Emziren anne diyetinde hızlı kilo vermek için düşük kalorili beslenilirse anne sütünde azalma olabilir. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme anne sütünü azaltır. Annenin hızlı bir şekilde kilo verme isteği de süt salgısını azaltabilir.
Hızlı kilo kaybı için yapılan düşük kalorili diyetler annenin sütünü azaltır. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme, annenin sütünü azaltır. Protein ve kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt, peynir, yumurta anne için çok önemlidir ayrıca her gün mutlaka et - tavuk veya balıktan birini tüketmelidir.
Diyet için 4 ay bekleyin
Gebeliğinde fazla kilo alan anneler hamileliğin ilk 4 ayını atlattıktan sonra toparlanma dönemi sonrası diyet yapmaya başlayabilirler.
Emzirme kilo verdirir mi? Emzirirken günde ortalama 500 kalori yakılır. Bu 1 saat yüksek tempo spora yaparak harcayabileceğiniz kaloriye eş değer. O yüzden diyet yapmadan sadece sağlıklı beslenerek fazladan kalori yaktığınız için kendiliğinden kilo verirsiniz.
İlk 4 ayda aylık yarım-bir kg zayıflama normaldir. Anne çok şişmansa, ayda 2 kg kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kg'ın üzerinde zayıflamak emziren anne için sakıncalıdır. Hekim izni olduktan sonra hafif yürüyüşler yapmak ve düzenli egzersizler kilo vermeyi çabuklaştıracaktır.
İlgili 22 soru bulundu
En önemlisi annenin bebeği ile hem fizyolojik hem de duygusal olarak bağlandığı bir an olup, anneyi sakinleştirme ve rahatlama etkisi vardır. Emzirme döneminde süt üretimi için annelerin ihtiyacı olan enerji miktarı artar bu sebeple iştah artışı çok normal bir durum olarak karşımıza çıkabilir.
Yani çoğu insan aslında su içmesi gerekirken kan şekerim düştü zannedip şekerli gıdalar tüketip gereksiz kalori alır. Emzirme sonrası tatlı yeme isteği de büyük ihtimalle susuz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Emzirme sonrası su içmek bu sorununuzu çözebilir.
Doğumla beraber sütünüz de yavaş yavaş salgılanmaya başlar. Hatta bazı annelerde doğum başlamadan önce bile süt damla damla da olsa akmaya başlayabiliyor! Daha sonrasında gün geçtikçe, daha da önemlisi bebeğinizi emzirdikçe sütünüz de gittikçe artıyor.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır. Süt üretimini artırmak için bir takım ilaçlar kullanılabilir.
Bebeğinizi sık sık emzirin. Her emzirmede yaklaşık 500-700 kilokalorilik enerji bebeğe geçecektir. Bu, ortalama 1 saat boyunca orta derecede yapılan egzersizle harcanan kaloriye eşdeğerdir. Yani bebeği ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok enerji yakacak ve zayıflayacaksınız.
Sezeryan doğum yapan annelerin vücutları normal doğum yapanlara göre daha geç toparlanmaktadır. Sezeryan doğumdan altı ay sonra vücut toparlanmaya ve eski haline dönmeye başlayacaktır.
Profesyonel sporcularda ve ağır karşılaşmaların olduğu spor müsabakalarında stres ve üzüntü sütü kesebilmektedir. Bunun dışında günlük hayatında spor yapan kişilerde, egzersizin sütü kestiği inanışı doğru değildir.
Doğum sonrasındaki ilk 4 aylık süreçte yarım ila 1 kilo vermek doğaldır. Anne çok kilo almışsa aylık 2 kilo verilmesi görülebilir. Ancak 1 ayda 2 kilodan fazla kilo vermek emziren anneler için uygun görülmeyen bir değerdir. Emzirme sırasında annenin duyduğu enerji ihtiyacı hamileliğe göre daha fazladır.
Ispanak, kara lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri fitoöstrojenler ile süt miktarını artırır. Ayrıca bu sebzeler kalsiyum, demir, folat ve A vitamini bakımından zengin olmasıyla da anne sütünün kalitesinin artmasına da katkı sağlar.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Emziren annelerin süt üretirken ve sütü boşaltmaya başladığı sırada bazı hormonları harekete geçer. Harekete geçen bu hormonlar genellikle uyuşuk, rahat, sakin ve yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
Bebeğim emerken ses çıkarıyor normal mi? Eğer bebek çok fazla cuk cuk sesi çıkarıyorsa bu annenin memesini iyi ememediğini gösterir. Ya memeden az süt geliyordur, ya da bebeğin memeyi kavrayışı iyi değildir.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir.
Diğer yandan, anne sütü bebeğin neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve bağışıklık sisteminin oluşumu ve gelişimine yardımcı olması nedeniyle hastalıklara sebep olmak bir yana anne sütü alan bebeğin kolay kolay rahatsızlanmasının önüne geçiyor. Ayrıca, emziren annenin bir şeyler yemesinin herhangi bir sakıncası yok.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri