İngiltere'nin Cornwall bölgesinde yaşayan David Thomas isimli çiftçi, yetiştirdiği 7 kilo 800 gramlık dev yaban havucu ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Havuç yetiştiriciliğinde verim çeşide, ekim sıklığına ve hasat zamanına göre değişir. Orta erkenci çeşitlerde dekara verim 2.5-5 ton, geçci çeşitlerde ise 3-4 ton arasında değişir.
Havucun yetişeceği toprak da son derece önemli olmaktadır. En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır. Toprak asidine karşı dayanıksız olan havuçlar için gerekli olan toprak PH değeri ise 6,5-7,5 arasında olmaktadır.
Havuç yetiştiriciliği için uygun olan iklim şartlarına bakıldığında optimum sıcaklık değerinin 16-18 °C arasında olduğu görülür. Minimum sıcaklık değerinin 9 °C olması, maksimum sıcaklık değerinin ise 28 °C olması gerekir. Eğer havuçlar -5 °C ile -7 °C arasında yetiştirilmeye çalışılırsa donma sorunu ortaya çıkacaktır.
Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Turuncu havuçların çok iyi bir beta karoten kaynağı olduğunu vurgulamalıyız. Beta karoten bitkilerdeki A vitamini öncüsü olarak bilinir. Mor veya siyah havuç ise bir antioksidan olan antosiyanin açısından son derece zengindir. (3). Hatta siyah havuç antioksidanlar açısından turuncu havuca göre dört kat daha zengin.
Bekir PAKDEMİRLİ'nin destekleri, İl ve İlçe müdürlüklerimizin yapmış olduğu çalışmaların sonucunda Konya İli havuç üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer almaktadır. TÜİK 2020 verilerine göre; Türkiye'de havuç üretiminde 109.890 da alanın 50.373 dekarı Konya'dadır.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
İÇİNDEKİLER Page 8 HAVUÇ Page 9 -7- HAVUÇ A-HAVUÇ YETİŞTİRİCİLİĞİ Havucun anavatanı Türkiye'dir. Sebze üretimimiz içinde önemli bir yeri olan havuç ülkemizde belli alanlarda önemli miktarlarda üretilip tüketilen bir sebzedir.
Havuç tohumu 2- 3 günde bir, düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Suyu çok fazla seven bir tohum olmadığı için toprağı nemlendirmek yeterlidir. Havuç Tohumu Nasıl Saklanır?
Havuç yetiştiriciliği kumsal ve tınlı bünyeye sahip topraklarda yapıldığı için üç besinli (NPK) kompoze gübresi kullanmak gerekir. Toprak çok kumsal ise tabandan veya ilk üst gübrelemede dekara 10-‐ 15 kg magnezyumlu (MgSO4.7H2O) gübre kullanılabilir.
Havuç mor, siyah, kırmızı, beyaz ve sarı çeşitler mevcut olmasına rağmen, genellikle turuncu renkli bir kök sebzesidir.
Yeterli sulamanın yapılmaması, havucun çatlamasına ve kalite kaybına neden olur.
Amerika'da yaşayan ve ağır sebzelerle yakından ilgilenerek birçok rekora imza atan Christopher Qualley tarafından kırılan en ağır havuç rekoru, 2017 tarihli bir rekor. Qualley'nin yetiştirdiği en ağır havucun ağırlığı ise 10.17 kilogram.
Çiğ havuç kalori değerleri büyüklüklerine göre şu şekildedir: 1 adet küçük boy (25 gr) havuç 10 kcal. 1 adet orta boy (40 gr) havuç 16 kcal. 1 adet büyük boy (100 gr) 41 kcal.
1 adet havuç yaklaşık 100 grama denk gelir. 100 gram yani 1 adet havuçta 41 kalori var, aynı miktarda bebek havucunda 35 kalori, havuç suyunda ise 40 kalori vardır. Her gün 1 havuç yerseniz alacağınız kaloriden çok faydaya odaklanın.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi. L. Türkçede yörelere göre gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır.
Peki Havuç? Sıkça sorulan “Havuç meyve mi sebze mi?” sorusuna da bir yanıt bulalım. Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Konya'nın Ereğli İlçe Belediyesi tarafından patenti alınan ve Ereğli'nin ilk patentli ürünü olarak tanınan siyah havuca ülkemizde en çok Konya, Ankara (özellikle Beypazarı), Antakya ve Güney Marmara'da rastlamak mümkün oluyor.
Tohum Cenneti | Havuç Tohumu | 15 TL.
Havuç tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Havuç tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir.Havuç tohumu ekim derinliği 2-3 cm , sıralar üzeri mesafe 5-10 cm ,sıralar arası 25-35 cm arasındadır.Havuç fidesi kullanılacaksa havuç fidesi ekim ...
Siyah havuç: Kökeni Ortadoğu, Türkiye ve Uzakdoğu'dur. Mayıs-Ağustos ayları arasında ekilen siyah havuç, ekimden 3 ay sonra hasat edilir.
İngiltere'nin Cornwall bölgesinde yaşayan David Thomas isimli çiftçi, yetiştirdiği 7 kilo 800 gramlık dev yaban havucu ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir. KONYA'DA ÜRETİLİYOR! Kasım ve aralık ayında hasadı yapılan Mor havuçların üretim merkezi olarak Konya'nın Ereğli ilçesi gösteriliyor.
Siyah havuç faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri de iştahı arttırıcı etkisidir. Yüksek antioksidan içeriğinden dolayı özellikle ciltte oluşan kırışıklıkları önleyici etki gösterir. Zihin yorgunluğunu önler. Vücutta meydana gelen iltihapların giderilmesinde ve ateşin düşürülmesinde etkindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri