Kavun, erik vb. meyveler bebekte ishale neden olabilir. Ayrıca kavun, erik, üzüm, mandalina, portakal gibi meyveler gaz yapıcı olabilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler azaltılmalı veya bir süre hiç tüketilmemelidir.
Bu Besinler Bebekler de Soruna Neden Olabilir
Portakal, mandalina, greyfurt, armut, şeftali, erik, ananas gibi meyveler ile inek sütü, acı biber, isot, kahve ve gazlı içecekler kararında tüketilmeli. Annelerin bu gıdaları tüketmesine bağlı bebeklerinde gaz sorunu yaşayabileceği akılda tutulmalıdır.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Ayrıca lahana, brokoli, karnabahar, bürüksel lahanası, soğan, pırasa, bezelye, bakla, turp gibi sebzeler dikkatli yenilmeli. Portakal, mandalina, greyfurt, armut, şeftali, erik, ananas gibi meyveler ile inek sütü, acı biber, isot, kahve ve gazlı içecekler kararında tüketilmeli.
İlgili 21 soru bulundu
En çok gaz oluşturan meyveler portakal, erik, armut, kayısı, şeftali ve greyfurttur.
Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik) Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler. Bezelye, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir . Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir.
Ceviz, Fındık, Badem
Ayrıca yağlı tohumların içeriğinde bulunan bazı aminoasitler süt oluşumu için gerekli olan seratoninin yapısına katılarak süt miktarını ve kalitesini artırıyor. Her gün ara öğünlerde 1 avuç içi kadar kuru yemiş yemeniz yeterli olacaktır.
Elma, şeftali, armut, erik, greyfurt gibi meyveler vücudun sindirmekte zorlandığı doğal şeker alkolü olan sorbitol içerir. Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Özellikle yatmadan önce içilen sütlü içecekler süt salınımı sağlar. Ayva, elma ve kuru meyveler kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran kompostolar özellikle şekersiz olarak hazırlandığında çok daha faydalıdır.
Her gün en az bir tane yumurta tüketilmesi ihtiyaç duyulan protein miktarını ciddi oranda karşılar. Salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri yerine işlenmemiş etler ve hayvansal yağ yerine protein bakımından zengin et ürünleri tercih edilmelidir.
Ayrıca hamileliğin son 3 ayında ve emzirme döneminde balık yağı tüketiminin IQ puanını arttırdığı bildirilmiştir. Bu nedenle hamilelerin ve emziren annelerin omega-3 tüketmesi ve ayrıca bebeğe 6 aylıktan itibaren kullanılması zeka gelişimi açısından çok önemlidir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
Anne gazlı içecek tüketirse bebekte gaz olmaz. Gazlı içecekler, sıkıştırılmış karbondioksit içeren sıvılardır. Bunlar içildiğinde açığa çıkan serbest karbondioksit midede gaz baloncukları şeklinde şişkinliğe yol açar. Ancak bu gaz baloncuklarının süt yoluyla bebeğe geçmesi fiziksel olarak imkansızdır.
Doğru: Emziren anne sık acıkır ve susar.
Süt üretimi için vücut yüksek miktarda bir enerji harcar. Bu nedenle emziren anneler daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar.
Uzmanlara göre emziren annelerin baharatlı gıdalar tüketmesinin bebek için herhangi bir sakıncası yok.
Yeşil ve siyah zeytin emzirme döneminde tüketilmesinde sakınca bulunmayan besinler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda yeşil ve siyah zeytin bebeklerde de gaz yapmamaktadır.
Her beslenmeden sonra bebeğin gazını çıkarmaya özen gösterilmelidir. Emziren anne beslenmesine özen göstermeli, lahana, karnabahar, brokoli, soğan, baharatlı yiyecekler, kuru fasulye, nohut, barbunya ve benzeri bebekte gaz yapabilecek gıdalardan uzak durmalı ve gazlı içecekler, sigara, alkol tüketmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri