışmalar yürütülmektedir. Bunlar fiberbond, beton ve çelik olmaktadır. Özellikle kolonlara yapılan müdahalelerde bu malzemelere yer veriliyor. Eskiden bu yana en sık kullanılan malzeme ise betondur.
Binaların ayakta durabilmesi için ayaklara ihtiyacı vardır. İnsanları barındırabilmesi ve mekân oluşturabilmek için üstünün örtülmesine (plaklara) ve deprem gibi yatay gelen darbelere dayanabilmesi için de yatayda taşıyıcılara (kirişlere) ihtiyacı vardır. Dik duran taşıyıcı ayaklara kolon denir.
Özel olarak üretilen bir röntgen cihazı aracılığı ile kolon içerisinde bulunan demirlerin çapı ve adetlerin ölçümleri yapılır. Bilgisayar yardımı ile yapının 3D modeli çizilir ve ardından binaya depremin etkileri yüklenerek dayanıklılık testi gerçekleştirilir.
Hasarsız yapı elemanlarının veya yapı sistemlerinin, veya hasarlı yapı elemanlarının hasarlarının giderilmesi amacı ile yapılan onarımdan sonra, performanslarının iyileştirilmesini sağlamak üzere yapılan müdahalelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri