Emsal karar, daha önce verilmiş bir mahkeme kararının, benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanabilmesine denir. Anayasa Mahkemesi kararları, Yargıtay kararları, Danıştay kararları gibi yüksek yargı kararlarının emsal olma özelliği yüksektir.
Emsal karar, daha önce verilmiş bir mahkeme kararının, benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanabilme olanağıdır. Yargıtay kararları, Danıitay kararları gibi yüksek yargı kararlarının emsal olma özelliği yüksektir.
Emsal karar aramak istiyorsanız, endişe etmeyin: içtihat arama sitesi olan Hukuk Work sitemizde kararları online arayabilirsiniz. Hukuk Work arama motoru, aradığınız terimleri; yazdığınız haliyle veya ekli ve de eksiz aradığı gibi; ünsüz sertleşmesi ve yumuşamasına uğramış halini ve de eş anlamlısını da aramaktadır.
Bazı davalarda, davanın taraflarından birine ulaşılamaması, davanın yıllarca sürmesine sebep oluyor. Bu durumla ilgili olarak, Yargıtay'da emsal niteliğinde bir karar alındı.
Benzer, eş, denk, "Emsal teşkil etmek" mesela, misal (örnek) kökünden gelir. anlamı (manası) başka davalara, olaylara, vukuatlara örnek, denk veya benzeri alınıp etüd taslak veya baz alınabilecek türden olabilecek herşey hukuki terim kapsamında.
İlgili 27 soru bulundu
Emsal kararın bu özelliği nedeniyle; karar aşamasına gelmemiş bir davada taraflar, kendi lehlerine karar verilmesi için benzer davalarda daha önce verilen ve kendi lehine olan kararları örnek olarak mahkemeye sunarak haklı olduklarını mahkemeye kabul ettirmeye çalışırlar.
Emsal karar, daha önce verilmiş bir mahkeme kararının, benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanabilmesine denir. Anayasa Mahkemesi kararları, Yargıtay kararları, Danıştay kararları gibi yüksek yargı kararlarının emsal olma özelliği yüksektir.
Bir mahkeme kararının emsal teşkil etmesi bazen memurlarca yanlış anlaşılmakta ve sanki mahkeme hakiminin de bu yönde bir karar vermesinin zorunlu olduğu gibi düşünülmektedir. Oysaki emsal teşkil etme, davaya bakan hakim için bir zorunluluk içermez. Sadece başka bir hakim nasıl karar vermiş, onu gösterir.
TDK açısından ele alındığında Emsal kelimesi eş biçiminde ya da benzer olan veya örnek olmak şeklinde anlatılmaktadır. Günlük yaşam içerisinde pek çok farklı durumun birbirleri ile benzerliği üzerinden ele alınır ve örneklendirilir.
Dilekçede vurgulamak istenilen yerler koyu ve daha büyük punto ile yazılıp belirginleştirilebilir. Ayrıca yazı tipi de klasik yazı tiplerinden seçilmeli, tek bir yazı tipi kullanılmalı, dilekçeye emsal karar kısımları eklenilecekse iki tırnak içine alınıp eğik yazı stiliyle yazılmalıdır.
Gerekçeli karar; mahkemenin, yargılama sonunda vermiş olduğu hükmü hangi hukuki nedenlere dayanarak tesis ettiğini detaylıca açıkladığı, maddi vakalar ile sonuç arasında mantıksal bir bağ kurduğu karara denir.
Yargıtayın onama kararı vermesi halinde karar kesinleşmiş olacaktır. Ceza davasında verilen ceza kesinleşmiş, cezanın infazı başlayacaktır. Sanık sıfatını hükümlü olarak alacaktır. Karara itiraz olarak olağan kanun yolları sona ermiş olacaktır.
Yargıtay, İstinaf ve İlk Derece Mahkemelerinin Kararlarını Denetler. İlk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza davalarının ilk görüldüğü mahkemelerdir. Yargıtay, ilk derece mahkemesi kararları istinaf incelemesinden geçtikten sonra bu kararlar aleyhine yapılan temyiz başvurularını inceleyerek karara bağlamaktadır.
KAKS yani emsal, inşaatın kat alanı kat sayısını ifade eder. Arsaya imar planı kuralları çerçevesinde en fazla yapılabilecek net metrekare inşaat alanını hesaplamada kullanılır.
Emsal inşaat alanı, imar planında belirtilen KAKS değeri ile net parsel alanının çarpılması sonucu ile hesaplanır. Bodrum ve çatı katları ile iskânı mümkün olan bütün katların, ışıklar ve hava bacaları çıktıktan sonraki alanlarının toplamını ifade etmektedir.
KAKS, diğer adı ile Emsal, bir binanın kat alanı kat sayısını ifade eder. Kat alanlarının toplamının, toplam arsa alanına göre en fazla ne kadar oranda olabileceği anlamına gelmektedir. Kısaca arsa üzerine yapılabilecek net inşaat alanını belirtir. Emsal ile aynı anlama gelmektedir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Emsal kelimesi, 'benzer olan, örnek olan ve eş biçiminde' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu veya olguyu örnek verirken ona benzer olan etkiye anlatır. Diğer bir tabirle örnek olmak şeklinde anlatılan bir kelime olarak öne çıkmaktadır.
Emsal 1 ise 2.000 m2 yüzölçümündeki bir parselde eparsel üzerinde yapılacak yapının toplam inşaat alanı, 2.000 (2.000 x 1,00) olarak bulunur.
Emsal kelime anlamı olarak eş, benzer anlamlarına gelmektedir. Bunun yanı sıra denk kelimesi ile de aynı anlamı taşımaktadır.
Yargılama sonucunda mahkeme tarafından verilen karar yazılarak taraflara imzalı ve mühürlü olarak verilir. Bu yazıya “ilam” adı verilir. İlamın son bölümünde verilen kararın kesin olup olmadığı, karar hakkında hangi merciye kaç günlük bir süre içerisinde başvurma hakkınız olduğu yazılır.
Mahkemenin verdiği her karar, prensip olarak, onun önüne gelen somut uyuşmazlık hakkında “Anayasa, kanunlar ve hukuk” çerçevesinde vicdani kanaatini ifade eder. Bu vicdani kanaatin, söz konusu Page 3 Albal Ulaş Hacettepe HFD, 11(2) 2021, 1243-1283 1245 çerçeveye uygunluğu ise kararın gerekçesiyle ortaya konur1.
İdari Yargı Kararlarının Uygulanmaması Halinde Ne Yapılabilir? Mahkeme kararlarının otuz gün içinde kamu görevlisi tarafından kasten yerine getirilmemesi halinde ilgili idare aleyhine dava açılabilecektir. Ayrıca, kararı yerine getirmeyen kamu görevlisi aleyhine de tazminat davası açılabilir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.
Emsal kararları, Yüksek Yargının internet sitelerinden de aratabilirsiniz. Ancak tam metin arama desteği bulunmadığı gibi her arama için Captcha doğrulaması yapılması gerekmektedir. Yargıtay kararları resmi sitesinde yayınlanmaktadır.
Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri