Emlakçı olmadan mal sahipleri gayrimenkullerini satamayacak.
Ev satışı sadece Tapu Sicil Müdürlüğü'nde yapılabilir. Ev satışı için gerekli belgeler hazırlanır ve ilgili tapu müdürlüğünden randevu alınır. Tapu randevusu ALO 181 Tapu ve Kadastro Çağrı Merkezi aranarak ya da online alınabilir. Genellikle tercih edilen yöntem bizzat başvuru yapmaktır.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Emlakçı ile Çalışmak
Çünkü emlakçının görevi sizin ile evi kiralamak isteyen kişi arasında bir aracı olarak işin en doğru ve kısa biçimde tamamlanmasını sağlamaktır. Ayrıca yapılacak kira sözleşmesi ve diğer resmi prosedürlerde de emlakçı uğraşacağından sizin açınızdan kolaylık sağlanacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
İlde konut satışı ortalama 95 gün sürüyor. Ankara'da konut satış süresi 70 gün, İstanbul'da 75 ve İzmir'de ise 80 gün sürüyor. Evin uzun süre satışta kalması değerini düşüren bir etkidir.
Ortalama bir konut satış süresi 1 ila 3 ay arasındadır. Endeksa'nın 2020 verilerine göre Türkiye'de bir evin ortalama satış süresi 77 gündür.
Ev sahibi ile alıcı arasında köprü görevi gören emlakçılarımız, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre satış üzerinden; yüzde 2'si ev sahibinden, yüzde 2'si alıcıdan olmak üzere en fazla yüzde dört (KDV dahil değil), kiralama üzerinden ise; en fazla bir kira fiyatı olacak şekilde hizmet bedeli alır.
Bazı istisnalar dışında emlakçı komisyonu alıcı ve satıcı tarafından ödenmek zorundadır.
Emlakçılık sözleşmesinde evin satımını sağlayan emlakçı komisyona hak kazanır. Emlakçı aradan çıkarılmak isteniyorsa ve bu durum cezai şart olarak sözleşmeye eklenmişse emlakçı bu kez cezai şartı isteyebilir.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Noterde işlemler tamamlandıktan sonra alıcı, satıcıya çeki teslim eder. Satıcı da çek ile bankaya giderek parayı hesabına aktarır.. Böylece kimsenin üzerinde yüklü bir miktarda nakit para taşımasına gerek kalmaz.
Tapu Müdürlüğü'ne alıcı olmaksızın satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuru yapabilir. Başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gidilerek yapılabileceği gibi online randevu alınarak da başvuruda bulunulabilir. Buna ek olarak tapuya randevuyla gidilmesini öneririz.
Tapu devir işlemi yapmak için tapu müdürlüklerine başvurmanız gerekir. İlk olarak tapu müdürlüklerinden online veya 181'i arayarak randevu talebinde bulunulmalıdır.
Emlakçı olmadan mal sahipleri gayrimenkullerini satamayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve görüşe açılan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı'na göre artık her önüne gelen emlakçılık yapamayacak.
EMLAKÇI, YAZILI VE İMZALI SÖZLEŞME OLMADAN ÜCRETİNİ VEYA KOMİSYONUNU TALEP EDEMEZ.
Ancak bu alacağa hak kazanabilmek için her halükarda emlakçı / gayrimenkul danışmanı ile mal sahibi arasındaki sözleşmenin yazılı olması gerekecektir. Yazılı bir sözleşme bulunmaması halinde komisyon ücretine hak kazanılamayacaktır.
Merhaba, emlakçı komisyonu en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak belirlenmiştir; alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
Cayma bedeli ile ilgili uygulanan oranlar, genel olarak şu şekildedir: Satıştan vazgeçilmesi halinde, ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'si oranında, 3 ila 6 ay arasında yüzde 4 oranında, 6 ila 12 ay arası yüzde 6 oranında, 12 ila 24 ay arası için yüzde 8 oranında cayma bedeli belirlenmiştir.
Taşınmazı satın alan yeni malik, kiracının tahliyesi için satın alma tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermesi gerekmektedir. Gönderilen ihtarname ile kiracıya altı aylık süre verilir. Süresi içerisinde tahliye edilmezse, yeni malik ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açabilir.
Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin tarafı evin satılmasının ardından yeni ev sahibi olur. Kira sözleşmesinin süresinin dolması halinde yeni ev sahibi dava açarak evin tahliye edilmesini isteyebilir. Kira sözleşmesinin dolmasıyla yeni ev sahibinin 6 ay beklemesine gerek kalmaz.
İşletmelerin yıllık ev satma sayısı hakkında kanunen konulmuş bir sınırlama bulunmuyor. Yalnızca satışı gerçekleştirilen her konut için vergi ödemelerin tamamlanması gerekiyor. Bir vatandaşın farklı sebeplerle yıl içerisinde birden fazla ev satışı gerçekleştirmesi kanunen direkt ticari faaliyet niteliği taşımıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri