İtalya'da işsizlik oranı düşüyor İstihdam alanında son aylarda görülen olumlu gelişmeye rağmen İtalya, AB'de en yüksek işsizlik oranına sahip ülkeler arasında gösteriyor. AB ülkelerinde haziran ayında işsizlik oranının yüzde 5,9 olduğu açıklanmıştı.
İtalya'da işsizlik maaşı 2018 yılından itibaren aylık 314 Euro'dur. İtalya'da işsizlik maaşı her ay %3 daha az verilmektedir. İtalya'da işsizlik maaşı için işten çıkarılmadan önce 2 yıl içinde aktif olarak 30 gün çalışmış olmak veya işten çıkarılmadan önce 4 yıl içinde 13 hafta boyunca çalışmış olmak gerekmektedir.
İtalya ekonomisi, Euro bölgesindeki en büyük 3. ulusal ekonomi, nominal GSYİH'ya göre dünyanın en büyük 8. ve SAGP GSYİH'ye göre en büyük 12. ülke ekonomisidir. İtalya gelişmiş büyük bir ekonomiye sahiptir ve Avrupa Birliği, Euro bölgesi, OECD, G7 ve G20'nin kurucu üyesidir.
(2021-4. çeyrek) İşsizlik oranın en yüksek olduğu ülke yüzde 13,7 ile Kosta Rika. Ardından yüzde 13,4 ile İspanya, yüzde 13,1 ile Yunanistan ve yüzde 12,5 ile Litvanya geliyor. İşsizliğin en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 2,2 ile Çekya, yüzde 2,7 ile Japonya ve yüzde 3,1 ile Polonya.
Önceki yıla göre ilk 7 büyük ekonominin sırası değişmezken, 2021'de 8'inci sırada olan İtalya, 10'uncu sıradaki Rusya ile yer değiştirdi, Kanada ise 9'uncu sırayı korudu. Bu üç ülke 2 trilyon doların üzerinde GSYH'ye sahip.
İlgili 21 soru bulundu
İtalya. İtalya'da 24 Mayıs 2018 itibarıyla 19.077 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır. İtalya'daki Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğu başkent Roma'da, ardından Lombardia bölgesinde ve kent olarak Ligurya bölgesine bağlı Imperia şehrinde yaşamaktadır.
Türkiye'nin İtalya'ya en çok ihracat yaptığı sektörler otomotiv, demir çelik, makine ve parçaları, meyve ve kuruyemiş, elektronik cihazlar ve plastik ve ürünleridir.
Wall Street Journal'ın haberine göre, işsizler ortalama olarak haftada 978 dolarlık işsizlik maaşı alıyor. 600 doları federal hükümetten, 378 doları da eyaletlerden karşılanıyor.
TÜİK'in son olarak açıkladığı Ocak 2022 verileri 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranının %21,6 olduğunu ortaya koyuyor. Bir önceki aya göre bu oranın değişmediğinin altını çizmek gerek.
Zirvede yüzde 14 ile İspanya var. Yunanistan yüzde 13,2 ile ikinci sırada yer alıyor. Türkiye yüzde 12,1 ile üçüncü sırada. Zirvedeki üç ülkeden sonra sıralama şöyle: İtalya (yüzde 9,3), İsveç (yüzde 8,8), Fransa (yüzde 8), Hırvatistan (yüzde 7,6), Litvanya (yüzde 7,2), Finlandiya (yüzde 7,2) ve Letonya (yüzde 7,1).
Ülkede hala aktif olarak istihdam sağlayan makine, gıda, moda, ayakkabı, giyim, turizm, kimya, motorlu taşıtlar gibi sektörler bulunmaktadır. Özellikle halkın büyük bir kesimi İngilizceyi çok iyi bilmediği için ülkede İngilizce öğretmenliği popüler meslekler arasındadır.
İtalya'nın iklimi
Sıcaklıklar kışın 0 dereceye kadar düşer, ortalama kışın ısı 12 derece dolaylarındadır. Yazları ise 20 derece ile 30 derece arasında değişiklik gösterir. İtalya'nın kuzeyi Alp dağlarından dolayı oranın iklimini hisseder. Bu nedenle bu bölgede yazlar kısa sürer, ancak kışlar karlı ve soğuk geçer.
İtalya'da yaşam masrafları kapsamında konaklama, yeme- içme, ulaşım, sağlık ve kültürel aktiviteler dikkate alındığında aylık yaşam masrafı ortalama 850- 900 Euro tutmaktadır. İtalya'daki ev kira fiyatları, ülkenin güney kesimlerinde çok daha uygun olup kuzey kesimlerinde fiyatlar daha yüksektir.
İtalya'da çalışmak amacıyla 3 aydan fazla süre kalmak durumunda olanlar İtalya çalışma vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Avrupa Birliği üye ülkeleri ve İsviçre vatandaşları bu vizeden muaf olup, diğer üçüncü ülke vatandaşları bu vizeye tabidirler.
İtalya çalışma vizesi veya İtalya iş vizesi türünde bir vize türü yoktur. İtalya'da çalışmak isteyenlerin işverenin devletten alacağı çalışma izniyle Ulusal Vize'ye (D tipi) başvurmaları gerekir. Bunu iş, eğitim veya aile birleşimi amacıyla alınan, 90 günden fazla oturum sağlayan vize çeşidi olarak düşünebilirsiniz.
İşsizlik oranı en yüksek bölge %19,2 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) iken, işsizlik oranı en düşük bölge %6,2 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu. En yüksek istihdam oranı %54,1 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi'nde gerçekleşti.
Onu mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 78,4), eğitim (yüzde 78,1), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 76,2) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 71,8) izledi.
İstihdam edilenlerin sayısı 31 milyon 671 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 48,4 olarak gerçekleşti. İşgücü 34 milyon 962 bin kişi, işgücüne katılım oranı ise yüzde 53,4 olarak gerçekleşti. Bu gelişmeler neticesinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu.
Bekar yetişkinler ayda 502 avro, evli çiftler kişi başı 451 avro ve çocuklar yaşlarına bağlı olarak 318 ila 420 avro alabilirler (2023 itibariyle).
Buna göre; Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanacak. Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.
Federal Yardım ve Avantajlardan Faydalanabilmek
İşsizlik Ödeneği: Bir işte çalışıyorsanız ve işinizi sizden kaynaklı olmayan bir nedenle kaybederseniz, bir Amerikan vatandaşı gibi işsizlik ödeneği alma hakkınız bulunmaktadır.
İtalya'da Maaş Beklentileri
Ortalama İtalyan maaşı ayda yaklaşık 1.700 – 1.800 Euro'dur (brüt). Bunun net değeri ayda yaklaşık 1.400-1.500 Euro'dur. Elbette bu, bölgeye, mesleğe ve deneyim düzeyine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Geliriniz ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla vergi ödersiniz.
Fransa, Belçika ve İtalya gibi Avrupa Birliği'nin en eski üye ülkelerinde ortalama çalışma süresi 36 saati bulurken, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde ortalama 39 saat çalışılıyor.
Tablo üzerindende anlaşılacağı gibi bir öğrencinin ortalama aylık konaklama gideri 280-550 euro, sağlık sigortası gideri 12,5 euro, kitap, kıyafet ve diğer masrafları 75 euro, telefon, internet giderleri 15 euro ve yiyecek için harcamaları 200 euro civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri