Çünkü sıcaklık arttıkça mutlak nem kapasitesi artar, hava kütlesinin ihtiyacı olan nem karşılanırsa yani mutlak nem miktarı da artarsa bağıl nem oranı yükselecektir.
Sıcaklık arttıkça buharlaşma artacağından, genellikle mutlak nem de artar. Örnek; Ekvatordan kutuplara doğru mutlak nem azalır. Ayrıca yazdan kışa, gündüzden geceye geçildiğinde mutlak nem azalır.
Mutlak nem buharlaşma olanaklarına bağlıdır. Özellikle yüksek sıcaklıkta ve buharlaşmaya elverişli yüzeylerde fazla olur. Bu nedenle ekvatordan kutuplara, kıyılardan iç kısımlara ve yükseklere doğru azalır. Yazın kıştan, gündüzleri de gecelerden fazladır.
Mutlak nem Türkiye'de en fazla Akdeniz kıyılarında görülmektedir. Ekvatoral bölge ile deniz kıyılarında fazla olan mutlak nem su kaynaklarına yakın ve sıcak olan her yerde fazla olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle kutup bölgeleri, yüksek dağlar ve çöllerde mutlak nem fazla olmamaktadır.
Hissedilen sıcaklık ortam sıcaklığına, rüzgârın hızına ve havadaki nem oranına bağlı olarak değişir. Bu nedenle hava tahminlerinde hissedilen sıcaklık değerleri hesaplanırken bu etkenler dikkate alınır. Yazın nem oranının yüksek olduğu yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissederiz.
İlgili 33 soru bulundu
Hava da bu şekildedir. Bulundurabileceğinden fazla nem yüklendiği zaman fazlası yoğuşur ve yağış olarak yeryüzüne düşer.
a) Mutlak Nem: Birim hacim havada bulunan su buharı ağırlığıdır ve g/m3 olarak ifade edilir. b) Bağıl Nem: Havadaki nemin, aynı sıcaklıkta havanın taşıyabileceği maksimum neme oranıdır ve % olarak ifade edilir. c) Özgül Nem: Birim ağırlık havada bulunan su buharı ağırlığıdır ve g/kg olarak ifade edilir.
Su miktarı arttıkça mutlak nem de artar. Her bölgenin nem oranı farklıdır. Mutlak nem, bir metreküp havada bulunan nemin gram cinsinden birimidir. Bağıl nem, havadaki su buharı basıncının, aynı sıcaklıkta doymuş su oranının basıncına oranıdır.
Nem çok fazla yükselirse, camlardaki yoğunlaşma sonunda cam çerçevesine ıslanıncaya kadar boncuklaşıp yuvarlanabilir. Oradan pencerenin altındaki duvara sızarak küflenmeye ve tahta çürümesine yol açabilir. Bunlar, özellikle zamanla ciddileşirse çözülmesi gereken pahalı olan problemlerdir.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Maksimum nem yükselti ile ters orantılıdır.
Mutlak nem sıcaklık ile doğru orantılıdır. Sıcaklık arttığında, birim hacime daha fazla hava gireceği için, nem taşıma kapasitesi yani mutlak nem artacaktır. 1 m3 havanın belli bir sıcaklık tutabileceği maximum nem miktarına doygunluk nemi de denir.
Bir metreküp hava kütlesi içerisinde ölçülen su buharının gram cinsinden miktarıdır. Mutlak nem sıcaklık ile doğru orantılıdır. Ekva- tordan kutuplara doğru gittikçe, su kaynağın- dan uzaklaştıkça, yerden yükseldikçe mutlak nem azalmaktadır.
Nem ölçer, diğer adıyla higrometre, havadaki net nemi ve nem oranını ölçen alettir.
Sıcak cephe yaklaştıkça basınç yavaş yavaş düşmeye başlar, nem oranı artar, sıcaklık azalır ve rüzgar şiddetini artırarak güney ve güneybatıdan esmeye başlar.
KÖ2- Nem yani su buharı molekülleri artar ve molekül sayısı artınca diğer değişkenler sabit olursa tabi ki basınç artar (P.V=n.R.T) KÖ5- Artan nem havanın yoğunluğunun artmasına dolayısıyla açık hava basıncının artmasına neden olur.
Nem oranının yüksek olduğu zamanlarda hava sıcaklığı 0 derecenin ne kadar üzerindeyse kar olasılığı da o kadar düşüktür çünkü çiy noktası da 0 derecenin üzerinde olacaktır.
Yüksek nem oranının terlemeye yol açtığı çoğu insanın bildiği bir şeydir. Tüm bu durumlara dikkat edildiği zaman ise yüksek nemden uzak durulması gerektiği de görülür.
Nemli havanın kuru ve sıcak havadan daha az zararlı olduğu düşünülse de gerekli önlem alınmadığında nemli havaların hasta etme ihtimali daha çoktur. Kronik rahatsızlığı olanlar için nem alma cihazı uzmanlar tarafından öneriliyor.
Sıcak yaz günlerinde sıcak hava nedeniyle buharlaşma arttığından soluduğumuz havadaki nem oranı da artar. Kış aylarında da buharlaşma için gereken sıcaklık enerjisi azalacağından havadaki nem oranı azalır.
Sıcak havalarda yüksek nem olduğu zaman hissedilen sıcaklık daha yüksek olur, örneğin hava sıcaklığı 32 derece olduğu gün nem %90 ise hissedilen sıcaklık 50 derecedir, nem %70 ise hissedilen sıcaklık 41 derecedir.
sorusuna gayet açık bir şekilde cevap vermek gerekir ise evet olur burada önemli olan nem oluşumuna sebep olanı bulup yok etmektir. Nemli ortamlar her türlü eşyaya olduğu gibi insanlar üzerinde de son derece olumsuz etkiye sahip olarak zarar vermektedir.
Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı haline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir. Mesela havanın bağıl nemi %50 ise yağmur yağma ihtimali olmayabilir fakat bağıl nem oranı %95 ise büyük ihtimalle yağmur yağacaktır.
SAĞLIK Bakanlığı'nın hazırladığı tabloya göre, beklenen sıcaklık ile bağıl nem arasındaki ilişki, hissedilen sıcaklığı veriyor. Hava sıcaklığının bölgedeki nemin etkisiyle farklılık gösterebildiğini anlatan sıcaklık tablosuna göre yükselen nemle birlikte hissedilen sıcaklık oldukça fazla olabiliyor.
Bir higrometre havadaki nem seviyesini ölçer ve bağıl nem oranını gösterir (%100 bağıl neme sahip hava, doymuş ve bünyesinde daha fazla nem tutamayan havadır). İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri