Emprenye işleminden sonra ahşap malzemeyi uygun bir şekilde istifleyin. Emprenye işlemi sonrası ahşap üzerine boya/vernik uygulaması yapmak için en az 24 saat kurumasını bekleyin.
Emprenye işlemi fırçayla sürülerek, daldırma işlemi yapılarak ya da vakum basınç yöntemi ile gerçekleştirilebilir. Fırçayla sürerek yapılan emprenyede ağaç fırçayla boyanır ve ağacın her tarafına kimyasalın emdirilmesi sağlanır.
Emprenye; ahşabın dayanıklılığını çeşitli yollardan arttıran, ahşaba kimyasal emdirilmesi işlemidir. Bu işlem, genelde ahşaba su iticilik, neme dayanıklılık, küf ve mantar oluşumunu engelleme ve kir iticilik özelliklerini sağlar.
Bu tür emprenyeli ürünler başlangıçta genellikle kahverengi olur. Uzun bir süre güneşe maruz kaldıktan sonra ise gri bir renk alır. Emprenye işlemleri normal tahtayı kimyasal biyolojik etkilere karşı daha dayanıklı ve daha sert hale getirsede daha kırılgan hale de getirebilir.
Ahşabı korumak için; yağlı boya, pinotex, vernik ve özel koruyucularla yapılan boyama yöntemleri uygulanmaktadır. Yağlı Boya: Günümüzde ahşabın korunması için en çok uygulanan işlem, ahşabın yağlı boya ile boyanmasıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Ahşap sudan yüzeyine su girişi engellenerek ve yüzeye su iticilik özelliği verilerek korunur. Ahşap malzemesi su ile temasının sürekli olması durumunda fiziksel olarak bozulmaya başlar. Bunu engellemek için nefes aldırmayan ahşap boyası ve vernik ile ahşap yüzeyin dış dünya ile temasının kesilmesi gerekir.
En iyi ahşap koruyucu markası arasında gösterilen Permolit Ahşap Koruyucu Vernik, şeffaf görünümüyle ahşabın doğal görüntüsünü kapatmadan korur. UV ışınlarına karşı dayanıklı yapısıyla güneşin ahşaba zarar vermesini ve renginin bozulmasını engeller. Bu sayede ahşap yeni görünümünü uzun süre kaybetmez.
Emprenye Boya
Emprenye, birbirinden farklı yöntemler ile kullanılan ahşabın içerisine çeşitli kimyasal maddelerin işlemesi uygulamasıdır. Yani kısaca ahşabın içerisine kimyasalların emdirilmesidir. Ahşap zamanla mantar, böcek ve kurtçuk gibi zararlı canlılar tarafından hasar alır ve kullanım süresi azalır.
Emprenye işlemi her tür inşaat uygulamaları, cephe kaplaması, bahçe mobilyaları, çit, veranda, pergola, iskele, marina, çocuk oyun alanları, tarım alanları ve benzeri kullanılacak ahşaplar için uygulanır.
Yarı şeffaf olan bu su bazlı vernik, ahşaba nefes aldıran, UV ışınlarına karşı koruyan, yüksek performanslı bir üründür, ağır metal ve kurşun içermez.
Yarı şeffaf olan bu su bazlı vernik, ahşaba nefes aldıran, UV ışınlarına karşı koruyan, yüksek performanslı bir üründür, ağır metal ve kurşun içermez.
weber emprenye, inceltilmeksizin bir püskürtme cihazı rulo veya fırça ile yüzey doyana kadar uygulanmalıdır. Emici yüzeylerde weber emprenye en fazla dört saat ara ile iki kat uygulanmalıdır. Az emici yüzeylerde weber emprenye tek kat uygulanmalıdır. Malzemenin yüzeyde akma yapmamasına özen gösterilmelidir.
Ahşap Hangi Tür Boya İle Boyanır? Ahşap, yağlı boya ve akrilik boya türü ile boyanabilir. Kullanıcılar genellikle ahşap boyama, ahşap masa boyama, ahşap sandalye boyama, ahşap konsol boyama, ahşap dolap boyama ya da tuvale boya çalışması yaparken akrilik boya türünü tercih etmektedirler.
Kazandan süzülerek havalanması için belirlenen bir süre boyunca dinlendirilir.çıkarılan keresteler Emprenye, ahşabın nem, haşere, kurt ve mantarlaşmaya karşı dayanıklılığını artırmak amacı ile kimyasal içerikli sıvının ahşaba nüfuz ettirilmesi işlemidir.
Tanalith emprenye, yeni nesil çevre dostu yeşil ve kahverengi seçenekleriyle, su bazlı, kokusuz olarak ahşap emprenye maddeleri arasında öne çıkmaktadır. Zemin seviyesi ve zemin seviyesi üzerinde, boyanarak kullanılacak yumuşak dokulu ahşaplar üzerinde kullanıma uygundur.
Emprenyeli ahşap bağ direği, üzüm ve elma bahçelerinde meyve ağaçlarına destek olarak toprakla temas etmesini önler. Yoğun kış şartlarında bağ direkleri sayesinde meyve bahçelerinin üzerine koruma filesi çekilerek meyveler koruma altına alınmaktadır. Aynı zamanda emprenye maddesi sayesinde haşeratı uzak tutar.
Emprenye maddesi, odun hücreleri ve yüzeye sürülen sıvı arasında meydana gelen kapilar etki yardımıyla ağaç malzemeye nüfuz etmektedir. Hücrelerin çoğunun boyuna yönde yerleşmiş bulunması, emprenye maddesinin boyuna yöndeki nüfuzunun enine yönden daima daha fazla olmasına sebep olmaktadır.
Ahşap, metal, mantar, tuğla, taş, mermer, beton, ham sıva, mat seramik ve benzeri yüzeylerde, işlem yapılacak yüzey tipine göre özel yöntemlerle koruyucu özelliklere sahip çeşitli kimyasal maddeleri yüzeye emdirme ve yüzeyin içine nüfuz ettirilmesi işlemlerinin geneline Emprenye denmektedir.
Yüzeydeki eski boyalar boya sökücü ile temizlendikten sonra ZBS Ahşap Koruyucu 2 kat olarak tatbik edilir. Tatbik edilecek ahşabın nem oranının %18'in altında olması gerekir. Birinci kat tatbik edildikten yarım saat sonra boyanın yüzey tarafından emilmeyen fazla kısmı temiz bir fırça veya tüysüz bir bezle alınır.
Ahşaba zarar veren haşere ve mantarlaşmaya karşı koruyucu özelliktedir. Ahşabın nefes almasını sağlayarak uzun yıllar kullanılmasını sağlar. Astar ve vernik gerektirmediği için kullanımı kolay ve ekonomiktir. Aşındırıcı U.V. ışınlarına dayanıklıdır.
Daldırma veya Vakumlu emprenye işlerinde dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise vakumlu emprenyelerin ahşaba çoğunlukla yeşil renk vermesidir. Özellikle kapı ve pencere imalatlarında imalat sonrası vernik veya cila yapılacaksa bu yeşil renk hoş olmayan bir görüntüye sebep olacaktır.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Bunun için zeytinyağı ve limonu iyi bir şekilde karıştırmalı ve elde ettiğiniz karşımı sprey şişesine boşaltmalısınız. Daha sonra temizlemeyi düşündüğünüz yüzeyin üstüne sıkarak mikrofiber bezle ovabilirsiniz. Profesyonel Destek Almak Gerekli mi? Vazelin, ahşap parlatmada tercih edilen bir diğer yöntemdir.
Ahşap Vernik Ne İşe Yarar? Ahşap koruyucu vernik, ahşabın nemlenmesini, aşınmasını engelleyen ve dış etkenlere karşı dayanaklılığını arttıran koruyucu katman olarak kullanılan sıvı bir çözeltidir. Koruyucu katman görevi verniğin en bilindik özelliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri