kişiye tacir denir. Görüldüğü üzere emlak ko- misyoncuları yasalara göre tacirdir.
Emlak komisyonculuğu ve iş takipçiliği faaliyetinin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi, bu faaliyetler neticesinde elde edilen kazancın Gelir Ve. T.C. olduğunuz belge hususunda tereddüte düştüğünüz anlaşılmıştır.
Emlak komisyoncuları elde ettikleri gelirlerin ticari kazanç sayılması nedeniyle gerçek kişi işletmesi olarak gelir vergisi, kurumlar vergisine tabi bir işletme olarak ise kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorundadırlar.
Kural olarak bu sözleşmelerde simsar olarak kabul edilen emlakçı, asıl sözleşmenin akdedilmesi ile birlikte simsarlık ücretine yani hizmet bedeline hak kazansa da bazı durumlarda asıl sözleşme akdedilmese bile simsarlık ücretine hak kazanmaktadır.
Kimler Emlak Vergisi Öder? Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde taşınmazı bulunan her vatandaş emlak vergisini ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki kez ödenir. Bina, arsa ya da arazi gibi taşınmazlara ait bu vergiler belediyeler tarafından tahsil edilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı Vergi Usul Kanunu'na göre emlak ve gayrimenkul sektörüne de e-fatura kesme zorunluluğu getirildi.
200 metrekareyi geçmeyen ve hiçbir geliri olmayan mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutuyor. Engellilerin emlak vergisinden muaf olmaları için bir adet evi olması ve evin brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor. Şehit yakını dul ve emekli dul olan kişiler emlak vergisinden muaf tutuldu.
kişiye tacir denir. Görüldüğü üzere emlak ko- misyoncuları yasalara göre tacirdir.
Gayrimenkul danışmanlığı faaliyetinin ise serbest meslek faaliyet olarak kabul edilmesi ve serbest meslek kazancına ilişkin hükümler çerçevesinde vergiye tabi tutulması gereği zaten açıktır.
Emlakçı Yer Gösterme Ücreti Alabilir Mi? Peki, emlakçı yer gösterme ücreti alabilir mi? Yer gösterme parası adı altında emlakçıların kiracı ya da alıcılardan para alması kanuna yasaktır.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve arsa mülkleri için verilen bir vergi türüdür. Bina vergisi ve arazi vergisi olmak üzere ikiye ayrılan emlak vergisi, mülk sahipleri tarafından ödenir.
Kişinin sahip olduğu arsa ya da bina üzerinden alınan vergi türüne emlak vergisi denir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre ülke sınırları içerisindeki tüm yapılar bina vergisine, arsalar ise arazi vergisine tabidir.
Alım satım işleminize aracılık eden kişilere (emlakçı vb. gibi) ödemiş olduğunuz komisyon tutarları için o kişilerden fatura almanız gerekmektedir. Emlakçı firmasına özel fatura bildirim kağıdını kullanarak fatura kesilebiliyor. Bununla birlikte komisyon için de bu faturada küçük bir bildirime yer veriliyor.
Yukarıda belirtilen açıklamalara göre, oto komisyonculuğu faaliyetinin tavassut işi olarak değerlendirilmesi nedeniyle, anılan faaliyette bulunan mükelleflerin Gelir Vergisi Kanunu'nun 51/8. maddesi hükmü uyarınca basit usulde vergilendirilmeleri mümkün bulunmamaktadır.
DUVAR - Emlakçılıkta yeni dönem bu sabah itibariyle başladı. Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
Gayrimenkul Danışmanlığı / Emlakçılık faaliyeti gösteren işletmeler; gayrimenkul alım / satım ve kiralanmasına aracılık etme, tapu işlemlerine aracılık etme, gayrimenkul yönetim hizmeti verme, değerleme hizmeti verme ve gayrimenkul ticaretine yönelik diğer hizmetleri verme dışında herhangi bir ticari faaliyette ...
1- Ticaret ve Sanat Erbabı: Tacir olanlar ve ticari kazançları üzerinden vergi veren gerçek kişilerdir. Bu grupta olanlar götürü usulden yararlanamazlar. 2- Ticaret Şirketleri: Her türlü ticaret şirketi bilanço esasına göre defter tutar. Bu şirketler; Anonim, Limitet, Komandit, Kolektif ve Kooperatif şirketlerdir.
Emlakçılar, ev satışında genellikle komisyon üzerinden kazanç elde ederler. Bu komisyon oranı, pazar ve yerel uygulamalara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle emlakçılar, satış işlemi tamamlandığında, satış bedelinin belirli bir yüzdesini komisyon olarak alırlar.
Fakat şirketi kurduklarında artık serbest meslek erbabı olmaktan çıkarlar ve tacir statüsüne geçerler. Bu durumda kazançları da serbest meslek kazancı olmaktan çıkıp, ticari kazanç haline döner.
Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar.
Ticaret şirketleri: Kollektif şirketler, komandit şirketler, anonim şirketler, limited şirketler ve kooperatifler tescil edilip tüzel kişilik kazandıkları anda tacir sayılır.
Esnaf, ticari işletme işletmediğinden tacir sıfatına sahip değildir ve bu nedenle TTK hükümleri kural olarak esnaflara uygulanmaz. Bununla birlikte, TTK' da, tacirlere ilişkin bazı imkanlardan esnafların da yararlandırılmasının uygun olacağı düşünülmüş ve bu yönde özel bazı düzenlemeler yapılmıştır.
*Her konut için istisna var mı? Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.
Gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekmektedir. Emlak muafiyeti için başvurulacak konutun yazlık ev olmaması gerekir. Evde yaz kış oturulduğunun ispatı durumunda vergi muafiyetinden faydalanabilir. Gayrimenkulde bir kiracı otursa dahi emlak vergisi muafiyeti geçerli olmaktadır.
Emlak vergisi artış oranı 2023 yılı için nedir? 2023 yılı için artış oranı %122,93 olarak belirlenmiştir. Örnek olarak 2022 yılında 100 TL olan vergi tutarı 2023 yılında 222,93 TL olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri