Bir emülgatör (emülsifikatör, emülsifiyer veya emüljen olarak da bilinir) bir emülsiyonu kararlı kılan, genelde sürfaktan özellikli bir maddedir.
Emülgatör nedir? Emülgatörler , zaman içinde stabil bir emülsiyon oluşumuna izin veren kimyasal bileşikler veya bunların karışımlarıdır. Emülgatörün etkinliğinde, su-yağ arayüzünde oluşan kararlı miseller oluşturmaktır. Emülgatör parçacıkları bu fazların ara yüzeyinde birikerek küresel yapılar oluşturur.
Su Daki Yağ Emülsiyonunun Tanımı
Sudaki yağ emülsiyon, yağlı fazın suda veya başka bir sulu sıvıya dağıldığı bir karışımdır. Küçük yağ damlacıkları su fazında (sürekli faz) ince bir şekilde dağılır ve bu yağ-in-su emülsiyonunu oluşturur.
Emülgatör Nedir? Emülgatör yağ ve su gibi yoğunluğu birbirinden farklı gıda maddelerinin homojen bir biçimde karışımını sağlamak için kullanılan yabancı maddeler.
Asfalt Emülsiyonları, bitüm taneciklerinin emülgatör yardımı ile su içerisinde dağılması ile oluşan bitümlü bağlayıcılardır. Sathi kaplama, yapıştırma tabakası, astar vb çok geniş uygulama sahasına sahip asfalt emülsiyonlarının parlama noktaları yoktur, yanıcı ve patlayıcı değillerdir.
İlgili 44 soru bulundu
Bitümlü solüsyonlar, bitüm ile katkıların özel yöntemler kullanılarak karıştırılması ile elde edilen karışımlardır. Bitümlü emülsiyonlar ve solüsyonlar su yalıtımına yönelik olarak kendi başına astar veya bitüm esaslı likit yalıtım ürünlerine ara ürün olarak kullanılırlar.
Asfalt (bitüm); ham petrolün doğal çökmesiyle veya rafinerilerde damıtılması yolu ile elde edilen hidrokarbon bileşimli, koyu kahverengi ile siyah arası değişen renge sahip katı/yarı katı/sıvı hallerde bulunabilen bir maddedir.
Bitkisel kaynaklı ve helal kesimle elde edilen hayvanlardan elde edilen emülgatörler helaldir (Özdemir, 1999; Chaudry vd., 2000).
Gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan emülgatörler, sağlık nedenlerine yol açabilir. Hamile kadınların emülgatör içeren gıdaları tercih etmesi önerilmez. Emülgatörler midede çeşitli hastalıklara yol açabilir, bazı kişilerde bağırsak kanserine de neden olabilir.
EMÜLGATÖRÜN ZARARLARI
Mide rahatsızlıkları, obezite ve sindirim yolu hastalıklarını pekiştiren emülgatör, tam bir sindirim sistemi katilidir. Bununla birlikte dolaşım yollarını da damarlar üzerinden yıkan emülgatör, kalp, damar ve solunum rahatsızlıklarını da etkilemektedir.
Emülgatör yerine yarısı miktarda toz jelatin kullanabilirsiniz. Yumurta, tarihte kullanılmış ilk doğal emülgatörlerdendir. Bu nedenle daha iyi bir kıvam için ekleyebilirsiniz. Emülgatör ya da toz jelatininiz yoksa 100 gram toz krem şantiyi 150 gram olarak kullanabilirsiniz.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir.
Sebze ve mikrobiyel kaynaklardan ve helâl hayvanlardan elde edilen emülgatörler helâldir.
Emülsiyon oluşma sürecine emülsifikasyon denir. Bir emülgatör (emülsifikatör, emülsifiyer veya emüljen olarak da bilinir) bir emülsiyonu kararlı kılan, genelde sürfaktan özellikli bir maddedir.
Emülgatör ve stabilazatör olarak kullanılır. Lesitin kaynağı soya olduğunda çoğunlukla “soya lesitini” olarak belirtilir ve bu durumda veganlar için kullanıma uygundur.
Gıdalarda yaygın olarak kullanılan emülgatörler: Yumurta sarısı, Lesitin, Yağ Asitlerinin Mono- ve Di-gliseritleri, guar gum, karagenan ve polisorbatlardır. Gıdaya eklenen herhangi bir katkı maddesinin Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne uygun olması gerekir.
Emülgatör, yağ ve su bazlı maddelerin homojen karışmasını sağlayan ve çok yaygın bir ürün grubunda kullanılan katkı maddesidir.
E471, bitki, balık veya diğer hayvanlardan elde edilebilir. Bitkisel kökenli olanı helaldir. Hayvansal kökenli olanı ise, hayvan ürünlerine dair genel hükümlere tabidir. Yani helal kesim hayvandan geleni helaldir.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Sistein yalnızca Japon, Çin ve Almanya'da üretilmektedir. Domuz kılı ve İnsan saçı en ucuz olduğu için de en çok domuz kılı ve insan kılından üretilmektedir.
Tedarikçilerimizin toplumsal değerlere saygılı, insan sağlığına duyarlı, yasalara tümüyle bağlı, helal üretim, paketleme ve satış anlayışı çerçevesinde faaliyet göstermelerini sağlamak, Tüm süreçlerimizi sürekli denetleyip iyileştirerek toplumun örnek gösterdiği bir firma olarak faaliyetlerimizi sürdürmektir.
Bitüm çok açışkan, siyah ve yapışkan olan yüksek hidrokarbonların karışımıdır. Bitüm kesinlikle katran(zift) değildir ! Zift , kömürden imal edilir, benzinde çözülmez.
Bu şekilde kullanımı hem insana, hem de diğer canlılara zarar verir. İçeriğinde kanser yapıcı maddeler olması sebebiyle asfaltın kendisi de potansiyel bir kanserojen maddedir. DNA hasarı konusunda da bazı bulgular elde edilmiştir. Ayrıca insanlarda üreme konusunda geri dönüşü olmayan zararlara sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri