Diş sızlamalarının nedenleri arasında birçok şeyi sayabiliriz. Bunlara; dolgulu dişlerin eskimesine, kırılan dişler, dişlerde çürük oluşumu, yanlış diş fırça kullanımı ve yanlış diş fırçalama teknikleri gösterilebilir. Diş etindeki iltihap oluşumları sızlamalara örnek gösterilebilir.
Her diş ağrısı çürükten kaynaklanmamaktadır. Dişler etrafındaki kemik dokusunu kaybettiğinde, diş eti rahatsızlıklarında ya da gece diş sıkma sonucu o bölgede oluşan stres ve gerginlikte diş ağrılarına sebep olabilmektedir.
Ağız bakımını yeterli kadar yapmamak, gargara ve diş ipi gibi ürünler kullanmamak ve dişleri yanlış fırçalama teknikleri diş eti ağrısına neden olan başlıca faktörlerdir. Ayrıca diş eti iltihabı, diş travması ya da diş çürümesi de diş eti ağrısına neden olabilir.
Diş hekimleri çürük sorunu olmamasına rağmen diş sızlaması sıkıntısı çekenlere hassas dişler için olan diş macunu ve yumuşak uçlu diş fırçası kullanımını öneriyor. Dişler dairesel hareketlerle doğru bir şekilde fırçalanmalı, sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Diş eti, damak ve dil temizliğine dikkat edilmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Diş sızlamalarının nedenleri arasında birçok şeyi sayabiliriz. Bunlara; dolgulu dişlerin eskimesine, kırılan dişler, dişlerde çürük oluşumu, yanlış diş fırça kullanımı ve yanlış diş fırçalama teknikleri gösterilebilir. Diş etindeki iltihap oluşumları sızlamalara örnek gösterilebilir.
Diş hassasiyeti her hastada farklı şekilde ve farklı seviyede ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bazı hastalarda kendi kendine ortadan kalkabilen bir durum olduğunu belirtelim.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur.
Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat iltihabın çok büyük olması ve 4-5 günden uzun sürmesi durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Tuzlu su ile gargara yapmak, Ağrıyan bölgeye buz küpü ve benzeri şekillerde soğuk uygulamak, Diş etinin ağrıyan kısmına karanfil veya zerdeçal tozu sürmek, Ağrı yapan bölgeye ılıtılmış papatya poşet çayı koymak olarak sayılabilir.
Sağlam dişlerin ağrımasının nedenlerinden bazıları şunlardır; Diş eti hastalıkları ve diş eti çekilmesi sorunları Sinüzit. İki dişi arasında sıkışan yemek kalıntılarının dişlerde oluşturduğu baskı
Dişin kök yüzeyinde koruyucu mine tabakası bulunmamaktadır. Bu durum soğukta dişlerin sızlamasına sebep olur. Bakteri plaklarının sebep olduğu diş taşları da dişlerin yüzeylerinde birikerek dişeti çekilmesine neden olur ve dişlerin kök yüzeylerini açığa çıkartır.
Günlük hayatta karşı karşıya kalınan stres diş sağlığını da bozuyor. Aşırı stres nedeniyle meydana gelen ve tıptaki adıyla Bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma; dişlerde kırılmalara, hassasiyet, sallanma, hatta baş ve çene ekleminde ağrı nedeni.
Diş sızlaması bazı durumlarda kendi kendine geçebilir. Diş dolgusu, kanal tedavisi ve dişin çekilmesi diş sızlaması durumlarında kesin tedavilerdir. Diş Sızlamasına Evde Ne Yapabilirim? Tuzlu su, papatya çayı, anason ve sarımsak başta olmak üzere çeşitli yöntemlerle diş sızlamasına evde çözüm bulunabilir.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Diş hekimine ulaşmadan önce evde diş ağrınızı geçici olarak hafifletebileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır: Evde bulunan parasetamol ve iboprofen içeren ağrı kesicilerden içebilirsiniz. Ağrınız şiddetlendiği için gereğinden fazla ve sıklıkta içememeli ve dozajı geçmemelisiniz.
Özellikle çürük problemi yaşıyorsanız ağız çalkalama suları diş hassasiyetinizin azaltılmasında oldukça etkilidir. Ağız gargarasını günde bir veya iki kere kullanabilirsiniz. 1 dakika boyunca ağız çalkalama suyu ile ağzınızı çalkaladıktan sonra tükürün ve en az 30 dakika herhangi bir şey yiyip içmemeye özen gösterin.
Diş en dış kısmını kaplayan mine tabakasındaki bütünlüğün bozulması sonucunda, kök kısmına doğru uzanan mikro sızıntı yerleri oluşabilir. Sıcak veya soğuk içecek veya besinlerin tüketilmesi sırasında bu sızıntılar aracılığıyla kökte ağrı meydana gelebilir. Bu duruma diş hassasiyeti denir.
Diş eti iltihabının bulunduğu bölgede acı yanma ve sızı şeklinde acı meydana gelmesi kaçınılmazdır. Ağızda oluşan tüm sorunlar gibi diş eti iltihabı olduğunuz zaman da konuşurken bir şey yerken ya da bir şey içerken zorlanacağınız için daha ılık ve sıvı gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
Normal koşullarda herhangi bir ağrı şikâyeti bulunmazken yalnızca sıcak ya da soğuk ile dişin temas etmesi sonucu sızlama oluşabilmektedir. Diş sızlaması ile birlikte sıklıkla sıcak veya soğuk hassasiyeti görülmektedir. Çiğneme esnasına ağrı meydana gelebilmektedir.
Bakterilerin neden olduğu diş kökü enfeksiyonu her yaşta görülebiliyor. Dişte oluşan bir kırık, çürük veya boşluktan girebilen zararlı bakteriler diş köküne ulaşarak enfeksiyona sebep olabiliyor. Tedavi edilmeyen bir diş kökü enfeksiyonu, tüm vücuda yayılarak sepsis gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Meyve ve sebzeler içinde en iyi seçenek sert, katı ve gevrek olanlardır. Dişler için faydalı olan meyve seçenekleri arasında elma, çilek ve armut vardır. Bazı iyi, gevrek sebzeler arasında ise brokoli, tatlı patates, havuç, kabak ve kereviz bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri