Bu dönemde annenin protein, kalsiyum, demir ve sıvı ihtiyacı artmaktadır. Gebelikte yeterli ve dengeli bir beslenme uygulamışsanız süt üretimi için gerekecek enerji depolarınızdan kullanılır. Böylece süt vererek, gebelikte biriken yağ depolarınız kullanılmış olur ve bu da kilo vermenizi sağlar.
Bebeğinizi sık sık emzirin. Her emzirmede yaklaşık 500-700 kilokalorilik enerji bebeğe geçecektir. Bu, ortalama 1 saat boyunca orta derecede yapılan egzersizle harcanan kaloriye eşdeğerdir. Yani bebeği ne kadar çok emzirirseniz o kadar çok enerji yakacak ve zayıflayacaksınız.
Emzirme döneminde vücut 100 cc süt için; 70 kalori harcar. Emziren bir kadın günde ortalama 700-800 cc süt oluşturur. Böylelikle vücut günde 500-550 kaloriyi süt üretebilmek için harcamaktadır; bu da beslenmesini kontrol altında tutabilen yeni annelerde hızlı kilo kaybını sağlamak için yeterlidir.
Emzirme dönemi annenin sağlıklı ve dengeli beslenerek hem bebeği için kaliteli süt üretebileceği hem de doğum kilolarından kurtulabileceği bir dönemdir. Anneler sağlıklı beslendikleri sürece, emzirdikçe kilo verir.
Doğum sonrasındaki ilk 4 aylık süreçte yarım ila 1 kilo vermek doğaldır. Anne çok kilo almışsa aylık 2 kilo verilmesi görülebilir. Ancak 1 ayda 2 kilodan fazla kilo vermek emziren anneler için uygun görülmeyen bir değerdir. Emzirme sırasında annenin duyduğu enerji ihtiyacı hamileliğe göre daha fazladır.
İlgili 15 soru bulundu
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
En önemlisi annenin bebeği ile hem fizyolojik hem de duygusal olarak bağlandığı bir an olup, anneyi sakinleştirme ve rahatlama etkisi vardır. Emzirme döneminde süt üretimi için annelerin ihtiyacı olan enerji miktarı artar bu sebeple iştah artışı çok normal bir durum olarak karşımıza çıkabilir.
Emzirme rahmin daralmasını ve kasılmasını sağlar. Vücudun toparlanma sürecini arttırır. Emzirme sırasında oksitosin salgılanır ve bu hormon, rahmin kolayca toparlanmasına destek olur. Lohusalık kanamaları da daha kısa sürede kesilir.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır. Süt üretimini artırmak için bir takım ilaçlar kullanılabilir.
Yani çoğu insan aslında su içmesi gerekirken kan şekerim düştü zannedip şekerli gıdalar tüketip gereksiz kalori alır. Emzirme sonrası tatlı yeme isteği de büyük ihtimalle susuz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Emzirme sonrası su içmek bu sorununuzu çözebilir.
Emzirmeyle günlük 400-500 kalori harcanacağı için uzun süre emzirerek fazla kilolardan kurtulmak mümkün olacaktır. Başarılı emzirme ile 6 ayda normal kiloya inilebilmektedir. İnilemez ise anne ilk 4-6 aylık periyot sonrasında zayıflama diyeti uygulayabilir.
İlk 4 ayda aylık yarım-bir kg zayıflama normaldir. Anne çok şişmansa, ayda 2 kg kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kg'ın üzerinde zayıflamak emziren anne için sakıncalıdır. Hekim izni olduktan sonra hafif yürüyüşler yapmak ve düzenli egzersizler kilo vermeyi çabuklaştıracaktır.
Regli Olmak Emzirmeyi Etkiler mi? Halk arasında “annenin adet olması sütün kesilmesinin belirtisidir” şeklinde bir inanış vardır. Bunu, çevrenizdeki büyüklerinizden duymuş olmalısınız. Ancak bilimsel açıdan annenin periyodunun yeniden başlaması, sütün kesileceğini göstermiyor.
Doğumla beraber sütünüz de yavaş yavaş salgılanmaya başlar. Hatta bazı annelerde doğum başlamadan önce bile süt damla damla da olsa akmaya başlayabiliyor! Daha sonrasında gün geçtikçe, daha da önemlisi bebeğinizi emzirdikçe sütünüz de gittikçe artıyor.
Emziren anne diyetinde hızlı kilo vermek için düşük kalorili beslenilirse anne sütünde azalma olabilir. Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme anne sütünü azaltır. Annenin hızlı bir şekilde kilo verme isteği de süt salgısını azaltabilir.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer. Bu olayı en az hasarla atlatmak için annelere öneriler... Emzirmeyi azaltırken memede oluşabilecek şişlik, ağrı, kızarıklık açısından anne dikkatli olmalı.
Emziren annelerin süt üretirken ve sütü boşaltmaya başladığı sırada bazı hormonları harekete geçer. Harekete geçen bu hormonlar genellikle uyuşuk, rahat, sakin ve yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Bebeğin, göğsü emzik gibi kullanmaması ve emme şaşkınlığı yaşamaması için annenin göğüs ucu, bebeğe doğru emzirme pozisyonunda verilmelidir. Bebek sadece meme ucunu tutmamalıdır. Eğer bebek memeyi kavradığında, anne rahatsızlık hissediyor ya da acı duyuyorsa, bebek memeyi yanlış kavramış olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri