Gıdaları Dondurmak İçin En Pratik Yöntem Nedir? Çorbadan tatlıya, pilavdan sebzeye kadar her türlü pişmiş gıdayı saklamak mümkündür. Bu saklama işlemleri için en uygun yol ağzı hava almayacak buzdolabı poşetleri içinde muhafaza etmektir.
Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
Pişmiş yemekleri saklarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Uygun kaplar kullanmak temel kurallardandır. Tüm yemekler buzdolabında veya dondurucuda ağzı kapalı saklama kutuları ve buzluk poşetleri ile hava teması kesilerek saklanmalıdır. Buzluğa kaldırılacak gıdaların cam olmayan kaplarda saklanması gerekir.
Dondurucuda yer sorununuz varsa eğer yer kaplayan kaplar yerine kilitli buzdolabı poşetlerini de kullanabilirsiniz. Bunun için poşeti fotoğrafta görüldüğü şekilde uzunca bir kabın içine sabitledikten sonra çorbayı içine koyabilir ve ağzını kilitleyip dondurucuya yatay vaziyette koyabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
DERİN DONDURUCUDA:
Yemeklerinizi, isterseniz ağzı hava almayacak şekilde kapatılmış plastik saklama kaplarında, isterseniz de ağzı kilitli derin dondurucu poşetlerinde saklayabilirsiniz. Sulu yemeği buzdolabına koymadan önce; oda sıcaklığına inmesine dikkat etmelisiniz. Böylece bozulmalarında önüne geçmiş olursunuz.
Ancak yemeği sıcak olarak dolaba koymak buzdolabının ısısını düşürerek, buzdolabında bulunan diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle yemeği oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırın. * Dolaba kaldırdığınız pişmiş yemekleri, tüketeceğiniz zaman sanki yeniden pişiriyormus gibi kaynatın.
Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir. Suyu çok azaltılarak saklama kabına alınan, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemekler, çıkarıldığında iyice çözülmesi beklenip, karıştırılmadan ısıtılmalı. Bunun en uygun yöntemi, donmuş yemeği, mikrodalga fırında çözdürmektir.
Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın. Köfte pişirdiyseniz ve buzluğa atıp daha sonra ısıtmak istiyorsanız 3 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
► Çorbanızı sıcak ya da ılık haldeyken sakın buzluğa koymayın. Çünkü sıcak çorba hem buzdolabınıza zarar verebilir hem de bir anda soğuğa maruz kalacağından çok bozulur. ► Artan çorbaları buzlukta saklamanın en pratik yolu buzluktaki ısılara dayanıklı buzdolabı poşetleri ya da kilitli poşetlere koymaktan geçiyor.
Hamurdan çıkılır.Eller yıkanır,kurulanır. Hamurun üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek hamur toparlanır. Daha sonra hamur poşetlere ayrılır.Derin dondurucuya kaldırılır.
Pişmiş Tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir. Tabi pişmiş tavuğu başka ürünler ile karıştırmadan saklamak gerekmektedir.
çorbaları buzlukta saklamanın en pratik yolu buzluktaki ısılara dayanıklı buzdolabı poşetleri ya da kilitli poşetlerden geçiyor. Bu poşetleri geniş kapların içine açık bir şekilde yerleştirip içine dikkatlice tenceredeki çorbanızı aktarabilirsiniz.
Sulu yemekleri ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar saklanabilir. Cam veya plastik saklama kapları sulu yemekler için daha uygun olacaktır. Katı yemekleri saklamak için ise buzdolabı poşetlerinin içine yerleştirerek porsiyonlara ayırabilir ve buzlukta saklayabilirsiniz.
Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir. Sulu et yemekleri nasıl saklanır? diye merak edenler için, ağzı kapalı kapları öneriyoruz. Konserveler, etin bakteri oluşmasına yol açabilir.
Pişmiş sebze yemekleri buzdolabında 3-5 gün dayanır. Yemekte çok fazla su bulunuyorsa, o yemeğin bozulma süresi de o kadar hızlanır. Sebze yemeklerini 3-5 günü aştıktan sonra tüketmemelisiniz. Pişmiş makarna buzdolabında 3-4 gün muhafaza edilebilirken, pilav en fazla 3 gün tutulmalıdır.
-Her tür kızartma, buzlukta saklamaya uygundur. Saklama kabına alınan kızartma, hava almayacak şekilde kapatılıp, buzluğa konarak saklanır.
Kızartılmış yiyecekler: Kızarmış besinleri buzlukta muhafaza etmeyin. Bir önceki akşamdan kalan kızartılmış besinleriniz mevcut ise, en iyi fikir bunları buzdolabında muhafaza etmektir. Fakat bir daha uzun süre yemeyecekseniz derin dondurucuda değil, bu besinleri çöpe atmanız gerekebilir.
Biberleri de yıkayıp dilimleyelip hazırlayalım. Daha sonra kızgın yağda patlıcanları ve biberleri kızartalım. İyice soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya kaldıralım.
Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
Kuru bir şekilde veya haşlayarak dondurucu poşetlerine alacağınız bu bakliyatları, uzun bir süre koruyabilirsiniz. Eğer kuru bakliyatları saklayacaksanız, dondurucudan aldıktan sonra suda bekletip haşlayabilirsiniz. Haşlanan bakliyatları ise doğrudan yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Kış mevsiminde taze olarak sofralara gelen pırasayı yaz mevsiminde tüketmek çocuklarınıza çorba ve yemek yapmak için dondurucuda saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri