Bebeğin anne sütü almaya devam ediyorsa ve 6 aydan küçükse mutlaka gelişimi takip edilmelidir. Hamilelikte hormonların etkisiyle süt miktarında azalma gerçekleşebilir. Persentil eğrilerine göre en az 2 ay üst üste kilosu %25, boyu %50 altında kalıyorsa; devam sütleriyle beslenmesinin desteklenmesi gerekir.
Anne hamile bile olsa, emzirme doğal olarak sonlanana kadar devam ettirebilir. Özel sağlık durumları haricinde hamileyken çocuk emzirmede herhangi bir sakınca yoktur.
Emzirirken hamile kalmanız durumunda, bebeğinizi emzirmeye devam edip edemeyeceğinizin kararını doktorunuzla birlikte vermelisiniz. Hamile iken emzirme döneminde hormonlarınız değişeceği için gebeliğinizin doktor kontrolünde olması önemlidir.
Hamileliğin genellikle 4. ayından itibaren süt, doğacak olan bebeğin mekonyumunu atmasına yardımcı olacak şekilde kolostruma dönüşmeye başlar. Kolostruma dönüşen sütün tadı değişir. Bu değişim halihazırda emmekte olan bebeğin hoşuna gitmezse bebek emmeyi kendiliğinden bırakabilir.
Prolaktin hormonunun güçlü bir şekilde süt salgılaması için beyni uyardığı dönem ilk 4-6 aydır. Bu dönemde emziren annenin hamile kalma ihtimali düşse de bu, kesin bir doğum kontrol tekniği olamaz. Bebeğin ek besine geçmesi halinde anne, bebeğini emzirse bile bu hormonun süt salgılama gücünde düşüş yaşanır.
İlgili 15 soru bulundu
Öncellikle hamile annenin sütünün bebeğe zarar vereceği görüşü kesinle doğru değildir. Yani hamileyken bebeğinizi emzirmeniz bebeğe zarar vermez. Sadece hamilelik sırasında artan hormonların etkisi ile süt miktarında bir miktar azalma olur.
Sadece anne sütü veriliyor, ek gıda verilmiyorsa bu süre 3 aydır. En uygunu lohusalık dönemi bitiminde, yani doğum sonrası 6. hafta doktor kontrolüne gittiğinizde, hangi korunma yönteminin size uygun olduğunu doktorunuzla değerlendirmenizdir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Hamileyken tekrar hamile kalmak mümkün değildir. Gebelik sürecinde embriyonun rahme yerleşmesi ile birlikte rahim ağzı bir mukus yapısı ile kapanır.
5- Doğumdan Sonra Adet Olmadan Hamile Kalınır mı? Özellikle emzirmeyen anneler doğumdan sonra henüz adet kanaması yaşamamış olsa bile doğumdan 3 hafta sonra bile hamile kalabilir. Bu ihtimal yüksek değildir.
❓Yeni evlendim; kaç ayda hamile kalabilirim? 👫🏻Sağlıklı bir çiftin yumurtlama zamanına denk getirilen cinsel ilişki ile ilk ayda gebe kalma ihtimali %20'dir. Bu olasılık giderek artar, üç ayda %50 olur; altıncı ayın sonunda %70'i geçer. Birinci yılın sonunda ise çiftlerin %85'inin gebe kaldığını biliyoruz.
Geri çekilme yöntemi ile hamile kalanlar maalesef bazen ilk gebeliklerinde kürtaj olmak zorunda kalabiliyor. Geri çekme ve takvim yöntemi gibi geleneksel yöntemlerle her zaman gebe kalma riski mevcuttur. Ancak güvenilir doğum kontrol yöntemleri kullanılarak gebelik riski engellenebilir.
Hatta doktorların bile bebekleri emzirme süresi ile ilgili değişik görüşleri olduğunu görürsünüz. Ama bunlar aklınızı karıştırmasın. Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz.
Menopoz dönemi kadınlar için anlık bir süreç değildir. Bir kadının menopoz dönemine tam olarak girmesi için 1 yıl kadar geçmesi gerekiyor. Menopoz döneminin başlangıcı ilk 5-6 aylık dönem olur. Bu dönemde menopoz süreci tam olarak tamamlanmaz ve kadınların gebelik riski vardır.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir. Ancak bahsedilen bu belirtiler her kadında aynı şekilde olmayabilir ve erken hamilelik belirtilerinin hepsi veya birkaçı görülebilir.
Hamilelik belirtileri ilk ne zaman görülmeye başlar? Yorgunluk, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi erken hamilelik belirtileri yumurtanın döllenmesinden bir hafta sonra başlar.
Cinsel ilişkiden sonra hamilelik belirtileri genellikle 1 ila 2 hafta içinde ortaya çıkmaya başlar.
Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Kolostrum (İlk Ağız Sütü)
Protein içeriği yüksek, yağ ve şeker oranı düşüktür. İçerisinde beyaz küreler, immünglobulin ve vitamin A;K,E yüksek oranda bulunur. Kolostrum içindeki hücreler bebeği enfeksiyonlara karşı korur ve ilk kakasını kolay yapmasını sağlar. Genellikle kolostrum miktarı azdır.
Bebeği sütten kestikten hemen sonra anne sütü kesilmez. Annenin hormonlarına bağlı olmakla birlikte bir süre daha süt gelmeye devam edecektir. Bu da ortalama üç ay gibi bir süreye denk gelir. Bebeğin sütten kesilmesini takip eden ilk üç ay boyunca anne meme ağrısı çekebilir veya süt gelmeye devam edebilir.
Yine anne sütünün içinde yağ olması nedeniyle kreması bir tadı vardır. Annenin hormonları,egzersiz, ilaçlar, sigara, alkol de anne sütünün tadını etkiler.
Anne Sütü Buzdolabında Kaç Gün Saklanır? Anne sütü buzdolabında saklamak dolap için 3 gündür. Buzdolabınızın derin dondurucu kısmında anne sütünü 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Anne sütü oda sıcaklığında bırakmak istediğinizde ortalama olarak 3 saat tazeliğini koruyabileceğini unutmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri