Öğün sayısının azaltılmasının yanısıra, bebeğin memede kaldığı süre aşamalı olarak kısaltılmaya çalışılabilir. Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer.
Bu sürecin 2-3 hafta sürebileceğini hesaplamalısınız. Ani kesilme bebek için ve dolayısı ile anne için de travmatik olabiliyor. Emzirmeyi sonlandırırken süt kanallarında tıkanıklık veya mastit denilen iltihabi durum görülebilir.
Anne ve bebek kendini hazır hissetmeli
Çünkü emzirme ve emzirmeyi kesme işleminin psikolojik bir boyutu da vardır. Bebek için meme, anne ile en güvenli iletişim aracıdır. Bu nedenle emzirme, bebek 2 yaşına geldiğinde ve anne ile bebeğin kendini hazır hissettiği zamanda kesilmelidir.
Bir kadının emzirmesi bittiğinde alveol adlı süt üreten küçük keseleri oluşturan özelleşmiş epitel hücreleri kendi kendilerini yok eder ve enkazı temizler. Hücrelerin kendi kendilerini yok etmeleri sonrasında tekrar hücre bölünmesi ile yeni epitel hücreleri oluşturur.
İlgili 42 soru bulundu
Kolostrum üretiminin 3-4 gün sonrasında göğüsleriniz daha da sertleşir. Bu süt üretiminin arttığının ve kolostrumdan normal anne sütüne değişim olduğunun göstergesidir. Bazen annenin sütünün gelmesi birkaç günden uzun sürebilir. Bu tamamen normaldir ve genellikle endişelenmek gerekmez.
Süt verirken oluşan kalori kaybı 1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımı ile bitirdiyse, 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur.
Bebeğinizi sütten yavaş bir şekilde kesmelisiniz. Böylece memede sütün bitmesi yavaşça gerçekleşir ve daha az ağrı hissedersiniz. Memede süt, süreçle doğru orantılı bir şekilde yavaşça biter. Bu dönemde yaşadığınız şişkinlik hissini azaltmak için sütünüzü sağabilirsiniz.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
Su torbası yardımıyla kompres yapabileceğiniz gibi, ılık bir duş almak da ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. 24 saat boyunca yeterli süt boşaltımı sağlanmasına rağmen; semptomlarda düzelme gerçekleşmezse ve meme ucunda belirgin bir çatlak varsa antibiyotik tedavisi başlanır.
Memeye soğuk kompresler uygulamak ise ağrının hafiflemesini ve meme şişkinliklerinin azalmasını sağlar. Birkaç buz parçasını ince bir havluya sarın ve memenin üzerinde bu soğuk kompresi bir süre bekletin. Eğer tüm bunlara rağmen süt üretimiz devam ediyor ve ağrınız şiddetlenerek artıyorsa mutlaka bir doktora danışın.
Zamanla memede biriken süt, süt kanallarında tıkanmaya ve mastit problemine yol açabilir, bu nedenle memeden kesmeden önce önlem almanda fayda var. Bebeğini emzirmeden yavaş yavaş kesmelisin. Böylece süt üretimin zamanla azalır ve bebeğin de duruma alışarak memeden ayrılır.
Emzirme süresini kısaltın: Çocuğun memede geçirdiği süreyi azaltarak başlayın. Örneğin 10 dakika emziriyorsanız beş dakikaya indirmeyi deneyin. Yaşına bağlı olarak emzirmeyi elma püresi, bir bardak süt veya mama gibi başka bir şeyle tamamlayın. Uyku zamanındaki emzirmeyi kısaltmak en zorudur.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin.
Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
Memeden kesip tekrar emzirmek doğru değil!
Anne ile kurduğu sağlıklı ya da sağlıksız ilişki, çocuğun kişilik gelişiminde önemli rol oynar. Bebeğin meme ile ilişkisi hem beslenme hem duygusal doyumla ilgilidir. O nedenle anne bu konuda karar verdikten sonra, kararlılığını devam ettirmelidir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Değerli kardeşimiz, Bahsettiğiniz durumda nikaha bir zarar gelmez. Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da, adaba uygun değildir.
Çocuk gündüz sütten kesilirken, geceleri hiçbir değişiklik yapılmaz. Ne zaman ki gündüzleri çocuğa anne sütü vermek tamamen kesilir ise ondan sonra gece sürecine başlanmalıdır. Gece sütten kesmek için, çocuğa yatmadan önce bir bardak inek sütü içirmelidir.
Yapılan çalışmalar cinsel ilişki sırasında dakikada 6.4 Kcal enerji harcandığını ortaya koymaktadır. Cinsel aktivite sırasında hemen tüm kaslar aktif olarak çalışmaktadır. Beyin ciddi miktarlada glikoz tüketmektedir. Ortalama 45 dakikalık bir cinsel aktivitede 250 kalori harcanır.
Yani çoğu insan aslında su içmesi gerekirken kan şekerim düştü zannedip şekerli gıdalar tüketip gereksiz kalori alır. Emzirme sonrası tatlı yeme isteği de büyük ihtimalle susuz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Emzirme sonrası su içmek bu sorununuzu çözebilir.
Eğer çocuk gece uyanır annesi de beddua etmeden ona süt emzirirse kendisine bir senelik namaz ve oruç sevabı verilir.
Cevap: Kocanın, karısının göğüslerini emmesi caizdir. Sütün mideye ulaşmasıyla haramlılık meydana gelmez.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden süt damlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri