NANE: Nane ferahlatıcıdır, sakinleştirir, bulantılara ve soğuk algınlığına iyi gelir. Emzirme döneminde kullanılması önerilmez.
Tercih sıranızı ıhlamur, nane, papatya çayı gibi bitki çayları, az şekerli veya şekersiz komposto suları, meyve suları, limonata ve süt gibi doğal ve hafif olan içecekler takip etmelidir. Protein emziklilik döneminde hem kendiniz hem bebeğiniz için oldukça önemlidir.
Bebeğin sadece anne sütü ile besleneceği ilk 6 ay, süt yapan çaylar sayesinde daha da huzurlu geçer. Doğuma çok az kaldıysa, doğum sonrasında sütünüzün az gelmesinden şikayetçi iseniz sizlere önereceğimiz süt yapan bitki çayları listesinden dilediğinizi içebilirsiniz.
Emziren anneler papatya çayı içebilir mi? Emziren anneler günde iki fincanı geçmemek kaydıyla papatya çayı tüketebilir.
Emzirme döneminde annelerin günlük çay ve kahve tüketimi beş fincanı geçmemelidir. Emzirme ve çay kahve arasındaki olumsuzluk içeriklerinde bulunan kafein yüzünden oluşur. Bu içecekler değişik oranda kafein içermektedir.
İlgili 35 soru bulundu
İyi haber ise şu; çoğu kadın bebeklerini emzirirken en sevdikleri içeceklerin tadını çıkarmaya devam edebilir. Emzirirken kahve içmek belirli doz ve sıklıkla sınırlanması koşuluyla sakıncalı değildir.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Yapılan araştırmalar rezene çayında bulunan bileşenlerin annede östrojen hormonunu uyardığını göstermektedir. Bu da anne sütünü artırmaya yardımcı olduğu anlamına gelir. Emzirme döneminde günde 1 bardak rezene çayı içen annelerin süt miktarında ve veriminde artış görülür.
Rezene tohumlarındaki anetol bileşiği, ayrıca anne sütünü artırıcı doğal galaktogog özelliklere sahiptir. Östrojen hormonunu taklit eden bu özellik, anne sütünü artırması nedeniyle emziren anneler için değerli kabul edilir.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir.
Emziren annelerin günde 300 mg dan fazla kafein tüketmeleri sağlıklı değildir fakat yeşil çay günde 3 bardak içildiğinde de 1 mg ı geçmemektedir. Kafein oranı sadece bu kadar az olan bir çayın zararı elbette yok denecek kadar azdır. Bu yüzden emziren anneler rahatlıkla yeşil çay içebilirler.
Özellikle kolik bebek annelerinin gaz sancılarını azaltabilmesi için gaz yapabilen kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, brokoli, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Annenin yemeklerinde kimyon kullanması, bebeğin gaz sorununu azaltabilir.
Bu yüzden emziren anneler günde ne kadar rezene çayı tüketebileceklerini merak eder. Bunun için uzman bir doktordan yorum almak doğru olsa da emziren anneler için günlük önerilen tüketim miktarı bir fincanı geçmemelidir.
Anason çayının en önemli kullanım alanlarından biri de emziren anneler ve kolik sancısı yaşayan bebekler. Anason, emziren annelerin sütlerini artırır.
Zengin C vitamini içeriğine sahip olan çilek, portakal, mandalina, elma, kayısı, taze üzüm, ayva, kiraz, karpuz, kavun, şeftali, avokado gibi meyveler de anne sütünü arttırıcı özellik gösterir.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Ancak emzirme döneminde besinlerin hangi miktarda tüketildiği ve nasıl pişirildiği önem taşıdığından, aşırıya kaçmamak gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun'a göre, çikolata tüketmek anne sütünün kalitesine ya da bebeğin sindirim sistemine zarar vermez.
Kimyon tohumu ile bağdaşan ama daha hafif ve tatlı olan rezene, bebeklerde 1 aylıktan önce kesinlikle kullanılmamalıdır.
Uyku getirme konusunda bir etkisi olduğu ise kesin değildir. Ancak rezene çayının gaz ve şişkinliğe iyi geldiği, sindirim sistemini rahatlattığı bilinmektedir. Bu özellikleri ile bebeklerde gaz ve şişkinlik probleminin olmaması, onların daha kaliteli bir uyku yaşamalarına yol açar.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazı bebeklerde hiç sorun olmayabilir.
Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Maydanozun idrar söktürücü özelliği vardır. Vücuttan fazla sıvının atılmasını sağlar. Bu nedenle maydanoz eğer çok tüketiliyorsa ki çok tüketilmemeli, bol sıvı alınmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü alınmazsa o zaman sütü azaltıcı etkisi görülebilir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri