Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Her gün 2-3 bardak süt- yoğurt-ayran, Sebze ve meyve grubundan 5-6 porsiyon, Tahıl grubundan 5-8 porsiyon, Et- yumurta ve proteinlerden 3-4 porsiyon (1 adet yumurta ve 90 g et / tavuk / balık) tüketerek lohusalık dönemi beslenme gereksinimini karşılar.
Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur. Sıvı alımını sadece su ile değil meyve suları, komposto ve bitki çayları ile de alabilirsiniz. Hazır meyve suları, ve gazlı içeceklerden bu süreçte uzak durmanızda fayda vardır.
Gece acıkmalarınızı leblebi, yulaf yoğurt meyve karışımı, yoğurt yanında galeta, kefir tüketerek bastırabilir, aynı zamanda kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Helva, şekerli komposto, baklava gibi yüksek kalorili ve kilo artışına neden olabilecek şekerli besinler sütünüzü artırmaz.
Elma, şeftali, armut, erik, greyfurt gibi meyveler vücudun sindirmekte zorlandığı doğal şeker alkolü olan sorbitol içerir. Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Meyvelerin bazıları gaz yapmaz. Bu yüzden elma, mandalina ve portakal gibi besinler rahatlıkla tüketilebilir. Pirinç emziren anneler için gayet güzel bir besin kaynağıdır. Bu yüzden pirinci kahvaltı hariç diğer besinler ile kolay bir şekilde hamileler ya da emziren anneler tüketebilir.
Tahıl ve baklagiller bebeklerde gaz yapabilir!
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durun!
Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik)
Çay, kahve, kola mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Nezlede kullanılan bazı ilaçlar süt üretim hormonu olan prolaktini ve dolayısıyla sütün üretimini azaltıyor. 'Çok fazla su içersem sütüm bol olur' anlayışı doğru değil. Aşırı su içme çok süt üretileceği anlamına gelmiyor. Emziren anne susadıkça içmeli.
Bu Besinler Bebekler de Soruna Neden Olabilir
Portakal, mandalina, greyfurt, armut, şeftali, erik, ananas gibi meyveler ile inek sütü, acı biber, isot, kahve ve gazlı içecekler kararında tüketilmeli. Annelerin bu gıdaları tüketmesine bağlı bebeklerinde gaz sorunu yaşayabileceği akılda tutulmalıdır.
Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? Emziren anne, günde 6 öğün az ve sık beslenmelidir. Her öğünde 5 temel besin grubundan (et, süt, sebze-meyve, tahıl, yağ) besinleri yeteri kadar ve dengeli olarak tüketmelidir. Besin grupları 6 öğüne eşit olarak paylaştırılmalıdır.
Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır. Kuru meyvelerin anne sütünü artırmasını sağlayan faktör içeriğinde bol miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunmasından kaynaklanır.
Süt / Ayran: Anne sütünü artırmanın ilk yolu sıvı tüketimini artırmaktır. Bu sıvıların başında da önemli protein kaynağı olan ve kalsiyumdan zengin süt ve ayran gelir. Sütü yağsız, ayranı ise yağsız ve tuzsuz tercih edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri