Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
Ilık bir banyo kanalları rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sıcak – soğuk kompres terapisi yapmak, göğüs kanallarını açarak rahatlatabilir. Sıvı tüketimini arttırmak da sütün kanallardan kolayca çıkmasına yardım eder. Bebeği daha sık emzirmek ya da göğüs pompası ile süt sağmak ve göğüsteki sertliği almak önemlidir.
Bebeğinizin dil yapısı emzirme döneminde ağrıya sebep olabilir. Bazı miniklerin dil yapısı memeye doğru şekilde tutunmalarını engeller. Bu durum meme ucunda ağrı yaratabilir. Bebeğiniz emmeyi bitirmeden memeden çekmemelisiniz.
Bir kadının memesinin ağrımasının birçok sebebi olabilir. En yaygın olanı ise adet öncesi sendromun en yaygın belirtilerinden biri göğüs ağrılarıdır. Aynı zamanda hamilelik, emzirme, süt kanallarının tıkanması, kistler, apseler ve nadir de olsa meme kanseri sebebiyle memede ağrı görülebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Emzirmeye yeni başlayan kadınların göğüslerinde hassasiyet hissetmesi normaldir. Ancak emzirme sırasında ağrı ve yanma hissi oluşuyorsa, bu durum mastit olgusuna işaret ediyor olabilir. Mastitin en sık görülen belirtileri şu şekildedir: Memede şişlik, kızarıklık, hassasiyet, ağrı, lekelenme.
Ağrılı durumlarda ılık duş alınması, memeye sıcak ıslak kompres uygulanması ve ağrı kesiciler kullanılması yararlıdır. Meme başından kan ve irin gelmediği sürece emzirmeye devam edilmelidir. Tedaviye geç başlanırsa veya antibiyotik tedavisi yetersiz kalırsa memede apse gelişebilir ve cerrahi müdahale gerekebilir.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Süt meme başından uygun şekilde boşalmazsa, kanallar iltihaplanır ve şişmiş olarak tıkanmış süt kanallarına yol açar.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Eğer bebek memede uygun biçimde tutulmuyorsa iyi ememez ve annenin meme başları zedelenip acıyabilir.
Mastit olan hasta öncelikle ağrı yakınması ile doktora başvurur. Ağrıya eşlik eden diğer bulgular ise kızarıklık, lokal ısı artışı, şişlik, meme dokusunda apseleşme, bazen akıntılar, genel vücutta ateş yüksekliği, kırgınlık ve kol ağrısı olmaktadır.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Mastitin Önlemesi ve Tedavisi
Memede süt birikmesini önlemek için de yapabileceğiniz en iyi şey bebeğinizi sık sık emzirmektir. Ayrıca mastit olan memeden bebeğinizi emzirmenin hiçbir sakıncası yoktur. Hatta mastit meme olanı daha sık emzirmek ve daha uzun emzirerek memede süt birikmesini önleyebilirsiniz.
Memede süt birikmesi, şişme ve kızarıklık; Her iki memenin iyi boşalmaması sonucunda süt kanallarında kalan sütler nedeniyle annenin memesinde şişme görülebilir. Anne bebeğini emzirdiğinde meme içlerindeki sütler boşalır ve meme yumuşar.
Zengin C vitamini içeriğine sahip olan çilek, portakal, mandalina, elma, kayısı, taze üzüm, ayva, kiraz, karpuz, kavun, şeftali, avokado gibi meyveler de anne sütünü arttırıcı özellik gösterir.
Anneye biraz ağrılı da olsa gerek kendi tedavisi açısından ve gerekse de bebeğin sağlığı için emzirmenin önemi anlatılmalıdır. Bu mümkün olmazsa memenin pompa ile de olsa boşaltılması gerekir. Aksi takdirde meme iltihabı memeden patlayıp bebeğin ağzına bulaşabilir ve bebek için kötü sonuçlar doğurabilir.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor. Zamanında müdahale edilemeyen vakalarda ciddi septik tablolar oluşabiliyor. Emziren anneler penisilinler, alerji varsa sefalosporin, klaritromisin, eritromisin benzeri antibiyotikler kullanabiliyor.
Memede enfeksiyon en sık emzirme sırasında ortaya çıkar. Normalde bebeğin ağzında bulunan bakteriler meme başındaki bir çatlaktan süt kanallarına girerek enfeksiyona sebep olurlar. Ağrı, ısı artışı, şişme, kızarıklık ve bazen kitle oluşumu gibi bulgular ile ortaya çıkar.
Mastit genellikle emziren kadınlarda görülen ancak herkesi etkileyebilecek bir meme enfeksiyonudur. Meme dokusunda şişlik, kızarıklık ve ağrı ile kendini gösterir. Mastit tedavi edilmezse abse adı verilen iltihap dolu bir kese oluşabilir. Mastit tedavisi kişinin semptomlarının şiddetine bağlıdır.
Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur? Hormonal düzensizlik, memenin fibrokistik hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, kas-iskelet problemleri, mondor hastalığı, travma, ilaç yan etkileri, memenin kitlesel lezyonları, emzirme ile ilişkili problemler memede ağrıya neden olabilir.
Emzirme dışı memede oluşan mastitlerden periduktal mastit, meme başı etrafında başlar ve % 90 sigara ile ilişkidir. Yaş ortalaması 35 olan genç hastalarda görülür. Sigaranın meme başı arkasındaki süt kanallarında tahribata yol açtığı ve bakterilere karşı eğilimi arttırdığı düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri