Emzik, bebeği rahatlatan ve uykuya kolay dalmasını sağlayan bir yardımcı.
Emzik özellikle bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işe yarayabilir. Emzik kullanımının bir bebeğin uyku süresi veya gece uyanışları üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemektedir.
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, her kullanımdan önce güvenliğini kontrol etmek için emziği her yöne çekerek dikkatle incelemeniz önerilir.
Ayrıca uzun süreli emzik kullanımı ağız ve diş yapısının bozulmasına, konuşmanın ve psikolojik olgunlaşmanın gecikmesine, kulak ve burun hastalıklarının daha sık görülmesine neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
Emziği bırakan bebekler, ilk 3-5 gün uyumakta zorlanabilir. Bebeklerin daha kolay ve rahat uyumaları için anne babalar, ninniler söyleyerek ve kitap okuyarak bebeklerini sakinleştirebilirler.
Emzik sadece net bir telaffuzu engellemekle kalmaz, aynı zamanda pelteklik gibi konuşma bozukluklarını da meydana getirebilir. Özellikle 's' ve 'z' sesleri, etkilenen çocuklar için zorluklara neden olabilir.
Emzik kullanımı, kulak enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırabilmektedir. Uzun süre emzik kullanan bir bebekte, diş problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bebek açken emzik vermek, onun zamanında ve doğru beslenmesine engel olmaktadır. Bebek, uyurken ağzından emzik düştüğünde hemen uyanacaktır.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
Damaklı emzik yenidoğan bebekler için iyi bir seçenektir. Ortodontik yapıya sahip olan bu emzik, bebeğin damak ve diş gelişimini olumsuz yönde etkilemez, ağız yapısını bozmaz. Ayrıca, hava alan yapısı sayesinde damaklı emzik, bebeğin emme hareketine uyum sağlayarak bebeğin ağız ve damak yapısına zarar vermez.
· Anne memesigibi hareket eder, esner ve 'anne teni' hissi verir. · Karanlıkta 12saate kadar parlar. · Gün boyunca doğalışıkta yeniden şarj olur ve gece boyunca parlaklığını korur. · Bebeğinemziği kolay kavramasını sağlayarak doğal bir emzik deneyimi yaşatır.
Emzik kullanımının faydaları:
Emzik, bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin eder ve ona güven hissi verir. Emme hareketi bebek için başlı başına bir memnuniyet kaynağıdır. Çünkü doğumu izleyen haftalarda, bebeğin en güçlü refleksi emmek olur. Emzik sayesinde sakinleşir ve uykuya daha kolay dalar.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur. Bazen emzik vermek işe yarayabilir. Beslenme sırasında, her 5–10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Güçlü emme içgüdüsü olan bebekler, emziği anne memesine benzeterek, memedeyken hissettikleri tatmini emzik emerken de hissederler. Aç olduklarında emzik verilse dahi bir süre emerek emziği fırlatırlar.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
Kiraz uçlu emziklerde, emziğin siper olarak adlandırılan bölümü üzerinde havalandırma delikleri mevcuttur. Bu sayede, emzik siperi ıslak kalmaz ve emzik bebeğinizin yanaklarında tahrişe sebep olmaz. Ayrıca, emziğin dizaynının da bebeğinizin yüz yapısına uygun olması gerekir.
Bu yüzden yenidoğanlar için belli bir yaş aralığında damaklı emzik kullanımı önerilir. Yenidoğan emzik önerisi malzeme olarak ise kauçuk ve silikon olarak ikiye ayrılır. Dişleri daha çıkmamış yenidoğanlar için silikon malzemeden yapılmış emzikler önerilir.
Emzik modellerinden Kelebek Damla Uçlu Emzikler güçlü emme ihtiyacına çözüm olurken damla şekline benzeyen emzik ucu, bebeklerin damak yapısına zarar vermez. Kelebek şekline benzeyen gövdesi bebeğin burnunu rahatsız etmez.
Dr. Tancan Uysal, bebeklerin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı açısından yan etkisi bulunmadığını, emme alışkanlığına sonraki dönemde müdahale edilmemesi halinde ise ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. En sık görülen etkisi, ön açık kapanış veya ön üst ve alt dişler arasındaki boşluk oluşmasıdır(kapanma kusuru). Çocuklar ayrıca maksiller daralma (çarpık, çapraşık ve çıkıntılı dişler) riski altındadır. En iyi çözüm 2 yaşına geldiğinde emzikten ayırmaktır.
İki ürünün kullanımı da son derece olumsuz etkilere sebep olabiliyor: Biberon ve emzik kullanımı meme şaşkınlığı ve sonucunda meme reddine sebep olabilir. Çünkü emzik ve biberonun plastik tadına ve anne memesine nazaran biberondan daha hızlı akan süte alışan bebek bir daha anne memesini emerek çaba sarf etmek istemez.
Evet normal. Çünkü Bibs emzikler, çoğu emziğin askine hava akışlıdır. En yumuşak emzik ucu olma özelliğini de hava akışlı olmasına borçlu. Bu yüzden -özellikle daha küçük aylarda- emerken bir miktar ses yapar.
Emziği bu amaçla kullanmak son derece sakıncalıdır. Emzik ile bebeğiniz anne sütü almanın önüne geçerse sağlıklı gelişimi için yeterli kilo alamayabilir. Bu nedenle doktorunuzdan bebeğinizin gelişiminin iyi olduğunun onayını almadan miniğinizi emzikle tanıştırmamanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri