Günümüzde kullanılan araçların büyük bir kısmında hava yastığı ve emniyet kemeri birbirinden bağımsız şekilde çalışıyor. Bu yüzden hava yastığının aktif olabilmesi için emniyet kemerinin takılı olması gibi bir zorunluluk bulunmuyor.
Emniyet Kemeri ve Airbag İlişkisi
Çarpma anında en yüksek korumanın sağlanabilmesi için iki güvenlik donanımının kullanılması gerekir. Ancak artık pek çok araçta emniyet kemeri ve hava yastığı arasında ilişki bulunmaz.
Hava yastığı kafa ve göğüs yaralanmalarını azaltmak üzere ve çarpmanın şiddeti orta ya da ciddi düzeyde ise açılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 km'nin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir.
Arabanın ön panelinde veya gösterge panelinde airbag göstergesi araç çalıştırıldığında 2-3 saniye yandıktan sonra söner. Gösterge ışığı hiç yanmıyorsa airbag patladığı için ışık iptal edilmiş olabilir.
Emniyet kemeri kullanılmadığında karşılaşılabilen olumsuzluklar şunlar: Aniden çarpışma sonucu kişi öne fırlar. Ön cam, torpido veya direksiyona çarpma sonucunda yaralanmalar meydana gelir. Yaralanma ihtimali %30 oranında yükselir.
İlgili 37 soru bulundu
Zorunluluğu olmayan kişileri şu şekilde açıklayabiliriz: - Park etme ve geri geri gitme alanlarında 25 km hızını geçmeyen sürücülerin kemer takma zorunluluğu bulunmamaktadır. - Yaralılara müdahale eden ambulanslarda hasta taşıyan özel görevi bulunan kişilerin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Emniyet kemeri güvenli bir sürüş için olmazsa olmaz olarak biliniyor. Kaza durumlarında riski en aza indiren emniyet kemerinin takılmaması para cezasına tabi tutulmana yol açıyor. 2023 yılında emniyet kemeri takmama cezası 436 TL olarak geçiyor.
Eğer araba ekspertiz yaptırırsanız da arabanızda hava yastığı açılıp açılmadığı araç ekspertiz raporu içerisinde görünecektir.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Hava yastıkları sıkıştırılmış basınç altındaki havanın veya bir gazın salıverilmesiyle şişmezler. Bir kimyasal reaksiyonun sonucunda şişerler. Bu kimyasal reaksiyonun ana maddesi "sodyum azotür(NaN3)"dür. Normal şartlarda durağan olan bu molekül ısıtılınca anında ayrışır ve ortaya nitrojen gazı çıkar.
* Yandan gelen çarpmalarda ön havayastıkları açılmaz. Yan havayastıkları varsa, önden çarpmada olduğu gibi, aynı uygun koşullar gerçekleştiğinde açılırlar. * Arkadan çarpmalarda havayastıkları açılmaz.
Bilindiği üzere bir kaza sırasında aracın hava yastıklarının açılıp açılmaması o aracın üretim teknolojisi ile alakalıdır. Aynı şekilde kazaya uğrayan her aracın hava yastıklarının açılması gerekmeyebilir.
Durduk yere veya ufak kazalar sonucunda açılmıyor. Araçların ağır hasar kayıtlı olmasının en büyük sebebi, hava yastıklarının açılmasıdır. Hava yastıklarının patlamasıyla birlikte, araçlar ağır hasar kayıtlı araçlar listesine dahil olur.
İleri düzey araştırmalarda arka koltukta emniyet kemeri kullanımının, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3'nün ve ön koltukta ölümlerin ise % 6'sını önlediği saptanmıştır. Bütün ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini % 50 oranında azaltmaktadır.
Emniyet kemeri 2,5-3 tonluk bir etkiye direnebilecek şekilde tasarlanmıştır. Tutunabileceğiniz yerler bunlar için tasarlanmamıştır. Kemerin bağlanmaması durumunda, vücut ya ön cama ya da araç içinde bir yere fırlar.
Airbagler, aracın belirli bir hızın üzerinde olduğu ve ani bir çarpma yaşandığında açılır. Eğer bir araç park halindeyse ve hareket halinde olmadan bir darbe alırsa, bu genellikle airbaglerin açılmasına neden olmaz.
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir.
Patlak airbagi anlamak için aracın kontrol paneline dikkat etmekte fayda vardır. Kontağı çalıştırdığınızda airbag lambaları 2-3 saniye yanıp geri sönüyorsa bir sorun yoktur. Ancak airbag lambaları sönmüyor veya hiç yanmıyorsa en kısa zamanda bir teknik servisle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Aracınızın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir.
Sürücüler arasında merak edilen ve tereddüt oluşturan sorulardan bir taneside, hava yastıklarının ömrü ne kadar sorusudur. Bu soru net olarak cevap taşımasa da, marka yetkilileri ve ürün uzmanları tarafından; 10 sene dolduğu takdirde, servislerde airbag kontrolü yapılmasını önermektedirler.
₺ 1750. Bu paketin tahmini uygulanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Bu süre araç tipine ve yoğunluğa göre değişkenlik gösterebilir.
Mekanik darbelerle de hasarlanabilecek olan bu parça, mutlaka değişmesi gereken önemli bir parçadır. Eğer airbag beyni bu şekilde hasar gördüyse mutlaka bu parçayı değiştirmelisiniz, çünkü hava yastığınızın açılmasını bu parça sağlıyor.
Radar Emniyet Kemeri Cezası Yazabilir Mi? 24 saat gözlem yapan kamera ve radarlar aracılığıyla trafik güvenliğini tehlikeye sokan araçlara ceza kesilebilir. Emniyet kemeri cezası da bu tür elektronik denetleme sistemlerinin kesebildiği cezalar arasındadır.
Kırmızı ışık cezası 2023 yılı için 951 TL'dir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası sadece para ödeme ile sınırlı değildir. Birden fazla kez de kırmızı ışıkta geçilirse ceza puanı olarak da yaptırım uygulanabilir. Sürücünün kırmızı ışıkta geçme ceza puanı 20'dir.
İçişleri bakanlığınca , valiliklere gönderilen genelgelerde ön koltukta olduğu gibi arka koltuklardaki yolcularında emniyet kemeri takması gerektiği vurgulandı . Arka koltukta oturan yolcunun emniyet kemeri takmama cezası da 2018 yılı itibariyle 108 tl olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri