Emziği ilk kullanımdan önce emzik ve biberon temizleyici ile iyice temizleyiniz ve sonra 5 dakika boyunca yeni kaynamış (kaynamakta olan değil) suda bekletiniz. Emziğin uç kısmında su kalmaması için bastırınız veya kurumaya bırakınız. Emziklere zarar vereceğinden emzikleri asla bulaşık makinesine koymayınız.
- Emziği kaynayan suyun içerisinde 5 dakika süre ile kaynatarak ilk temizliğini yapın. Sonraki kullanımlarda emziği doğal sabun ve ılık su vasıtasıyla güzelce yıkayın. - Yıkama işleminin ardından, emziği bol su yardımıyla, üzerinde hiçbir sabun artığı kalmayacak şekilde durulayın.
İlk kullanımda emzik, mutlaka kaynamış suda 5 dakika kaynatmak suretiyle temizlenmelidir. Emzik, geleneksel yöntem olan su ile kaynatılarak temizlenebileceği gibi sterilizatör kullanılarak da sterilize edilebilir. İlk 6 aylık dönemde emziğin her gün dezenfekte olması gereklidir.
Bebeklerin emzik kullanmaya başlaması için en uygun zaman anne memesini kavradığı ve anne memesini emmeye alıştığı zamandır. Özellikle 3 ila 4. Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Yapılan son çalışmalar gösteriyor ki emzik alan bebeklerde ani bebek ölümleri görülmüyor. Eğer bebek nazlı emiyor ve emme olgunluğu henüz gelişmemiş bir bebekse altı hafta beklenerek altı haftadan sonra emzik verilebilir.
Emzik özellikle bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işe yarayabilir. Emzik kullanımının bir bebeğin uyku süresi veya gece uyanışları üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemektedir. Emzik emmek, uçaktaki rahatsızlığı azaltabilir.
Damaklı emzik yenidoğan bebekler için iyi bir seçenektir. Ortodontik yapıya sahip olan bu emzik, bebeğin damak ve diş gelişimini olumsuz yönde etkilemez, ağız yapısını bozmaz. Ayrıca, hava alan yapısı sayesinde damaklı emzik, bebeğin emme hareketine uyum sağlayarak bebeğin ağız ve damak yapısına zarar vermez.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
Birçok evde tam da buna benzer durumlar yaşanırken “yeni doğan bebeğe emzik verilir mi?”, “emzik vermek ne kadar doğru?” gibi sorular akla gelebilir. Uzmanlara göre yeni doğan bebeklerde emzik kullanımının sakıncaları vardır. Emzik gerekli hallerde, çok sık olmamakla birlikte nadiren kullanılmalıdır.
Suda kaynatarak sterilize edin.
Emziği suda beş dakika kaynatarak sterilize edebilirsiniz.
Eğer bebeğiniz siz emzirdikten sonra da emme ihtiyacını sürdürüyorsa, bebeğinize gönül rahatlığı ile emzik verebilirsiniz.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, her kullanımdan önce güvenliğini kontrol etmek için emziği her yöne çekerek dikkatle incelemeniz önerilir.
Evde emziği temizleme
Bir bebeğin yaşamının ilk altı ayı boyunca, emziği günde en az bir kez sterilize etmeniz önerilir: emzik yere düşmezse veya özellikle kirlenmiyorsa, ancak günde bir kez yenidoğanın beşiğinde kalıyorsa yeterlidir.
Bir diğer yöntem olarak sıcak suda ( kaynatmadan) yine 2-3 dakika bekletebilirsiniz. Bibs emzikler hava akışlı olduğu için, temizleme sırasında emzik ucunun içine su dolması normaldir. Emziğin içindeki su soğuduktan sonra, emziği ucu yukarıya gelecek şekilde tutup sıkarak, emziğin içinde kalan suyu boşaltabilirsiniz.
Silikon yapay bir maddedir; sıcaklık ve UV ışınları gibi dış etkenlerden dolayı renk değişimi görülebilir. Bu renk değişimi genelde hafif bir sararma olarak gözükür; ancak bu durum hijyen ile sağlık açısından bir tehdit oluşturmaz ve emziğin kullanımını olumsuz etkilemez.
Damaksız emziklerin ucu anne memesine benzediğinden genellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde kullanılır. Daha büyük çocuklarda kullanılan damaksız emzik modelleri, damağa baskı yapabileceğinden ağız ve diş yapısını bozabilir.
En küçük delik çapına sahip olan ve az akışlı emzikler yeni doğanların kullanımına uygundur. 0-6 ay arası az akışlı emzik kullanmanız önerilir. 6-18 ay arası orta akış, 18 ay ve sonrasında bebeğinizin besin ihtiyacı artacağı içinse 3 numaralı güçlü akış özelliğine sahip biberon emzikleri tercih edilmelidir.
Özellikle, yeni diş çıkarma dönemindeki bebekler sürekli ısırma eğilimde olacağı için silikon emzik önerilir. uçuk doğal bir maddedir, elastik ve dayanıklıdır. Özellikle diş çıkartan bebeklerde kauçuk emzik kullanmak uygun olur. Ancak kauçuk emzikler, suyu içlerine emdikleri için çabuk bozulur.
Kauçuk malzemenin alternatifi silikondur. Silikon, silisyumdan oluşan doğal ve organik bir malzemedir. Silikonun herhangi bir tadı ve kokusunun olmaması, bu tip uçlu emziklerin en çok tercih edilme sebebidir. Kauçuk emziklere göre daha sert olan silikon emzikler, aynı zamanda daha dayanıklıdır.
Bebeklerde emzik kullanımı ilk aylardan itibaren başlanabilir. Yenidoğanda emzik kullanımında emziklerin üzerinde yazan ay aralıklarına dikkat etmek ve bebeğin ağzına uygun bir emzik tercih etmek önemlidir.
Philips Avent emzik çeşitlerinden ortodontik model damaklı yapısı ile bebeğin damağına tam oturarak kullanmaya olanak sağlar.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Bebekleri geceleri emziksiz uyutmak daha zor olur. Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik tercih etmeniz tavsiye edilir. Bebek uykuya daldıktan sonra ise onu uyandırmadan emziği ağzından almanız önemli.
Emzik, bebeğin emme refleksini tatmin edip onu sakinleştirerek daha kolay uykuya dalmasını sağlıyor. Bu anlamda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı tartışılmaz bir gerçek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri