Kısa cevap internetin sahibi yoktur. Çünkü internet elle tutulamayan ve bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla çalışan bir mantığa sahiptir. Bir bilgisayar internete erişiyorsa artık o da internetin bir parçasıdır. Yani internet bilgisayarların birbirleriyle bağlanmasından sonra doğan bir adıdır.
www - İlk modern internet ağı ve W3C
Bugün kullandığımız bu büyük ağın ilk modern protokolleri ve kodları İsviçre-Fransa sınırında yer alan CERN araştırma laboratuvarlarında 1989 yılında Tim Burners Lee tarafından yazıldı.
İnternet bundan tam 30 yıl önce İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de çalışan İngiliz yazılımcı Tim Berners Lee tarafından icat edildi.
İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir. 1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü.
Çünkü interneti kim kontrol ediyor sorusunun yanıtı, açık bir biçimde ABD olarak veriliyor. Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var.
İlgili 36 soru bulundu
12 Nisan 1993'te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD'deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk internet bağlantısı kuruldu. Bugün ülkemizde internet kullanımının 25. yıl dönümü.
Çin, Myanmar, Suudi Arabistan ve İran'da da hükümetin izin vermediği sitelere girmek tamamen yasak ve bu ülkelerin bazılarında elektronik postalar filtreleniyor.
İnternet kullanıcıların çoğu interneti bilgi edinmek için kullanıyor. Oranları ise %63. Google, Youtube ve Facebook dünya genelinde en çok ziyaret edilen siteler. Google'ın arama motoru pazar payı %91.4.
7.İnternet
Bunun için Kahn ve Cerf genellikle internetin mucitleri olarak anılır. 1989 yılında bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee'nin CERN'de (Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü) çalışırken World Wide Web'i icat etmesiyle internet daha da gelişti.
Dünyanın ilk internet sitesi ve bağlantısı
Dünyadaki ilk internet bağlantısı ABD'nin Los Angeles kentindeki California Üniversitesi'ndeki (UCLA) bir bilgisayar ile aynı eyalette bulunan Stanford Üniversitesi arasında 29 Ekim 1969'da kuruldu. İki bilgisayar da küçük bir ev boyutundaydı.
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler hâlinde transfer edilir.
World Wide Web, 1989 yılında CERN'de çalışan İngiliz bilim adamı Tim Berners-Lee tarafından icat edildi. World Wide Web'in amacı, bilim adamları arasında otomatik bilgi paylaşımını kolaylaştırmaktı. Şu an ise, bilginin web sayfaları aracılığıyla yayılmasına adanmış bir projedir.
Vinton Gray Cerf (İngilizce telaffuz: [ˈsɜrf]; d. 23 Haziran 1943), Amerikalı internet öncüsü. "İnternetin babası" olarak adlandırılan kişilerden biridir. Bob Kahn'la birlikte geliştirdiği TCP/IP ile 2004 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmış, 2016 yılında ise Royal Society üyeliğiyle onurlandırılmıştır.
Dijital ağındaki paket tasarımlar ise başta ABD olmak üzere Fransa ve İngiltere'de bulunan laboratuvarlarda geliştirildi. İnternet tarihte yerini alırken bir yandan da ABD Savunma Bakanlığı, ilk protokol olan ARPANET'i kullanmaya başladı.
1989'da CERN, Avrupa'nın en büyük internet düğümüne sahip olduğundan Tim Berners-Lee, hiper metine internet ile katılma fırsatı buldu. Tim Berners-Lee burada hiper metin fikrini TCP protokolü ve alan adı sistemi ile birleştirerek World Wide Web'in doğmasını sağladı.
Güney Asya ülkesi olan Singapur, Speedtest tarafından açıklanan listede dünyanın en hızlı internet ortalamasına sahip. Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
Raporun 43. sayfasında ise internet hızı en yavaş ve en hızlı olan 10 ülkenin bulunduğu tablolar paylaşılmış. Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS).
İngiltere'de yapılan ve nüfusu 1 milyonun üzerinde olan ülkeleri kapsayan araştırmaya göre, 2023 yılında dünyada en hızlı internet hızına sahip ülke geçen yıl olduğu gibi yine Tayvan oldu. Tayvan'da ortalama indirme hızı 153.51 Mbps olurken, bu ülkeyi 152.45 Mbps ile Fransa izledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre internete erişim imkânı olan hane oranı yüzde 94,1 oldu.
İlk ortaya çıkan ARPANET, büyüyerek İnternet olmuştur. İnternet, pek çok farklı tasarıma sahip birbirinden bağımsız ağların varlığı fikrine dayanır. Paket anahtarlamalı ağ olan ARPANET ile başlayan süreç daha sonra paket uydu ağları, yer tabanlı paket radyo ağları ve diğer ağlar ile devam etmiştir.
Bu insanların yüzde 57'si kentsel alanlarda bulunuyor. Kaç internet kullanıcısı var? 2022 Nisan ayı itibarıyla Dünya üzerinde 5 milyardan fazla internet kullanıcısı bulunuyor. Toplam nüfusun yüzde 63'ü artık internete erişebiliyor.
Buna göre dünyada internet verisi kullanmanın en pahalı olduğu ülke Zimbabve ve en ucuz olduğu ülkeyse Hindistan. İngiltere merkezli Cable firması, internetin olduğu 230 ülkede 1 gigabyte'lık (gb) veri kullanımının ortalama fiyat listesini çıkardı.
Öyle ki halkın genelinin birçok temel ihtiyaca ulaşmasının pek de kolay olmadığı Hindistan'da bile internet kullanıcılarının sayısı büyük bir hızla artıyor. Son açıklanan raporlara göre Hindistan, ABD'yi geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci internet kullanıcısı haline gelmiş durumda.
Listenin başında 2 dakika 58 saniye ile Liechtenstein var. 221 ülkenin yer aldığı bu listede ortalama internet hızı 24,83 Mbps iken 5 gb filmi ortalama indirme hızı ise 2 saat 12 dakika 21 saniye seviyesinde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri