Güzel ahlâk sahibi olan kimse, edeplidir, az konuşur, hatası azdır, kimseyi gıybet etmez (çekiştirmez), Allah için sever, Allah için düşmanlık eder. Emaneti korur, komşu ve arkadaşını gözetir. Bütün iyi huyların başı ise haya (utanmak) tır.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
yardımlaşmayı ve paylaşmayı; kendilerini ve sorumluluk sahibi oldukları kimseleri günahtan, kötülükten uzaklaştırmayı gaye edinen güzel ahlak sahibi kimselerdir. Bizler, ahlâkî olarak yapılması gereken davranışlara iyi; yapılmaması gereken Davranışlara da kötü deriz.
İlgili 17 soru bulundu
Hoşgörülü ve affedici olmak, alçak gönüllü olmak, gurur ve kibirden uzak durmak, kötülüğü iyilikle savmak, başkalarına iyilik etmek, Kimseyi hor ve hakir görmemek, doğru olmak, doğru söylemek, söz ve davranışlarında samimi olmak, yumuşak huylu ve güler yüzlü olmak, âdil davranmak, adam kayırmamak, rüşvetten, iltimastan ...
"Güzel ahlak güler yüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir." "Güzel ahlak, kimseyle çekişmemek ve kimseyi çekiştirmemektir." "Güzel ahlak, eziyet vermemek ve meşakkatlere katlanmaktır." "Güzel ahlak, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeye çalışmak demektir."
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Güzel ahlâk sahibi olan kimse, edeplidir, az konuşur, hatası azdır, kimseyi gıybet etmez (çekiştirmez), Allah için sever, Allah için düşmanlık eder. Emaneti korur, komşu ve arkadaşını gözetir. Bütün iyi huyların başı ise haya (utanmak) tır. Güzel ahlâk sahibi olan bir kimsenin, kötü huylu bir hanımı vardı.
Başkalarına zarar vermekten kaçınma, verilen sözleri tutmak, başkalarını kötülememek, fakirlere yardım etmek gibi kurallar objektif ahlak kurallarıdır. Ahlak kurallarını ihlal edenlere toplumca ayıplanma, toplum dışına itilme gibi manevi yaptırımlar uygulanır.
Ahlak, insan ilişkilerinde “iyi” ya da “doğru” veyahut “kötü” ya da “yanlış” olarak adlandırdığımız değer yargılarını ifade eder. Ahlak felsefesi (moral philosophy) ise insan yaşamının ahlaki boyutu ile ilgilenen bir felsefe disiplinidir.
Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı. Kadınların haklarına çok dikkat eder, komşu hukukunu gözetir, hayvan hakları hususunda titizlik gösterirdi.
İnsanın güzel, doğru ve iyi davranışlarda bulunması; çirkin, yanlış ve kötü olan davranışlardan uzak olmasıdır. 3- “Ahlâklı” kime denir? Olumlu anlamda güzel davranışlı ve iyi huylu kimselere denir.
geleneksel ahlak, • teolojik ahlak, • metafizik ahlak, • rasyonel ahlak, • pozitif ahlak, • deterministik ahlak, • fizyolojik ahlak, • sosyolojik ahlak, Page 6 İş Ahlakı Dergisi 114 • psikolojik ahlak olarak sınıflandırılır (Dranaz, 1972, s. 122–127; Güriz, 2007, s. 13–20; Hançerlioğlu, 1991).
DİN GÜZEL AHLAKTIR
İslam dinine göre güzel ahlaklı kişilerin ahiret yaşamı güzellik ve mutlukla çevrilidir. Güzel ahlaklı olan insanlar başkalarına karşı kıskanç, kibirli, alaycı ve yalancı olmaktan çekinir. Bunun aksine çevresindeki insanlara, hayvanlara ve bitkilere karşı sağduyulu ve merhametli davranır.
Ahlak ve etik terimleri ayrı ayrı alanlara ait olmakla birlikte yanlış olarak birbiri yerine kullanılabilmektedir. İslam ahlak anlayışına ait kitaplarda ahlak genel olarak ferdi ahlak, aile ahlakı, devlet ahlakı şeklinde bölümlere ayrılır.
Ahlak, bir toplumda bireylerin benimsedikleri, uymak zorunda bulundukları davranış biçimleri ve kurallardır. Sosyalleşme süreci içinde Ahlak, “yanlış ve doğruyu ayırma” konusunda bilinçlenmesiyle ilgilidir. Ahlaki gelişim, kişilik gelişiminin en önemli öğelerinden biridir..
İnsanlara karşı kaba olmaktan kaçınarak saygı göstermek. Şefkat ve nezaket sahibi olmak. Gişe vb. yerlerde sıraya uyarak ilerlemek. İbadet yapılan yerlerde kötü davranış sergilemekten kaçınmak.
geleneksel ahlak, • teolojik ahlak, • metafizik ahlak, • rasyonel ahlak, • pozitif ahlak, • deterministik ahlak, • fizyolojik ahlak, • sosyolojik ahlak, Page 6 İş Ahlakı Dergisi 114 • psikolojik ahlak olarak sınıflandırılır (Dranaz, 1972, s. 122–127; Güriz, 2007, s. 13–20; Hançerlioğlu, 1991).
Ahlak kuralları hukuk kurallarından daha geniş bir kapsama sahiptir. 2.Ahlak kuralları kişilere yükümlülük yükler ama yetki vermez. Hukuk kuralları ise yükümlülük yüklerken yetki de verir. 3. Ahlak kurallarının yaptırımı toplum tarafından ayıplanma, kınanma gibi manevi bir yaptırımdır.
Ahlak kuralları biri öznel, diğeri ise nesnel ahlak kuralları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. birbirleriyle olan ilişkilerinde davranış şekillerini gösteren ahlak kurallarıdır. İnsanlar birlikte yaşamak zorundadırlar.
Ahlak, doğuştan ya da sonradan kazanıldığı güzel davranışlara denir. Ahlaklı insan toplum tarafından sevilir ve insanlarla anlaşması kolaylaşır.Ahlaklı insan cömert olur,herzaman doğru söyler,yardımsever olur, fedakar ve merhametli olur. Bu özelliklere sahip olan insan hem ahiret hayatı hem de dünya hayatı güzelleşir.
Ahlak, toplumdaki bireylerin güvenlik, huzur ve mutluluk içinde ya- şamalarına yardımcı olur. Bu nedenle toplumun barış ve huzuru için insanların ahlaklı olup olmamaları önemlidir. İnsanlar, sahip oldukları ahlaki özelliklerini büyüme ve gelişme süreçlerinde kazanırlar.
Kur'an ve Sünnet'e göre hakkında nas bulunan konularda yükümlülüğün ve dolayısıyla ahlâkın kaynağı dindir. "Allah ve Resulü bir şeye hükmedince, artık mümin erkek ve kadınlara işlerinde bir seçme hakkı kalmaz. Her kim Allah ve Resulü'ne isyan ederse apaçık bir sapıklığa düşmüş olur" (el-Ahzâb 33/36).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri